Jag lovade att fixa fram en veckas middagar och hittade detta inlägg sen tidigare. Ibland är jag härligt lat.
Dag 1
Frukost: Omelett. Förslag på fyllning: Vaniljomelett. Ost & skinka. Bacon. Fetaost & soltorkad tomat. Tonfisk. Makrill i tomatsås.
Lunch: Lax med grönmögelost & crème fraiche. (Går att göra i mikron på jobbet)
Middag: Köttfärssås med sallad gjord på tomat, gurka, paprika, äpple och ost.
Dag 2
Frukost: Omelett
Lunch: Köttbullar med cole slaw (vitkålssallad med majonnäs, fransk senap och crème fraiche)
Middag: Rostbiff med stekt haloumi ost och körsbärstomater
Dag 3
Frukost: Omelett
Lunch: Färdiggrillad kyckling med aioli och gurka
Middag: Lax med stekt svamp och baconsås. Ugnsgrillad blomkål.
Dag 4
Frukost: Omelett
Lunch: Kassler med smält ost och pizzasallad eller cole slaw
Middag: Köttfärslimpa med fyllning av bacon och ost. Serverad med sallad gjord på tomat, gurka, paprika och ost.
Dag 5
Frukost: Omelett
Lunch: Makrill i tomatsås med kokta ägg. Broccoli.
Middag: Kokt torsk med smält smör och pepparrot. Serverad med blomkålsmos.
Dag 6
Frukost: Äggröra med grädde, köttbullar, prinskorvar med minst 70% kött, bacon
Lunch: Laxbiffar med aioli och sallad
Middag: Fläskfilé eller oxfilé med bearnaisesås och sallad
Dag 7
Frukost: Naturell yoghurt eller turkisk yoghurt med nötter, frön och 1 dl bär.
Lunch: Hamburgare med dressing och sallad, gurka, lök, tomat.
Middag: Gulaschsoppa med crème fraiche
Suveränt att du plockar in dina (bästa) inlägg från bloggen så att man kan hitta allt bra på ett och samma ställe!
Eva: Ledsen att ni trogna läsare får läsa om. Men precis som du säger vill jag samla allt på ett ställe. Vissa saker kan också vara bra att läsa om. Jag tänkte också att julen kunde vara en bra tid att göra detta eftersom min tid vid datorn minskar just då….
En riktigt god jul till dig!
Anna Hallén
Åh vad roligt att hitta hit:) Sparar denna blogg i fliken ”Favoriter”:)
Har en del frågor,som jag hoppas Ni skulle kunna besvara:)
Hur länge håller sig kött i frysen? Ex fläskkotlett och kycklingfilér. Ett år? Har hört att det är max 6månader MEN på förpackningen står det 2011? Kan vara bra att veta:)(Ett alternativ är ju att kanske lukta på köttet eller så, men jag har verkligen inget luktsinne och är ursel på sådant)
Har kalorimängden ändrat sig från då kycklingen/kotletten är rå (otillagad) till att man har tillagat den, ex kokat eller stekt utan fett?
Vilket anses ”nyttigast” av kalkon och julskinka? Är de lika nyttiga eller är den ena lite ”nyttigare”? (Mindre kcal, mindre mättat fett etc..) Innehåller inte julskinka en massa tillsatser?
Och vilket är bäst, rapsolja eller olivolja? Rapsolja verkar innehålla betydligt mindre mättat fett och innehåller mer omega-3. Stämmer det? För då vinner ju rapsolja:)
(Jag tänkte främst till att steka)
Eller är flytande margarin nyttigare än olja?
Tacksam för svar!
Trevlig helg!
Hannah: Hej! Valkommen!
Gammalt kött är jag ingen expert på så jag vågar inte svara. Jag vet dock att nöt och ox kött kan bli gammalt utan att vara farligt.
Försök att sluta räkna kalorier då kroppen inte fungerar på det viset. Det blir oerhört fel. Om du äter 100 kcal från riskakor eller 100 kcal från en kycklingfilé så får kroppen inte i sig 100 kcal energi från någon av sakerna du äter. Men riskakan kommer i stället att påverka insulinet en massa och det skapar problem. Plus att du inte får i dig något som kroppen kan använda från riskakan…. förutom turbobränsle så du kan ut och jogga.
Både kalkonen och julskinkan är nyttiga. Men kött från fågel brukar anses lite snällare mot kroppen. Skinkan är också saltad. Du behöver mättat fett för att skapa en bra förbränning i kroppen. Speciellt bra är mättat fett från kokosnöten. (Mellanlånga fettsyror)
Häng inte upp dig på mättat fett. Läs om Ancel Keys så får du veta hur vi är lurade. Mättat fett finns det massor av i bröstmjölk, inte ”förgiftar” väl alla mammor sina barn?
Du ska steka i smör eftersom oljor är känsliga för värme.
Trevlig helg!
Anna Hallén
Jag kan svara lite. Fläsk håller max tre månader pga att fettet härsknar även i fryst tillstånd. I en perfekt frys – konstant temp på minst minus arton grader, kan en bra inslagen produkt säkert hålla ett år.
Kalorimängden i olika produkter kan du hitta i listor som t.ex. ’minmat’ och se skillnaden på produkter från rått till tillagat skick.
Vad som är ’nyttigare’ av skinka kalkon beror lite på vad du är ute efter för nytttighet? Återigen – det är inte fel att äta naturligt fett även om det är mättat.
Till stekning är smör det bästa. Rapsolja är inte bra av andra anledningar och till stekning duger ingen av oljorna, hettan får oljesyrorna att oxidera och förändras till det sämre.
Margarin och Flytande margarin är liksom bannlysta härifrån pga av att de tillverkas med så mycket kemikalier att de kan liknas vid skokräm.
Jag vill också nämna att inom lchf är inte kalorier det vi först tittar på när vi väljer mat, inte heller väljer vi bort fett. Det är liksom där mättnaden kommer ifrån, och när vi bli mätt på fett så är vi mätta längre, vilket innebär att vi automatiskt äter mindre ofta= mindre energi.
Eva: Tack!
Kunde inte ha sagt det bättre själv. (Svarar nerifrån och upp så det blev dubbelt svar i alla fall. Skratt)
God Jul Eva!
Anna Hallén