Har vi hamnat i en fälla?

Ibland känns det som att vår underbara LCHF-kunskap håller på att hamna i samma fälla som vi anklagar dietisterna för.

Nu har vi fantastiska resultat. Både gällande diabetes, kolesterol, vikt, värk, eksem mm. Varför är inte en dietist ens intresserad av att kontrollera VAD som skapar dessa fantastiska resultat. Var ÄR nyfikenheten?

Men var ÄR vår nyfikenhet? När nu näringsfysiologer varnar för utkalkning av skelettet. Varnar för blodproppar pga av för mycket kött och för lite  B9. Varnar för att FÖR mycket fett kan skada på samma sätt som för mycket av allt.

Var är vår nyfikenhet? Nej, nu gör vi på samma sätt som dietisterna. Vi stänger våra öron. Upprepar våra mantran och tror att vi har den enda sanningen.

Varför inte lyssna. Kontrollera. Utvärdera och sen skapa sig en åsikt? Just det som vi hela tiden tjatar om att dietisterna ska göra. varför gäller det inte oss?

Är vi så kunskapsbegränsade att vi tror att hälsa beror på enbart fetter och kolhydrater?

Näringsfysiologerna HAR en massa kunskap om näringsfysiologi. En bra lugn korrekt kunskap. En kunskap som ger stöd år balanserad LCHF. Näringsfysiologerna hojtar däremot till när kunskapen tippar över och kan skapa framtida sjukdomar. Det är väl kanon om vi kan undvika att blir sjuka av VÅR kost om 20-30 år. Eller?

Tre tydliga problem för strikt LCHF är magnesium/ kalciumbalansen, homocystein – folsyra och fiberbrist. Inget konstigt, men att borse från detta faktum är bara dumt. Jag tvingar ingen att äta något de inte vill. Men tar vi bort även det vi är designade för så måste vi ju kompensera för vår överdrift. Inte stänga öronen och upprepa våra mantran.

Magnesium behövs för att ta upp kalcium. Magnesiumbrist är vanligt i LCHF kretsar på grund av att vi inte äter den mat vi är designade för. Hade vi det hade vi naturlgitvis inte fått några brister. Eller hur? Magnesiumbrist skapar alltså kalciumbrist ÄVEN om du äter mycket kalcium, för du kan inte ta upp det. Kalciumbrist ger efter ca 30 år benskörhet.

När vi äter kött så bildas homocystein. Homocystein är blodproppsbildande OM vi saknar B6, B9 och/eller B12. Den första och den sista finns i köttbiten så det bör fixa sig av sig själv. Den i mitten – B9 (folsyra) finns BARA i grönsaker. Har vi brist på en av dessa fungerar inte ombildningen…. Så om vi äter rött kött utan folsyra kommer vi att skapa oss fler blodproppar om ca 20 år. Snacka om att våra motståndare då får vatten på sin kvarn!

Våra vänner, bakterierna, som lever i våra tarm och får allt att fungera. Det lever och frodas på fibrer. Punkt. Så har det alltid varit. Klart att mångas magar mår bättre när vi äntligen äter fett igen OCH undviker både gluten och mjölmat. Men många mår fortfarande inte helt toppen. Vi behöver inte fullkorn. Tvärt om. Det skadar mångas magar. Men vi behöver vattenlösliga bibrer – bakterimat. Hur ska annars våra vänner kunna frodas och hålla oss friska?

Denna kunskap betyder inte att du behöver äta en massa kolhydrater. Men jagar du kolhydrater kommer du ta bort produkter som innehåller saker du behöver för din hälsa. Det är viktigt att veta. Angrip inte budbäraren till kunskapen. Lyssna, analysera, kontroller och agera.

36 svar

  1. Anna du är så klok!! Så mycket bra kunskap på din hemsida och mycket inspiration!!!
    Jag håller med dig helt o hållet:-) En bra balans måste det vara och man måste lyssna till SIN EGEN kropp, hur mår den när jag äter….ditten o datten…? Vi är ju inte helt lika på allt.
    Jätte Tack för att du orkar streta på och lära oss allt du kan!!
    Kram Linda

  2. Min farmor brukade säga att för mycket eller för lite skämmer allt. Och det stämmer väl bra in på detta, det är aldrig bra att gå till överdrift. Det tycker jag gäller allt i livet.
    Att jaga kolhydrater så till den milda grad att man inte äter en enda grönsak verkar helt hål i huvudet. Då blir det ju som alla dessa andra soppdieter som verkar mest gå ut på att svälta kroppen. Jag undviker socker i möjligaste mån för det behöver ju inte kroppen och jag märker att jag mår sämre i magen om jag äter socker. Ibland unnar jag lite sötma men bara ibland. Vänjer mig av lite långsamt. Potatis har jag insett att jag inte mått så bra av så det är inte svårt att utesluta, liksom ris och pasta saknar jag inte heller. Men om jag inte fick äta några grönsaker till min kyckling eller rött kött – hur skulle det se ut 🙂
    Eftersom jag är lite överkänslig mot vissa nötter vågar jag inte äta nötter i någon mängd som tillgodoser magnesiumbehovet, äter solrosfrön och pumpakärnor. Testade apotekets recip magnesium men aspartam och min mage var verkligen inte goda vänner. Jag fick nog alla biverkningar listade på burken – usch. Det kan ge muskelkramp! verkar ju knäppt då magnesium ska verka mot just kramp. Ut med den burken direkt.

    Hursomhelst, sunt förnuft bör råda och just här i den här bloggen finns det mer av den varan än någon annan lchf site jag surfat förbi hittills.

  3. Jag trodde att jag var ensam som att ha reagerat negativt på magnesium. Jag tränar löpning och tränar nu intensivt inför Gbg-varvet, och fick krampkänningar i låren vid backar speciellt.
    Nu har jag slutat med magnesium och äter pumpafrön, solroskärnor samt 4 paranötter/dag, och benen är mycket piggare igen.

    Är det någon mer som har erfarenhet av negativa reaktioner på magnesium?
    Mina fötter & vader svullnade också kraftigt under dagen och även det gick tillbaka när jag slutade med magnesium, men det kan ha varit en tillfällighet…
    Och jag tillhör dom som inte kan tänka mig att äta kött m bea 3 ggr/dag.
    Äter gärna ägg (ca 2 st/dag) men måste ha grönsaker till huvudmålet. Då mår jag bäst och tallriken framför mig lockar mig till en sund syn på mat över huvud taget.

  4. Det är troligtvis inte magnesiumet du reagerar på utan allt annat skräp de stoppar i tabletten. Eller att du åt fel sort av magnesium.

    Pumpafrön och solrosfrön är bättre val. Fulla av magnesium, av rätt sort och utan onödigt skräp.

  5. 100g Kalv- Nöt- och Kycklinglever innehåller mellan 2-4 ggr RDI för Folat.
    Källa: Fineli.fi

    Kan det vara så att vi varit utsatta för så mycket felaktig skräckpropaganda genom åren att misstänksamhet och kritiskt tänkande är fullt naturligt.
    Man ska inte glömma att det ligger mycket pengar i det här.

  6. just precis, jag fick både kramp i magen och gaser och diarre efter några dagar med magnesium recip från apoteket men det tror jag var pga aspartamet mer än själva magnesiumet. Bland annat står det såhär i FASS om just recip; 4.4 Varningar och försiktighetsmått
    På grund av aspartaminnehållet skall behandling av patienter med fenylketonuri undvikas (och vad är fenylketonuri?) Och upptaget av tabletten är väl inte så imponerande ”tabletter har i studier visats variera mellan 10-30% beroende på magnesiumstatus hos försökspersonerna”. Och: 6.1 Förteckning över hjälpämnen
    Sorbitol 100 mg, povidon, flytande maltitol 45 mg, citronolja, mono- och diglycerider, aspartam 4 mg, mikrokristallin cellulosa, magnesiumstearat. Varje tablett innehåller 0,5 kcal. Så även Kif borde ju godkänna den här 🙂
    Läs gärna mer på http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19990128000090&DocTypeID=6

    Nu försöker jag äta lite mer solrosfrö och pumpakärnor istället och gröna grönsaker där det finns magnesium.

  7. Toppenanalys Anna!

    Har alltid propagerat för nyfikenhet. Funderat en del och själv undrat varför olika forskare/experter som egentligern ska vara nyfikna och ifrågasätta sina idéer/hypoteser helt plötsligt avfärdar nya idéer som idioti/galenskap.

    Se bakåt i tiden och se hur nya upptäckter/uppfinningar har mottagits av omvärlden exv ”jorden är rund och inte platt”, ”tvätta händerna efter en obduktion innan man går till förlossningen”.

    Nya idéer får alltid jobba i motvind, men ge inte upp!

  8. Stämmer utmärkt men Folsyran är oerhört värmekänslig och i stort sett allt försvinenr vid uppvärmning. Så äter vi levern rå så fungerar det utmärkt. Urk vad äckligt. Skratt.

    HUR många av våra LCHFare äter inälvsmat överhuvudtaget?

  9. Jag har ätit enligt LCHF i stort sett de senaste fem åren (=undviker spannmål, potatis, ris etc) och har insett att det inte fungerar att bara äta ägg eller biff med kryddsmör varje dag år ut och år in. Man måste komplettera med bra grönsaker för att få något ”till”. Jag är så glad att jag hittat till din blogg för du är så saklig och inspirerande.

  10. Mycket intressant. Jag hoppas att få lära mig mer om det här på Kostrådgivar-utbildningen. Eller så får jag hitta någon bra litteratur att läsa om det i : ) Anna, kanske du har något bra tips på det?

  11. Svarar Catharine Smith: Det är mer sannolikt att Sorbitolet påverkar magen då det finns i större mängd än aspartam. (Aspartam bryts ner i kroppen till den för människor essentiella (livsnödvändiga) aminosyran fenylalanin vilket personer med fenylketonuri (PKU) inte kan bryta ner överskott av, Se winkipedia så får du många bra svar på dina frågor.) Jag köpe i Spanien av misstag en ”sockerfri” choklad med bl a sorbitol, mannitol mm och den var inte bra för magen kan jag säga.

  12. Nu blir jag glad! Senast i eftermiddag diskuterade jag med en nära vän om den otrevliga pajkastning som pågår – från alla håll och kanter! Min vän är diabetiker, äter metformin och äter enligt tallriksmodellen. Hon mår bra av det. Tallriksmodellen är inget för mig, men inte hackar vi på varandra för det!! Allt har sina för -och nackdelar och jag tror att det bästa alla kan göra är att lyssna på varandra och sluta förtrycka motsatta åsikter. Hur man sedan går till väga är individuellt, men att avfärda allt som buffel och båg, utom det man själv tror på, förlorar man troligtvis på i längden.
    Tack för en konstruktiv, genomtänkt och informativ blogg som verkar se verkligheten ur ett vidare perspektiv än många andra!

    1. Mmmm respekt för varandra kommer att skapa mycker mer hälsa. I respektens spår kommer nämligen ofta lyhördheten fram.

  13. Enligt Fineli är skillnaden måttlig mellan rå och tillagad lever.
    Dock har jag också hört samma påstående som du. Men det sorterar jag in under den vanliga fettskrämda propagandan.

    1. Vi utgår från att det blir mer folsyra kvar än vad min uppfattning är. Hur ofta äter de LCHFare som undviker grönsaker; lever? Samt att folsyra är ju vattenlösligt vilket innebär att vi bör försöka ha en intag var dag om det går.

      En annan tanke är ju OM det bildas homocystein även av lever (något som jag inte hunnit kolla upp) så behövs ju folsyran där och vi får inget extra tillskott som kompenserar biffen dagen efter. Fast där kan jag ha fel om homocysteinet.

      Spännande…

  14. Hej Anna. Vad bra att du skriver om vikten av att äta balanserat. Det måste vara förvirrande för de som just gått över till lågkolhydrat, det är många olika bud på de olika sidorna om LCHF nu.
    Det senaste är att det bästa är att gå över till vLCHF, very low och ta bort i princip alla kolhydrater i en månad.
    http://www.lchf.se/Forum/tabid/88/forumid/42/threadid/3285/scope/posts/Default.aspx

    Vad tycker du om den här formen, kan det verkligen vara så vettigt? Ja, jag ser ju på ditt inlägg här uppe att du inte tycker det är så bra, men det här dök upp igår på lchf.se.
    Nu blir vi alltså rekommenderade både av Annika D och lchf.se att helt skippa kolhydraterna för att bli friska. Förvisso bara i en månad, men en månad helt utan grönt låter som en väldigt lång tid 😉

    1. Jag såg det på Nyhetsbrevet från lchf.se

      Tror inte det skadar någon. Kroppen är en överlevnadsmaskin. Men jag tror att de som inte har ett naturligt ätbeteende och har gjort LCHF till en strikt medod nu har fått ”godkänt” att vara kolhydraträdda. Vi är designade för att äta växtdelar och nötter. Precis lika mycket som vi är designade för att äta fett och proteiner, helst fisk & skaldjur.

      Det är mängderna som diskuteras. INTE näringsämnena i sig. Så några växtdelar bör ingå i en optimal kost för alla. Essentiella eller inte spelar ingen roll.

      Sen förstår jag de som är kolhydratberoende. De har inget val. Men alla överviktiga är INTE kolhydratberoende. Kan man äta hälsosamt så är min uppfattning att vi bör göra det, även om viktminskningen tar någon extra vecka.

  15. Problemet med magnesium är väl inget specefikt LCHF-problem utan ett allmänt.. precis som med Folsyran!

    Vad jag förstår så är det även med ”vanlig” kost, problem att få i sig dessa ämnen i tillräcklig omfattning!

    Och sen så är det väl lite si o så med grönsaksätandet.. eller rättare sagt jag tror de flesta faktist ökar sitt intag av grönsaker på en LCHF-kost.. så har iallafall jag gjort.. man skall på någe sätt fylla ut tallriken och förut var den okupeda av kladdig pasta eller potatis!

    Sen så.. är det helt klart mer passande på en kött o fettdiet med något krispigt grönt som bryter av och fulländar måltidens komposition!

    Jag tror det är lika farligt/ofarligt att strunta i grönsaker en månad som att banta med kalorirestriktion.. knappast något som leder till några bristsjukdommar.. men det är vid upprepat och flitigt användande som det kan vara ohälsosamt!

    Man kan fundera hur mycket fräsht grönt man fick i sig på vintrarna förr innan kyl o frys och dagligvaruhandeln fanns!

    ”Det här ”5 a day” började i USA för tio år sedan och en av initiativtagarna till kampanjen var – häpp! – Dole, världens största importör och distributör av frukt och grönt.

    I andra länder är det också branschintressen som driver på om att vi ska äta mer av deras varor

    Låt mig nu påminna om att vi bor i ett land där människan existerat i åtskilliga tusen år utan annat grönt än rovor och vi är ett riktigt välmående folk.”

    http://www.aftonbladet.se/matvin/karinahlborg/article4683917.ab

    1. Håller med. Men eftersom vi LCHFare pratar mycket hälsa och naturlig kost tycker jag att vu borde leva upp till det. Speciellt eftersom det är ganska så enket. Jag hoppas och önskar att vi förespråkar kost så vi mår som bäst. Inte jagar ett specifikt näringsämne.

  16. Hej Anna,

    När du skriver ”Magnesiumbrist är vanligt i LCHF kretsar på grund av att vi inte äter den mat vi är designade för.”, menar du då att de som äter en riktigt strikt LCHF-kost inte äter (tillräckligt med) grönsaker? Vissa LCHF:are påstår ju att människan är skapt som vargen och därmed avsedd att leva på kött och animaliska fetter. Jag vet att Skaldeman skriver något om det i en av sina böcker – grönsaker är en trevlig dekoration som man kan äta om man vill och det inte påverkar viktnedgången, men är ingenting som är nödvändigt för att överleva. Själv har jag alltid tyckt att den inställningen är för extrem, och jag skulle inte må bra av att leva så.

    Hälsningar från en som FROSSAR i grönsaker – utan minsta negativa inverkan på vikten, kan tilläggas!

    1. Just magnesiumbristen förebyggs enklast av nötter. Men grönsaker ger en hel del annat mycket bra.

  17. Jag följde länken till LCHF.se, och måste dra slutsatsen att det är den här typen av fanatism som ger lågkolhydratkosten dåligt rykte.

    Den ursprungliga människan åt frukt, nötter och bär som växte vilt i naturen. Hon var tvungen till det eftersom hon inte hade snabbköp att handla i och kylskåp att förvara maten i. Hon levde inte alls bara på att jaga och äta vilda djur.

    Hur kan någonting som alltid funnits i naturen och som vi ätit från tidernas begynnelse plötsligt bli farligt och onaturligt för oss?

    vLCHF är i mina ögon en farlig extremkost. Jag kan inte säga emot dem som påstår sig ha uppnått hälsofördelar eftersom jag inte kan veta något om deras hälsotillstånd eller välbefinnande, men personligen vägrar jag tro att det kan vara nyttigt att bara äta kött, smör, ägg, grädde och fisk/skaldjur dag ut och dag in, vecka ut och vecka in, år ut och år in. ”Vi ska äta den som vi är skapta för att äta”, säger LCHF-anhängarna ofta, men de första människorna på jorden åt INTE entrecôte med kryddsmör sju dagar i veckan året om. De åt även vad som växte vilt i naturen. Slutsatsen måste m a o bli att människan är skapt för att äta saker från växtriket.

  18. Sanningen är nog snarare att våra förfäder åt vad som fanns och klarade sig på det.. annars så hade vi inte funnits idag!!

    Du kan gå ut i vilken skog som helst i Sverige och äta dig mätt på rötter, nötter, frukt, o bär så får du se hur länge du lever.. det om något är en extremdiet.. här i norden!!

    ”Det behövs bara näringstabeller och grundläggande kännedom om tajgans flora och fanua för att matematiskt kalkylera fram svårigheterna. Alla som tror att man kan överleva genom att äta vilda växter på tajgan får möjligen en tankeställare. Vad man behöver är ett köttberg och fältropet är troligen att döda allt man kan döda och äta.”

    http://www.forntidateknik.z.se/IFT/mat/stenmat.htm

    Vi behöver små kvantiteter av ett antal vitaminer som är essentiella och som vi därför inte kan tillverka själva i kroppen, främst C-vitamin och Folsyra!

    Om vi däremot äter en extrem diet som vi inte är anpassade för som tex modern mat så ökar behovet av en hel del vitaminer och annat.. som ett svar på den ökade stressen!

    Det mesta vi behöver för att våra kroppar skall fungera finns i bytesdjuren kroppar.. det är samma material.. men trots allt så är vi inte rena Carniovorer.. vi är apor som konverterat till att äta i huvudsak animalisk föda.. så därför dras vi med behovet att få i oss en del vitamin från grönsaker!

    Inuiter som levde helt på animalisk föda fick sina vitaminer.. ja även C-vitamin och Folsyra från animaliska livsmedel.. främst då lever och binjurar och de som bodde på kusten åt Mattak.. dvs rå narvalshud!

  19. Om jag förstått det här vLCHF-förslaget på LCHF.se rätt, så är det ett test, med frivilliga, för att möjligen få ett svar på frågan ”om man mår bra av LCHF, mår man ännu bättre helt utan kolhydrater?”. Ska jag våga mig på att gissa resultatet kommer några att må bättre, några lika, några sämre, och några står inte ut med maten (tala om helgardering!). Jag har inte uppfattat det som en allmän rekommendation.

  20. Hej Anna,

    I DN idag finns en artikel med titeln ”Nytt dna-test visar hur du bantar bäst”. DN:s reporter Anna Bratt, som skrivit artikeln, har i många år kämpat mot övervikt och utan framgång prövat både GI och LCHF. Av LCHF gick hon upp i vikt och mådde inte bra.

    Hon läste om ett företag i USA som genomför DNA-analyser för att fastställa individuella genetiska förutsättningar att gå ner i vikt. Anna Bratt skickar in sin DNA för analys, och efter ett par veckor får hon veta att hon:

    – har en gen som gör att hennes ämnesomsättning är något långsammare än genomsnittets, vilket gör att hon har lättare att gå upp i vikt än många andra och svårare att gå ner,
    – har en kropp som ogärna bryter ner fett och omvandlar till energi vid träning. Därför måste hon satsa på högintensiva träningsformer som löpning för att öka fettförbränningen, och även träna mer än de flesta för att få resultat,
    – ska äta 65% långsamma kolhydrater, max 20% fett och resten protein,
    – hon har bäst förutsättningar att gå ner i vikt om hon minskar på fettet och tänker på kalorierna. Personer med hennes genkod tar lättare upp fettet ur maten än andra, och därför bör hon hålla nere fettintaget för att underlätta viktnedgång. Särskilt restriktiv bör hon vara med feta mejeriprodukter.

    Med hjälp av en dietest utarbetar hon ett fettsnålt, kolhydratrikt kostprogram som tar hänsyn till kaloriintaget.

    Resultat? -3 kg på tre veckor och ökat välbefinnande. ”Den ohippa lågfettkosten tycks i alla fall fungera för mig. Och jag mår mycket bättre än när jag snålade med kolhydraterna”, skriver hon.

    Maj-Lis Hellénius, livsstilsprofessor vid KI, säger att testet är ett första steg mot en skräddarsydd överviktsbehandling. Citat ur artikeln: ”Idag drar vi med varandra i olika modedieter. Men forskningen visar att det inte finns en metod som passar alla. Vi har skilda gener och påverkas olika av vad vi äter. Vissa far till och med illa av extremdieter. Jag är övertygad om att vi kommer att kunna ge individuell rådgivning utifrån olika gentest i framtiden”.

    Det som slagit mig är att när någon frågar varför hon eller han (oftast hon) inte går ner i vikt med LCHF, får hon något av standardsvaren – hon äter för lite fett, det finns dolda kolhydratkällor i maten eller hennes kropp är sönderbantad efter år av jojobantande. Men efter att ha läst artikeln ovan undrar jag om det kan finnas en annan förklaring, nämligen att vissa individer lättare lagrar fettet i maten och att de får i sig på tok för mycket fett med strikt LCHF-kost med upp till 80% fett. Om den teorin visar sig stämma verkar inte insulinnivåerna spela någon roll för fettinlagring och -förbränning, utan då är det våra genkoder som avgör hur pass lätt vi lagrar fettet i maten?

  21. Det här tycker jag var uppfriskande och bra funderingar. Motsatsen till det du nämner här;

    Var är vår nyfikenhet? Nej, nu gör vi på samma sätt som dietisterna. Vi stänger våra öron. Upprepar våra mantran och tror att vi har den enda sanningen.

    Varför inte lyssna. Kontrollera. Utvärdera och sen skapa sig en åsikt? Just det som vi hela tiden tjatar om att dietisterna ska göra. varför gäller det inte oss?

    Är vi så kunskapsbegränsade att vi tror att hälsa beror på enbart fetter och kolhydrater?

    är ett trossystem (religion med andra ord).

    Lika dumt som det är att inbilla sig att stenåldersmänniskan skar bort fetttranden på kotletten, lika dumt är det att tro att hon inte åt allt ätligt och gott hon kom över. Varför tro att alla åt LCHF?

    Det verkar vara förnuftigt att dra ned på kolhydraterna för nästan alla, i synnerhet de ”moderna” högraffinerade kolhydraterna, men det löser som sagt inte alla problem, och vi har väldigt olika behov beroende på hur mycket och hur intensivt vi rör på oss. Magnesiumbrist som tas upp här, är mycket vanligt i befolkningen, på ungefär samma nivå som brist på vitamin D förmodligen. Och det är bara två av många viktiga nutrienter.

  22. Är det inte risk för att bli lite ”ätstörd” om man börjar med vlchf eller det ”nya” nchf (nocarbhighfat),för meningen är väl just att droppa kilon, inte att må bättre och finns ej risken att man förlänger månaden som man skall testa till fler?

  23. Jag har svårt att se att NCLF skulle gynna våra kroppar. Varför låta kroppen överleva när den kan leva. Så i min värld har vi gått för långt när vi helt tar bort kolhydraterna. Vad skulle fördelen vara?

    Vi är designade för att äta kolhydrater i form av rötter och växtdelar.

    Jag tror att många tror att ju mer desto bättre. De glömmer att det sen finns en punkt där vi går för långt.

  24. I Aftonbladet hittade jag en chatt med en av Viktklubbs dietister. En läsare hade gått ner 10 kg med Atkins och undrade nu om hon kunde fortsätta med den metoden eftersom hon mådde bra och inte längre kände sig hängig och trött på eftermiddagarna. Dietisten svar blev – inte helt oväntat – att hon avråder från att äta kolhydratsnålt eftersom 1. det saknas långtidsstudier på lågkolhydratkost och 2. det är alltid kalorier in-kalorier ut som räknas, och det finns ingenting som säger att man äter färre kalorier bara för att man drar ner på kolhydraterna.

    Men sedan kommer nästan det värsta. Så här skriver dietisten om det faktum att frågeställaren inte längre känner sig hängig och trött utan full av energi:

    ”En av anledningarna till att Du var trött och hängig innan Du började med Atkins är förmodligen att Du fick i Dig för mycket kalorier och därmed vägde mer än vad Du gör nu. De flesta som går ner i vikt, oavsett metod, uppger att de känner sig piggare”.

    Allvarligt talat: hur kan en legitimerad dietist häva ur sig något så dumt, samtidigt som allt fler vittnar om hur mycket piggare de blir när de börjar med lågkolhydratkost???

  25. Viktklubbs dietister är enligt min uppfattning en fara för folkhälsan! Nyligen gick de igenom vanliga inslag i salladsbufféer och varnade för dolda kalori- och fettbomber. De rekommenderade att man undviker valnötter, avokado och oliver och i stället satsar på vattenrika grönsaker nästan helt utan kalorier. Det enda de tänker på är kalorier, och därmed blir fettet den stora boven för dem…samtidigt som de framhåller att en bra frukost bör bestå att lättfil och müsli, gärna avslutad med en frukt eller två!

  26. Visst blir man mörkrädd. Vissa svar är ju inte ens bara ett val av ”metoder” utan vittnar även om okunskap. Och någon med legetimation bör inte visa upp okunskap om näringsfysiologi!!

    Att avråda från nötter, oliver och avokado har inte med LCHF eller kostråden att göra. Det är ju bara ren idioti. Nyttigare än så kan det ju knappast bli för vår kropp.

    Sen är det ju det där med prestige… sorgligt men sant.

  27. En lchfviktklubb som inte är fanatisk, är http://www.fettdieten.se

    Jag gick ned 8 kg på två månader och där var det grönsaker till nästan alla recept. I några var det till och med lite råsocker. Det verkar gå att äta allt där i lagom mängder och man får svar jättesnabbt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *