Ja, hur är det med frukt egentligen? Tror att du redan vet svaret om du tänker efter. Frukt och sockervatten är ungefär samma sak. Både frukt och vanligt vitt socker innehåller en hel del fruktos förutom glukosen.

Vissa mer och vissa mindre. Glukosen går direkt ut i blodet och är vårt blodsocker. Hjärnan lever på blodsocker och våra muskler använder det som bränsle när du tränar HÅRT.

Fruktosen ska först in i levern och byggas om till glukos (blodsocker) för fruktos har lite fel form för vår kropp.

Nu är det så att har vi tillräckligt med blodsocker i både blodet, lagringsplatsen levern och som energidepå i våra muskler, så är kroppen smart och effektiv. Den bygger om fruktosen till fett och lagrar det i bilringen till sämre tider.

Kroppen kan göra detta även med glukos också, men kroppen är extra duktig på just ombyggnad av fruktos till fett. Till och med inte bara duktig utan extremt skicklig!

Så ätt välja frukt för att gå ner i vikt kanske inte är den mest lysande idén.

Fruktosen puttar också ut LDL (kolesterol) ur levern. Det finns bara viss plats och ska nytt in i levern så måste något ut. Att då sockra produkter med fruktos, vilket för kroppen blir enorma mängder, är inte speciellt smart. Ombyggnad till mycket fett och en onödig höjning av LDL som kroppen inte behöver, som resultat.

Gör EN frukt detta. Nja, knappast i någon skadlig mängd. Är det vettigt att rekommendera MÅÅÅNGA frukter var dag? Nja, knappas….

Vad finns i frukt som inte finns i sockervatten? Inte mycket faktiskt. Men frukten är nog lite godare och ger större tillfredställelse. Några saker finns dock. C vitamin, men det kan du få från en näve Cole Slaw (vitkålen). Ett oerhört mycket nyttigare val. C vitamin utan tillsatt socker!

Sen är det vattenlösliga fibrer. DESSA behöver vi. Ofta mer än vi får i oss. Men grönsaker går precis lika bra och gillar du inte grönsaker eller inte kan hantera för stor andel kolhydrater så välj i stället hela linfrön eller fiberhusk.

Sen är det inte mycket mer i frukt….

Så för dig som kan hantera EN frukt och vägrar ta bort den… Fortsätt njut men tro inte att det är nyttigt. Du kommer däremot inte att bli varken sjuk eller fet på en frukt. Frukt kan ses som godis som ska ligga utanför dina måltider.

För dig som sockertriggas och kämpar mot suget. Undvikt frukt. Du kommer att bli tjock av en frukt… för du kommer inte att äta bara EN frukt. Och detr som är viktigt är hur du äter EFTER frukten, för det flesta innebär att man kommer att knapra på något hela dagen sen.