Ja, låt mig börja från början. (Läsvärt även om det blev löjligt långt. Skratt)

Först jagade jag kunskapen om vikt, diabetes typ II, blodfetter och inflammatoriskt värk. Ganska snabbt hittade jag ett överintag av kolhydrater och konstgjorda fettet och ett skrämmande underintag av naturliga fetter samt omega 3.

Många blev hjälpta av kosten. Först tevade jag mig fram på en mer GI baserad kunskapsidé  (Vi pratar 2000. Det var bara Atkins, Paulun och Montignac som fanns då)

Ca 5 år senare hade jag kommit ganska så långt i mitt kunskapsökande. Jag åt LCHF med frukt, alltså någon egen form av GI/LCHF. Detta genom att prova mig fram och läsa allt vad jag kom över. Tyvärr hade jag då, liksom många med mig, fastnat i fruktosens förträfflighet.

Men då man ska lära sig något nytt var dag så fann jag även den kunskapen och feltanken så småning om.

För ca 3 år sen var jag en renodlad LCHF fast med lite nötter kvar. Ingen frukt, jag lovar.

2005 började jag arbeta med lågkolhydratkost med naturliga fetter. En massa människor blev smala, fick ordning på diabetesen och blev av med sin värk. MEN!!! Inte alla….

Så jag läste mer. Och ju mer man läser desto mer lär man sig. Näringsfysiologin bredde ut sig. Sicken underbart spännande värld. Det fanns oerhört mycket mer än kolhydrater, mättat fett och insulin att ta hänsyn till.

Nu började ett jättespännande detektivarbete. Vad var gammal sanning och vad var verklighet? Och vad skulle jag göra om viktiga ämnen fanns i produkter med kolhydrater? Ju mer du kan desto mindre självklar är sanningen.

De jag inte lyckade med full ut var alla med problem med sköldkörteln. Varför kluddar den för så många? Vad kommer det i från? Tyvärr har jag inte hela facit ännu, men en stor del kan vara brist på just selen och jod.

Selen är nödvändigt för bildning av ett aktivt sköldkörtelhormon. Många tror även att selenbrist kan förvärra effekterna vid jodbrist. Brist på jod kan alltså leda till hypotyrodism och störningar i kroppens ämnesomsättning.

Selen har också en stor skyddande faktor gällande vårt cancerskydd då selen är starkt skyddande för cellen. Du märker alltså inte selenbrist förrän det är för sent.

Varifrån får du selen? Fisk- & skaldjur (28 mikrogram/ 100 gr) samt från saker som växer i sydamerika då de har höga halter av selen i sin mark. Därav mitt tjat på paranötter (50 mikrogram/ 100 gr) från Brasilien.  Makrill (hittar inga siffror för Sverige)  och ägg (25 mikrogram/ 100 gr) är också bra källor. Men det verkar på mångas sköldkörtel som att detta inte riktigt räcker till.

Många säger, men jag får ju i mig selen. Håller med. Men räcker det? Jag vet inte. Någonstans har vi selenbristrelaterade problem. kan det skada att prova med ett selentillskott då? I min värld, nej det kanske till och med är smart.

Har vi jodbrist då? Ja, sen många slutade att äta jodberikat salt så har intaget av jod misnkat ordentligt. Var finns jod? I skaldjur (0,25 mg/100 g) och i jodberikat salt (0,1 mg/ 2 g). Vi behöver 0,15 mg per dag.  Så 1 dl skaldjur per dag borde räcka.

Sen är det alla med fibromyalgi. Varför lyckades jag bara hjälpa ner värken lite? Jag vill ett steg längre. Inte heller där har jag något facit, men det verkar vara magnesium och kalciumbrist som påverkar en hel del. Så magnesiumbrist kommer att påverka fibromyalgi vilket betyder att LCHF-kramp för en fibromyalgiklient är katastrof TROTS att LCHF valen är kanon. Ett litet dilemma!  Här kanske jag till och med efter lite mer efterforskning kommer att förslå tillskott på magnesiumkarbonat och kalciumkarbonat….????

Ju mer du kan desto fler frågetecken.

Så då kom frågan med homocysteinet upp. Det som bildas när du äter rött kött. Det behöver B6, B9 och B12 för att återbildas och inte skada kroppen. (Annars är det blodproppsbildande) Förr när vi åt köttet rått så var detta problem självlöst. Alla tre B vitaminerna finns nämligen i kött. Tyvärr värmer vi upp köttet idag och förstör då B9:an. Den som jag alltid tjatar om som folsyra. Och som finns i råa mörkgröna gröna grönsaker som broccoli, spenat & nässlor… plus i RÅ lever & nötter.

Och SEN… skratt. Ja, det tar nog aldrig slut. Så började LCHF gänget att få en hel del kramp. Magnesiumbrist. Inte bra, Detta trots att det finns magnesium bevisligen i maten vi äter. Men men, den räcker uppenbarligen och bevisligen inte. Och vad medför det? Jo, en naturlig kalciumbrist. Och vad medför det? Jo, benskörhet efter 20-30 år. Precis, du märker inget förrän det är för sent.

Och på den vägen är det. NU gör jag det som så ofta ifrågasätts. Jag försöker hitta kost som vi är designad för så vi kan kompensera dessa brister och undvika framtide problem eller bli av med nutida problem. Dilemmat är nämligen att mycket av det som vi saknar finns i nötter och grönsaker ovan jord. Något vi alltid har ätit och som ingått i vår naturliga kost jämt, men som inte alltid ingår i LCHFkosten.

TROTS att jag ALLA gånger skriver, att ni som inte vill eller inte kan hantera denna mängd kolhydrater kan ta tillskott, så blir fokuseringen på mina nötter och grönsaker total.

Det spelar ingen roll vilket val du gör, mat eller piller, men snälla glöm inte bort kroppens livsnödvändiga mineraler.

Jag försöker att välja mat, trots att jag då får i mig någhra få kolhydrater 😉 Det är mitt val. Vad är ditt?

Vad händer om jag har fel? Absolut ingenting. Jag överrekommenderar inte. Jag skadar inget. Vad händer om jag har rätt? Ja, då kommer vi inte ha världens hälsa om 20-30 år om vi inom LCHF inte uppmärksammar detta. Och det vore väl synd?

Kolhydrater är inte essentiella. Vilket jag alltid har sagt, även om några läst in annat mellan raderna. MEN det finns saker som är essentiella som selen, jod, magnesium och kalcium. Samt B9 OM du äter rött kött. (Gäller inte om du bara är fiskätare som eskimåerna var) Och tyvärr finns dessa livsnödvändiga saker ibland i produkter som innehåller kolhydrater.

Näringsfysiologi är spännande. Och inte alltid så enkel att den går att göra svart eller vit. (OBS, jag har inte räknat upp alla källor för alla saker. Så har du fler tips kom gärna med dem)