Tyvärr kommer jag inte kunna ge något facit på alla frågor om mjölk. Just mjölken är nämligen mycket svår. Det jag vill visa med mitt inlägg att det inte finns ett självklart svar som gäller för ALLA. Men vi kan konstatera att mejerier inte tillhör stenålderskost. Så det är inte vi behöver. Vi äter och dricker det för att det ät gott.

Många inom kosten vill nämligen presentera kunskap just på det viset. Det här är nyttigt och det här är inte nyttigt… ja, men för VEM?

Det finns några enkla saker inom mjölken, sen finns det några enormt svåra områden. Jag tänkte bara ta upp några exempel bara för att visa att det finns många sidor att se på en produkt.

Viktigt att komma ihåg är att kost och hälsa inte bara är kolhydrater. Det är en viktigt del men bara en del av oerhört många.

Mjölksocker (laktos):
Bra:
för en diabetiker typ 1 att snabbt få upp sitt blodsocker.
för någon som önskar att gå upp i vikt på grund av sockret (och insulinet som följer)

Dåligt:
för en diabetiker som vill stabilisera sitt blodsocker
för någon som önskar gå ner i vikt
för alla som saknar enzymet laktas, alltså är laktosintolleranta

Mjölkproteinert vassle:
Kanon:
för någon som styrketränar eftersom det påverkar insulinet

Bra:
som proteinkälla för svältade barn och vuxna

Bra/dåligt?
För diabetiker typ 2 då det påverkar insulinet. (Här finns en massa mer att lära

Mjölkproteinet kasein:
Katastrof:
för många med NPF får stora problem med att kaseinet ombildas till kasomorfin. Barn med ADHD, Damp mm bör därför inte dricka mjölk. Ombildas till A1 betakasomorfin-7.

Mättat fett:
Bra:
Ett stabilit fett
Bra för hälsan
Bra för viktminskning

Sen finns det som sagt minst tio frågor till. Visst är naturlig mjölk direkt från kon bättre än den vi har i paketet. Men är den vi har i paketet onyttig för det? Jag vet inte.

Visst är fet grädde bättre än mjölk. Men det har inget med kvalitén att göra utan med andelen som kolhydraterna får i förhållande till fettet. Mellan och lättvarianterna har tillsatt kemisk A, den vill vi välja bort.

IGF1
Dåligt: sammankopplat med cancer

Slembildande och kan därför vara ett dilemma vid lipödem och lymfproblem..

Behöver vi mejeriprodukter? Där är svaret nej. Vi äter dem för att de är så goda. All som är bra som finns i mejeriprodukter kan du få från andra naturliga källor.

Frågan bör alltså ställas: Är mjölk ok för DIG?

Hur jag gör? Jag dricker aldrig mjölk. Men av livskvalite så väljer jag gärna grädde 🙂 (Uppdatering 2023: Med hänsyn till mitt lymfsystem väljer jag idag bort alla mejerier förutom smör.)