I sjukdomsläran får vi lära oss att för högt kortisol skapar högt blodtryck. Borde inte det även innebära att för högt kortisol på grund av stress också skapar högt blodtryck? Högt kortisol skapar även högt blodsocker och högt blodsocker ger tjockt och trögflytande blod som ger högt blodtryck…

Så därför ska vi fortsätta att stressa och äta mindre salt? (Hur fick de in salt i denna ekvation?)

Och högt kroniska kortisol ger även mensstörningar, impotens och ökar risken för diabetes tyå 2. Hm, undra om salt är boven här också..

Jag blir lite fascinerad. Vi lär oss rätt grundkunskap på universitetet och sen är råden helt tagna ur luften. Hur får de ihop det?

AGE (försockrade proteiner i blodet på grund av att du äter på ett sätt som ger dig kroniskt högt blodsocker) gör att mer LDL kan ansamlas i våra kärl som är orsaken till åderförkalkning.

Alltså för högt blodsocker ger åderförkalkning.

Åderförkalkning och högt blodsocker ökar inflammationerna och risken för propp.

Glasklart. Men sen kommer det, å därför ska du minska på fett och vara rädd för kolesterol. Va?

Det var ju en kost som skapade kroniska högt blodsocker som var orsaken. Borde då inte rådet vara att minska på mjöl och socker? Eller…?

Forskningen visar att vid kronisk högt blodsocker så ombildas blodglukos först till sorbitol och sen vidare till fruktos.

Ombildningen till sorbitol görs av en ”Byggare Bob” som heter aldosteduktas. Här förbrukas en massa viktiga antioxidanter som du nu inte kan använda till kroppens naturliga behov. Du kommer alltså att åldras snabbare…

Fruktosen som bildas är sen 7-10 gånger med reaktiv än glukos gällande både att påverka cancer och att bilda AGE.

AGE är socker som klibbar fast på proteiner i blodet och gör dessa oanvändbara. Nu blir ditt immunsystem irriterat och börjar bygga inflammation. Plus att de mista minsta kärlen (kapillärerna) klibbar igen.

När det blir stopp i kapillärerna så dör vävnaden efter stoppet, för nu kommer ju ingen näring eller syre fram. Japp, cellerna skadas och dör.

Detta orsakar nervskador, åderförkalkning, ökad risk för hjärtinfarkt, högt blodtryck och njurskador.

RÅD: Så därför ska du minska på fett? (Ja, på riktigt så lyder rådet. Och tänker vi efter lite så är nog risken hög att minskar du på fett, så behöver du äta något annat för att bli mätt…. kolhydrater. Som ju var anledningen till allt detta.)

ÄKTA RÅD: Ät en kost som innebär stabilt hälsosamt blodsocker i din kropp. (LCHF, ACT ALP och paleo är bra val)

Å så var det kolesterol!

Är ”kolsterol” farligt?
LDL stiger vid inflammation… och är en viktig del i vårt medfödda immunförsvar.
Ubåtarna (VLDL, LDL och HDL) fungerar som fett och kolesteroltransportörer mellan vävnader och organ. Häftigt nog kan de också också förhindra bakteriella, virala och parasitära infektioner. De räknas därför som en del av vårt medfödd immunsystem.
LDL och HDL kan också avgifta lipopolysackarider och lipoteikosyra.
LDL är en viktiga och har anti-infektionsroller och skyddar mot viss vävnadsskada.
Det finns också bevis för att apo(a) är skyddande mot patogener.
Så ja, det finns bevis på att det kan vara värdefullt att börja fundera över konceptet att LDL hör hemma i vårt immunsvar.