Alla människor är uppbyggda av samma sak – alla. Både kvinnor och män.

Det finns några små undantag (jag pratar bara friska nu, inte genmutationer mm). Vissa har tillexempel laktas och andra har inte, detta är en enzym (sax) som klipper sönder laktos (mjölksocker). Men i stort sett är vi exakt lika.

Vad är det då som skiljer sig? Jo, fördelningen. Och denna är i sin tur extremt viktig och vi är helt olika.

Tänk ett glas med saft. Japp, bara två ingredienser och vi är långt över 100 000 ingredienser, men låt oss gör det lätt. Saften smakar inte allt gott. Vad ska du lägga till eller ta bort?

Ja, det beror på. Har du ett glas saft med peppar i så bör du ta bort pepparn först, annars spelar det ingen roll vad du gör, det kommer ändå inte bli bra.

Kanske löste vi problemet redan här, genom att ta bort det som störde.

Eller så behövs också lite balansering. Men är det mer vatten eller mer saft som behövs? Ja, det är individuellt.

Hur kan man veta vad det är? Ja, antingen genom kunskap eller genom att prova sig fram (långsamt).

Väldigt många råd på nätet går ut på ”Fyll på vatten”, Byt ut till en annan saft”, ”Mer saft”… Eller kanske till och med rekommenderar ”Sätt en klädnypa för näsan så märker du inte att den smakar illa” eller ”Fyll på med en annan smak som blockerar det som smakar illa”.

Väldigt få frågar om det finns peppar i, som ska bort först.
Väldigt få frågar ”Hur ser saften ut?, är den mörk eller ljus?”

Jag vill ta bort pepparn och sen om det behövs, balansera upp ingredienserna som bygger oss.