Ibland känns det som att vår underbara LCHF-kunskap håller på att hamna i samma fälla som vi anklagar dietisterna för.

Nu har vi fantastiska resultat. Både gällande diabetes, kolesterol, vikt, värk, eksem mm. Varför är inte en dietist ens intresserad av att kontrollera VAD som skapar dessa fantastiska resultat. Var ÄR nyfikenheten?

Men var ÄR vår nyfikenhet? När nu näringsfysiologer varnar för utkalkning av skelettet. Varnar för blodproppar pga av för mycket kött och för lite  B9. Varnar för att FÖR mycket fett kan skada på samma sätt som för mycket av allt.

Var är vår nyfikenhet? Nej, nu gör vi på samma sätt som dietisterna. Vi stänger våra öron. Upprepar våra mantran och tror att vi har den enda sanningen.

Varför inte lyssna. Kontrollera. Utvärdera och sen skapa sig en åsikt? Just det som vi hela tiden tjatar om att dietisterna ska göra. varför gäller det inte oss?

Är vi så kunskapsbegränsade att vi tror att hälsa beror på enbart fetter och kolhydrater?

Näringsfysiologerna HAR en massa kunskap om näringsfysiologi. En bra lugn korrekt kunskap. En kunskap som ger stöd år balanserad LCHF. Näringsfysiologerna hojtar däremot till när kunskapen tippar över och kan skapa framtida sjukdomar. Det är väl kanon om vi kan undvika att blir sjuka av VÅR kost om 20-30 år. Eller?

Tre tydliga problem för strikt LCHF är magnesium/ kalciumbalansen, homocystein – folsyra och fiberbrist. Inget konstigt, men att borse från detta faktum är bara dumt. Jag tvingar ingen att äta något de inte vill. Men tar vi bort även det vi är designade för så måste vi ju kompensera för vår överdrift. Inte stänga öronen och upprepa våra mantran.

Magnesium behövs för att ta upp kalcium. Magnesiumbrist är vanligt i LCHF kretsar på grund av att vi inte äter den mat vi är designade för. Hade vi det hade vi naturlgitvis inte fått några brister. Eller hur? Magnesiumbrist skapar alltså kalciumbrist ÄVEN om du äter mycket kalcium, för du kan inte ta upp det. Kalciumbrist ger efter ca 30 år benskörhet.

När vi äter kött så bildas homocystein. Homocystein är blodproppsbildande OM vi saknar B6, B9 och/eller B12. Den första och den sista finns i köttbiten så det bör fixa sig av sig själv. Den i mitten – B9 (folsyra) finns BARA i grönsaker. Har vi brist på en av dessa fungerar inte ombildningen…. Så om vi äter rött kött utan folsyra kommer vi att skapa oss fler blodproppar om ca 20 år. Snacka om att våra motståndare då får vatten på sin kvarn!

Våra vänner, bakterierna, som lever i våra tarm och får allt att fungera. Det lever och frodas på fibrer. Punkt. Så har det alltid varit. Klart att mångas magar mår bättre när vi äntligen äter fett igen OCH undviker både gluten och mjölmat. Men många mår fortfarande inte helt toppen. Vi behöver inte fullkorn. Tvärt om. Det skadar mångas magar. Men vi behöver vattenlösliga bibrer – bakterimat. Hur ska annars våra vänner kunna frodas och hålla oss friska?

Denna kunskap betyder inte att du behöver äta en massa kolhydrater. Men jagar du kolhydrater kommer du ta bort produkter som innehåller saker du behöver för din hälsa. Det är viktigt att veta. Angrip inte budbäraren till kunskapen. Lyssna, analysera, kontroller och agera.