Delar av den härliga kommentaren jag tar mig an idag:
”Nu är jag totalförvirrad!
En kompis …har gått hos en personlig tränare…. Nu säger hennes PT att … hon kan även lägga till frukt, men gav henne rådet att aldrig äta ENBART frukt utan alltid kombinera en fruktsallad med en fettkälla som nötter, ostkuber eller fet yoghurt. Detta för att balansera kolhydraterna i frukten och undvvika blodsockerrusning och insulinpåslag.
Men nu satt jag precis och bläddrade i tidningen Tara, och där ger kostrådgivaren Catherine Schück (som jag har stor respekt för) en läsare rådet att undvika att äta kolhydrater och fett samtidigt. Om man äter en sallad med ädelost, bacon och dadlar kommer dadlarna att orsaka blodsockerhöjning och insulinutsöndring, med resultatet att kroppen lättare lagrar fettet i baconet och osten.
Här har vi två diametralt motsatta råd – vilket stämmer???”
Ja, vad stämmer? Jo båda påståendena stämmer. Det gäller att alltid fråga sig VARFÖR. Och sen ta beslutet vad som fungerar i kroppen – just DIN kropp.
PTn vill utnyttja effekten av att när du får i dig kolhydraterna får du samtidigt i dig fett som kommer att sänka GI värdet plus att den totala andelen socker i ”den gemansamma geggamojjan” blir procentuellt mindre. Detta kommer att innebära en mindre beslastning på kroppen. Mindre glukos ut i blodet på samma gång och en lägre hastighet på glukosutsläppet. Detta är det jag förespråkar. Ät lite kolhydrater men låt de bli lugna med hjälp av fett.
Det betyder inte att du bör välja en macka med extra smör på. Skratt. För mycket kolhydrater skapar alltid problem.
Det betyder att du ska lugna den lilla mängd kolhydrater du väljer att äta med hjälp av fett och proteiner.
Catherine vill undvika fett samtidigt som kolhydraterna för att kolhydraterna kommer att skapa ett insulinpåslag som då lagrar in fettet. Det är i sig sant man jag får det inte att fungera i praktiken och det gäller bara ibland. Hur mycket insulinpåslag ger grönsaker egentligen och vill jag verkligen äta dem utan något till? Och om jag väljer BARA kolhydrater kommer kroppen att uppfatta dem som snabba och insulinpåslaget bli lite för högt. Risken är att du blir sugen snabbt igen. (Dadlar är i sig ett dumt val hur du än äter)
Äter du bara kolhydrater blir ju andelen socker i ”den gemensamma geggamojjan” mycket stor vilket kommer att påverkar sockerkurvan för mycket. Och väljer du mer kolhydrater än vad du har lager (muskler och lever) så kommer kroppen bygga om kolhydraterna till fett och lagra dem i valken. Men det jag tycker är viktigast: Hur får du detta till en enkel livsstil som håller livet ut?
Hej nu verkar alla vilja dra i mig angående kommentarer och jag är ännu bara student, 1-2 år kvar av utbildning (1 år till officiell legitimation).
Så ha djup diskussion med bara dig blir lite svårt tidsmässigt, men vi får se.
ha det bra
Hjälp Anna, totalt förvirrad. Jätte skönt att din brevkurs börjar snart.
Då rätter vi ut alla frågetäcknen eller hur?Skratt.
Må bäst
Elin U
Hej Anna. Det låter vettigt det du skriver, att det är olika från person till person. Så då blir det inte lika förvirrande längre.
Jag har märkt att jag mår bättre om jag inte äter för mycket snabba kolhydrater på en gång, utan tar t.ex en liten dessert ihop med en fetare måltid. Då håller sig blodsockret lugnt och fint.
Skulle jag däremot äta ett litet mellanmål med mer kolhydrater men utan fett, kommer hungern fort tillbaks.
Jag vill inte heller äta en sallad utan fett från dressing. Det blir ju omåttligt trist 😉
Jag har samma erfarenhet som Birgitta.
Anna, jag undrar, har du analyserat innehållet i itrims påsar? Har letat lite men hittar inte. Eller vet du var jag kan hitta det? Vill upplysa en bekant som envisas med itrims diet men inte går ner i vikt.
Det här är Itrims skogsbärsshake:
http://www.itrim.se/file/dyn/00000m/7800m/7813i/Info_ShakeSkogsbar_VLCD.pdf
Det låter RIKTIGT läskigt…de rekommenderar att kraftigt överviktiga äter 4 påsar (=totalt 600 kcal) om dagen i början och ingenting annat. Jag hittar bara ett ord för det : SVÄLT.
Alla deras soppor och drycker innehåller samma vidriga kemikalie- och tillsatssörja.
Har din bekant bantat många gånger i sitt liv? I så fall är min gissning att hon förstört sin ämnesomsättning och att kroppen vid minsta tecken på svält börjar lagra allt den kan.
Komemr som inlägg senare idag. Tack för tipset och för hjälpen med innehållet.
Hej! Jag har nu ätit LCHF sen i december och inte gått ned något. Nu har jag börjat dra ner på fettet och ökat kolhydraterna lite, få se om något händer. Jag tror jag är en sån där person som inte går ned av något!? Min kamrat som började med LCHF tillsammans med mig har gått ned nästan 10 kilo…snyft….känns inte rättvist alltid…Kram!
Min våg står också still…men så sover jag fortfarande för lite, stressar för mycket, äter för sällan och nu fick jag veta att jag nog blandar fel kolhydrater med mitt fett…suck!
Känner att jag inte orkar ta itu med en brevkurs just nu…livet är föör rörigt men det kanske är lösningen i det låånga loppet. (ler)
Hoppas att ni väljer Brevkursen i framtiden. Då har ni också fri personlig kostrådgivning per mail under hela kurstiden.
Tack Catti och Anna för hjälpen med Itrim!
Christine: Mín erfarenhet är att jag inte heller gick ner i början med LCHF, men jag gör det nu. Jag har nu hittat min egen balans. I början åt jag helt enkelt för mycket fett. Men sånt här kan ju Anna förstås mycket bättre än jag …
Tack Anna…jag kanske ska ta en sån brevkurs?
Och till dig Janicke…. hur lång tid tog det innan du började gå ner i vikt? Ja, tror jag åt för mkt fett i början…
Christine: Det tog ett par månader av upp och ner. Jag är 60+ och har inga marginaler i form av kaffebröd, godis, socker, eller massor med mackor att dra ned på. Sånt äter jag inte sedan många år. Behöver gå ner ungefär tio kilo. Har dessutom en fot som krånglar så jag är lite orörlig.
Nu har jag alltså i alla fall börjat gå ner i vikt. Har kommit underfund med att allt bröd måste bort. Åt tidigare två falu rut med pastej och ost på morgonen, ett ägg och nån paprikaring därtill. Nu omelett med bacon, eller äggröra med bacon. Och lite grönt. Eller ett par mackor med ost och pastej – men nu är mina mackor Birgitta Höglunds suveräna LCHF-bröd.
Tar inte längre tjock grädde i omelett eller äggröra, räcker med röd mjölk.
Hade förut tjock grädde i kaffet, har återgått till rödmjölk.
Så där har jag pysslat för att hitta vad som fungerar för mig.
Har också dragit ner på storleken på portionerna, inget problem efter några dagar med hungerkänslor, innan magen har dragit ihop sig. Nu står jag mig 5-6 timmar på min frukost. Sen äter jag en redig lunch med fett och kolhydrater i bra proportioner. Numera behöver jag ingen stadig middag, brukar ta lite bär med turkisk yoghurt och lite nötter.
Och endast EN frukt per dag!
Det viktigaste förutom att hektona långsamt men säker lämnar min kropp: jag mår mycket bra och har mycket mer energi när jag lyckas hålla balansen mellan kolhydrater och fett.
Du är en förebild jag vill lyfta. Lyssnar på din kropp tillsammans med kunskap & tålamod. Härligt.
Kroppen är knepig. Ibland tar det tid att hitta sin balans. Vissa kroppar är mer orättvisa än andra. Tyvärr.
♥