Varför fungerar inte LCHF på mig? Varför går jag inte ner i vikt?

Jag får den frågan lite då och då. Första gången så förstod jag inte varför. Jag hade personlig kostrådgivning med en tjej som hade en övervikt på minst 30 kilo. Vi gick igenom kosten, skrev matdagbok, gick igenom kunskapen, letade fällor.

Tjejen gjorde allt rätt och jag trodde på henne och gör fortfarande, när hon sa att hon aldrig ”fuskade”.

Till slut ställde jag ”rätt” fråga. Hur MYCKET äter du?

LCHF går ut på att du ska äta dig mätt. Proteiner och fett har ju en mättnad som sitter i hjärnan. När kroppen fått vad den behöver så signalerar den att du ska sluta äta. (Kolhydrater blockerar dessa signaler, därför kan du äta dig tjock på mackor) Dessa ”ät inte mer”-signaler (fast en annan sort) kommer OCKSÅ från fettväven. Ett hormon skickas ut och berättar för hjärnan att det finns ett fettlager = du behöver inte äta så mycket. (leptin)

MEN hjärnan har aldrig varit med om att bli ”dränkt” i signaler från fettväven. För vi har aldrig haft en sådan stor övervikt när våra signaler utvecklades. Detta gör att hjärnan konstaterar att det måste vara fel och slår därför dövörat till. Japp, det innebär att är du för tjock tappar du mättnadssignalerna. Visst är det orättvist? Det verkar också vara så att många som under en lång tid utsatt sin kropp för tuff jojobantning tappar sitt naturligt stopp.

Så då kan LCHFs rekommendationer att du får äta tills du är mätt, innebära att du äter alldeles för mycket.

Använd handflatemodellen. En handflata (från fingertopp och hela handen)  kött, fågel, fisk eller ägg. En handflata med grönsaker OVAN jord. En näve med fet god sås. Denna fördelning gäller alla måltider, även frukosten.

Är du mer hungrig, lägg till lite mer fett. Gärna fet ost. Det skapar bra mättnad.

All mat ska läggas på tallrik och du ska alltid sitta och äta. (Det är nog det enskilt allra bästa tips som finns för viktminskning)

Sen kan det vara kul att konstatera att tjocka människor (även fd. tjockisar som jag) oftast äter väldigt fort, medan smala människor oftast äter långsamt. Och JA, det finns studier som visar att hastigheter har med vikten att göra. Ju snabbare du äter, desto mer fettinlagring. Spännande, eller hur?