Hur gör du för att be kroppen bygga något?
 
För, kroppen gör bara det du ber om.
 
Vi tar muskler igen, för det är lätt att förstå. Allt i kroppen fungerar dock på samma sätt.
 
Du gör ingenting, åker bil till jobbet, sitter i soffan på kvällen. Dina muskler blir svagare och svagare och du får snart värk. Och efter några år får du skador av den lilla rörelsen du tvingas göra på jobbet.
 
Du blir sjuk av att bara vila.
 
Du går på gymmet 7 dagar per vecka. Gärna dubbla pass. älskar att träna. Du lyfter med och tyngre. Och irriterar dig över att du inte får något resultat. Musklerna blir inte större. Du får snart värk, inflammationer, skador och efter ett tag även feber och en enorm trötthet.
 
Du blir sjuk av att aldrig vila.
 
Hjärnan är din bästa vän. Du behöver energi och hjärnan skickar ut TSH som berättar för sköldkörteln hur mycket energi som ska byggas i form av T3 och T4. Du ber om mer och mer och mer och mer och mer och mer.
 
Hjärnan känner att nja, nu är det dags att vila. Då tar du tillskott och orkar lite till. Till slut tvingar din hjärna dig att vila genom att ändra på signalen TSH så du får för lite energi.
 
Hur får du tillbaka T3 och T4? Jo genom att lyssna på hjärnans behov av vila.
 
Hjärnan är din bästa vän. Du behöver stresskyddet kortisol när du stressar. Hjärnan skickar ut ACTH som berättar för binjurarna hur mycket stressskydd du behöver. Stresskyddet kortisol ger dig även vakenhet, minne, motivation och en bra motorik. Du kan nu fortsätta att stressa och du ber om mer och mer och mer och mer och mer skydd.
 
Hjärnan känner att nja, så här var det inte tänkt. Du komerm att gå sönder. jag hjälpte dig tllfälligt så du kunde komma ur situationen. Nu har du fått en massa år på dig. Nu kan jag inte rädda dig mer. Jag måste tvinga dig att sluta stressa.
 
Till slut tvingar hjärnan dig genom att ändra på signalen ACTH så du ”går in i väggen”
 
Hur får du tillbaka kortisolet? Jo genom att lyssna på hjärnans behov av att vila.
 
Hjärnan är din bästa vän. T3, T4 och kortisolet samarbetar med varandra och med könshormonen. Kortisol byggs av progesteron. Så om du stressar mycket får du progesteronbrist.
 
Och pregesteron är en serotoninvikarie som får dig att mår bra och känna dig lugn. Och progesteron är en mycket viktig del i att bugga om T4 till T3 i levern.
 
Så med mycket stress och oro får du progesteronbrist och energibrist.
 
Hur får du tillbaka progeseronet? Jo genom att inte be kroppen bygga om det till kortisol.
 
Hjärnan är din bästa vän. Den försöker hjälpa dig att ta rätt beslut genom att styra hormoner och signalsubstanser på ett tydligt sätt så du förstår.
 
När den skickar ut signalen trött tror den att du förstår att den är trött och vill vila.
 
Tyvärr skapade samhället ett krav på att vi skulle vara supermänniskor och vi valde att acceptera detta. Vi ville vara duktiga.
 
Så när vi kände trött så sprang vi iväg och köpte tillskott som skulle ge oss energi. Som att vara på gymmet 7 dagar i veckan och när kroppen säger ifrån med värk så köper vi voltaren. När musklerna säger ifrån med kramp så köper vi magnesium och liniment. När överträningen resulterar i feber så köper vi alvedon – och fortsätter att träna dubbla pass 7 dagar i veckan på gymmet…
 
Hjärnan är vår bästa vän. Trött är en signal om att den behöver vila.
Idag har vi gjort trött till en ny sjukdom som ska botas.
 
Serotonin som styr sömn, minne, harmoni. lugn och är vårt ångestskydd minskar från sin normalnivå av stress och oro. Och ökar med vila och trygghet.
 
Dopamin som styr vår motivation, vårt minne, vår motorik och är kicken i livet minskar från sin normalnivå av stress och oro. Och ökar med aktivitet, skratt och stimulans. Låg långvarig nivå ger en kemisk depression. Du kan inte vila bort uttråkning. Och långvarig uttråkning skapar meningslöshet, håglöshet, ingen motivation, inget är roligt längre, klantighet, tappar saker, glömmer saker.
 
Hjärnan styr serotonin och dopamin. Stress och oro sänker både. Vila höjer serotonin men sänker dopamin. Aktivitet på en frisk kropp påverkar inte serotonin men höjer dopamin. Aktivitet på en trött kropp sänker serotonin med höjer dopamin.
 
Träning är stress för kroppen. Så är din kropp slut kommer träning att vara en belastning. Har du energi kvar kommer träningen att bygga mer och ny energi.
 
Tillbaka till musklerna. Träning sliter ner dina muskler. Det är i vilan mellan passen som du bygger styrka och energi.
 
Kroppen är likadan. Aktivitet och stress sliter ner ditt nervsystem. Det är i vilan mellan aktiviteterna som du bygger glädje, energi, eufori, spänning, längtan, kraft och allt du vill njuta av.
 
Det spelar ingen roll hur kul du har. Överbelastar du av måsten går du in i väggen i förtvivlan. Överbelastar du för att det är så kul så går du in i väggen med ett leende.
 
Tillbaka till musklerna. Du har överbelastat dom under en lång tid. Du har skador i leden. Snedförslitningar. Muskleinflammationer. Musklebristningar. Feber. Värk.
 
Du kan inte vila dig frisk. Du kan inte träna dig frisk. Inga värktabletter i världen kommer göra dig frisk. Inte tillskott kommer göra dig frisk. Men kanske en kombination av alla dessa tillsammans med ett stort tålamod.
 
Mjuk aktivitet och rörelse. Aktivitet utan belastning. Kombinerat med vila mellan varje pass och ett stort tålamod. Jäktar du och överbelastar så kommer värken som ett brev på posten.
 
Kanske lite värkstillande så att du klarar av rehabträningen. Men inget verkställande när du vilar, för då kan du lätt få för dig att du kan mer än din kropp klarar av.
 
Kanske lite extra byggnadsstenar till den trasiga leden, kanske lite mat/tillskott som hjälper till att balansera den inflammatoriska processen…
 
Samma tanke gäller hela kroppen. Nervsystemet. Homonerna. Energin. Glädjen. Stresskydd.
 
Mer kunskap av lösningar hittar du i boken Gnisselzonen. Finns som bok och som pocket. En enkelt men djup handbok i att må sitt allra bästa.
 
179 kr för boken eller 49 kr för pocket kan vara en bra investering för att må sitt allra bästa.