Nej detta är inget svar som gäller alla. Detta är ett svar som gäller bara mig. Och jag tror det är just detta som gör histaminintollerans så svårt.
 
Än en gång, vi är alla olika. Väldigt olika.
 
Och om du läser på vad som innehåller eller triggar histaminer så är det en massa olika saker. Och det roliga i denna röra är att alla verkar reagerar på olika saker i olika kombinationer. Så att ta bort allt kanske inte är så lönt? Fast att hitta vad det är kanske inte heller är så lätt?
 
Jag har nog hittat mitt problem. men letar du i blindo så hade jag valt att ta bort det mesta. Må bättre och sen lägga tillbaka en sak i taget. Går det så går det, Går det inte så ta bort det igen och fortsätt med nästa.
 
En annan sak är att alla mår olika dåligt som reaktion. Vilket gör att du kanske inte ens förstår att det är histaminer du reagera på. Jag är till exempel ganska så säker på att många som tror de har migrän egentligen inte klarar av histaminerna i något – har ofta hört att ”vin” eller ”ost” triggar min migrän. Hm, eller är det histaminerna i dessa som skapar migrän?
 

Snabb kort grundkunskap.

Vad behöver vi histaminer till?
Signalsubstans i hjärnan, reglering av saltsyran i magen, blodkärlens elasticitet och för våra muskler. Du har histamin nästan i hela kroppen. Histamin är också kroppens försvar mot bakterier, virus och parasiteroch en del i vårt immunförsvaret.
 
Så vi vill inte ha för lite histaminer!
 
Vad balanserar histaminerna mot? Jo antihistaminer (vilket också är allergimedicin) Var hittar vi antihistaminer? Jo, i allt med mycket vitamin C – våra grönsaker. I allt med mycket magnesium ex nötter. Samt i våra gröna örter med thaibasilikan på översta plats.
 
Balans skapar hälsa och inga problem.
 
Om du får obalans så kan du råka ut för något av följande (japp det är väldigt olika symptom)
 
Klåda & kli, särskilt i huden, ögon, öron och näsa)
Magproblem
Nässelutslag, röda kliade utslag
Svullnad i ansiktet (mun, näsa, hals)
Nästäppa och snuva
Irriterade, rinnande, röda ögon
Ångest eller panikattack
Bröstsmärta
Huvudvärk och/eller migrän-liknande huvudvärk
Trötthet
 

Var finns då histaminer eller vad triggar histaminer i vår mat? 

Tonfisk på burk, makrill, skaldjur, ansjovis, sardeller, sardiner, jästextrakt, ostar, fisksås, fermenterade korvar, salami, rökt skinka, soja, surströmming, tomat, hallon, jordgubbar, rödvin, ostar som parmesan och mögelostar, korv/salami, nötter och choklad,ägg, fermenterad mjölk som yoghurt och filmjölk, citrusfrukter, kombucha, pickels, spenat, tomater, och vissa kryddor som kanel, chili, anis, curry och cayennepeppar, choklad, kakao, vinäger och senap… och några till.
 
Ska då allt detta bort? I min värld nej. bara det som triggar just dig och bara om du behöver.
 
Vad triggar då mig? Jo det verkar som om min kropp inte klarar av vinäger och vin i samma måltid. Under förutsättning att jag är trött och lite stressad och kanske även påverkar av klimakteriet. Samtidigt som jag ätit dåligt under några dagar.
 
Nämen nu blev det ännu rörigare!
 
Japp, och symtomen jag får är att jag blir extremt trött med en huvudvärk ”from hell” som gör att jag sover i 30-.40 timmar nonstop.
 
Fast jag har haft utslag och klåda en gång. Och då trodde jag det berodde på strikt LCHF och vi hittade lösningen magnesium och vitamin C för det var ju det vi missade vid strikt LCHF…?? Eller var det helt enkelt så enkelt att vi satt histamingungbrädan ur funktion? I min värld är svaret klockrent: Japp! För lite grönsaker och för lite magnesium. Utan viktiga antihistaminer så välter gungbrädan och kroppen reagerar.
 
DAO är ett enzym som ska se till att vi inte får i oss för mycket histaminer med maten. DAO ska reglera detta innan det kommer in i kroppen.
 

Vad styr DAO?

Jo, stress och oro – det minskar DAO.
Progesteron – lite progesteron minskar DAO.
Österogen – mycket östrogen minskar DAO.
 
Och stress minskar progesteron som minskar DAO ännu mer.
 
Så jag hade för mycket att göra – minskat DAO.
Åt slarvigt – minskade antihistaminer.
Är i 51 årsåldern – minskade progesteron med ålder – minskad DAO
Och på detta valde jag mina två tuffaste trippers – vin och vinäger i samma måltid.
 
Vad kommer jag göra nu?
Ja, nummer ett. Minska stressen. Minska tempot. Stryka allt som går i kalendern. Skapa andhål. Minska höstens åtagande. Sudda bort. Tror detta är en av de största orsakerna till att kroppen inte orkar sin normala uppgift.
 
Nu kan jag bygga mer DAO. På många olika vis.
Även enzymet HNMT och MAO är viktiga men dessa byggs i kroppen, så de rättar till sig om livet rättar till sig.

Brist på HNMT skapar koncentrationssvårigheter, sömnsvårigheter, trötthet, oro, nattlig kramp i vaden, muskelryckningar, håglöshet, yrsel, illamående, inflammationer, huvudvärk, migrän och dimhjärna.

 
Nummer två. Leta upp antihistaminer i min kost, naturliga antihistaminer. Kanske lägga på lite mer C och Mg samt gröna örter i min kost. Troligtvis börja ta Alex bipollenkaplsar som han säljer.
(Och nu fattar jag nog avför tallbarrsvatten funkar, det var inte magi, troligtvis bara världens bästa antihistaminer på flaska)
 
Tarmen är jag redan snäll mot – helt glutenfri. Jag äter snälla mjuka fibrer var dag. Tarmen måste vara hel om immunsystemet ska vara snällt. Histaminer är kopplat till immunsystem och tarm 😉
 
Och sen kommer jag välja bort just de triggers som just jag inte klarar av. Inte fler, inte färre.

Sammanfattning:

  • Vila, återhämtning & stresshantering
  • Minska värstingarna
  • Öka på naturliga antihistaminer
  • DAO