Detta glömda men ack så viktiga organ. Vad gör levern? Ja, i stort sätt allt. Jag brukar skämtsamt säga till min elever att om du inte kan svaret på tentan så svara ”levern” och du kommer troligtvis ha rätt.

Den tillverkar, konverterar, avgiftar och bryter ner molekyler. Den är även ett lager.

Den vill lagra glukos, Vitamin D, B12, järn och koppar. Här är det viktigt att din lever inte lagrat fett i dessa förråd, för då kommer du få brist på både D & B12. Hur lagrar du fett i levern? Jo, genom att överäta kolhydrater och socker under lång tid. Allra värst är fruktos.

Levern bryter ner mat och mediciner. Den bryter ner maten du äter och huvudvärkstabletter. Det är därför en huvudvärkstablett bara räcker i några timmar. Levern vill inte att den belastar kroppen och gör allt för att ta bort den…

Småäter du hela tiden så hinner levern aldrig med alla andra uppgifter den vill göra får att hålla dig frisk.

Levern kommer tillverka en massa saker, t ex ketoner och albumin. Om den kan och hinner! Kom ihåg att allt levern ska gör behöver byggstenar. Äter du inte byggstenarna för arbetarna (enzymerna) och för fabrikerna så kan levern inte göra sina uppgifter. Den kan inte trolla. Inte heller trolla med tid. Om du fyller levern med andra arbetsuppgifter så kommer den inte hinna, den har också ett 24-timmarsdygn. Var morgon börjar den på ruta ett igen. Och det som den inte hann gör den ”sen”. Och ”sen” kommer sällan.

Jag nämnde albumin ovan. Bara som ett litet exempel. Vad händer om levern inte hinner tillverka albumin? Ja, albumin är en transport-ubåt som transporterar en massa olika ämnen ut i din kropp. T ex T3 & kalcium och vid låg nivå av albumin är det vanligt med problem med ödem.

Levern konverterar. Konverterar betyder bygga om. En viktig sak som lever bygger om är T4 till T3 – om den kan och hinner!

Den ska även producera galla så du kan äta det så viktiga fettet. Av fett byggs nämligen en massa viktiga saker för din hälsa, t ex dina könshormoner såsom östrogen, progesteron och testosteron.

Och så ska den hinna avgifta dig var dag. Den ska avgifta dig från naturliga cell-sopor som din kropp alltid har skapat i alla tider. Den ska avgifta dig från onaturliga ämnen som vi i dag tyvärr äter med försvaret ”Man får inte bli fanatisk” och ”Det är bra att äta lite av allt”. Tyvärr håller din lever inte med dig om detta.

Vad har vi för belastningar? Ja den värsta är stress och oro (adrenalin)! Adrenalin har prio ett till levern så med stress och oro kan du se till att levern inte har en chans att bygga, avgifta och konvertera. Med stress får du alltså brister på viktiga ämnen i kroppen som exempelvis energi (T3) och du kan få problem med svullnad (ödem vid albuminbrist).

Andra belastningar vi utsätter oss för är besprutning av vår mat, kemikalier i hudvård, miljögifter, arsenik i ris och vin, tungmetaller i deo och amalgam samt kadmium för de som äter vete eller röker.

Hur kan kroppen säga till dig att den har en trött lever?

 • Unken andedräkt (ammoniak)
 • Allergier & överkänslighet
 • Störning i immunsystemet (sjukdomskänsla utan feber)
 • Depression & nedstämdhet
 • Mörk missfärgad urin
 • Allmän svaghet & trötthet
 • Blåmärken
 • Klåda
 • Ökad slembildning
 • Doftöverkänslighet
 • El- & strålningsöverkänslighet
 • Mögelöverkänslighet
 • Och tusen andra ting, då levern gör så mycket.

Ta hand om din lever!
LATHUND LEVERN