Delar av den härliga kommentaren jag tar mig an idag:

”Nu är jag totalförvirrad!

En kompis …har gått hos en personlig tränare….  Nu säger hennes PT att … hon kan även lägga till frukt, men gav henne rådet att aldrig äta ENBART frukt utan alltid kombinera en fruktsallad med en fettkälla som nötter, ostkuber eller fet yoghurt. Detta för att balansera kolhydraterna i frukten och undvvika blodsockerrusning och insulinpåslag.

Men nu satt jag precis och bläddrade i tidningen Tara, och där ger kostrådgivaren Catherine Schück (som jag har stor respekt för) en läsare rådet att undvika att äta kolhydrater och fett samtidigt. Om man äter en sallad med ädelost, bacon och dadlar kommer dadlarna att orsaka blodsockerhöjning och insulinutsöndring, med resultatet att kroppen lättare lagrar fettet i baconet och osten.

Här har vi två diametralt motsatta råd – vilket stämmer???”

Ja, vad stämmer? Jo båda påståendena stämmer. Det gäller att alltid fråga sig VARFÖR. Och sen ta beslutet vad som fungerar i kroppen – just DIN kropp.

PTn vill utnyttja effekten av att när du får i dig kolhydraterna får du samtidigt i dig fett som kommer att sänka GI värdet plus att den totala andelen socker i ”den gemansamma geggamojjan” blir procentuellt mindre. Detta kommer att innebära en mindre beslastning på kroppen. Mindre glukos ut i blodet på samma gång och en lägre hastighet på glukosutsläppet. Detta är det jag förespråkar. Ät lite kolhydrater men låt de bli lugna med hjälp av fett.

Det betyder inte att du bör välja en macka med extra smör på. Skratt. För mycket kolhydrater skapar alltid problem.
Det betyder att du ska lugna den lilla mängd kolhydrater du väljer att äta med hjälp av fett och proteiner.

Catherine vill undvika fett samtidigt som kolhydraterna för att kolhydraterna kommer att skapa ett insulinpåslag som då lagrar in fettet. Det är i sig sant man jag får det inte att fungera i praktiken och det gäller bara ibland. Hur mycket insulinpåslag ger grönsaker egentligen och vill jag verkligen äta dem utan något till? Och om jag väljer BARA kolhydrater kommer kroppen att uppfatta dem som snabba och insulinpåslaget bli lite för högt. Risken är att du blir sugen snabbt igen. (Dadlar är i sig ett dumt val hur du än äter)

Äter du bara kolhydrater blir ju andelen socker i ”den gemensamma geggamojjan” mycket stor vilket kommer att påverkar sockerkurvan för mycket. Och väljer du mer kolhydrater än vad du har lager (muskler och lever) så kommer kroppen bygga om kolhydraterna till fett och lagra dem i valken. Men det jag tycker är viktigast: Hur får du detta till en enkel livsstil som håller livet ut?