Suck! Sitter nu och läser i tidningen att Apoteken ska börja med hälsokontroller gällande hjärtat (bilden är länk till reportaget). Direkt vaknade min nyfikenhet. Vad vill de säja? Vill de sälja medicin eller Becel? Men vet ju aldrig, becel kanske har letat sig in där också. De har ju invaderat Läkarstationer. Var och varannan läkare delar ju ut deras reklammaterial som om det vore fakta och sanning.

Jodå, det är kolesterolet de är ute efter. (Och blodtrycket, fast det är bra) Och vad upptäckte försökspersonen i artikeln? Jo, att kolesterolet var högt! Naturligtvis eftersom värdena är satta så lågt så de flesta borde äta becel eller medicin. Det är ju en kanon affärsidé. Att vi inte blir oroliga när värdena sätts av de som vill sälja oss något, skrämmer mig dock lite.

Först frågan vi ska ställa oss: Är kolesterol verkligen farligt? Varför skulle kroppen bygga något som är skadligt för oss? Det är inte logiskt. De flesta som svarar oss på dessa frågor vill tjäna pengar på att vi fortsätter att tro att kolesterol är skadligt och att vi måste tillföra något för att återställa vår kropp.
DE vill sälja oss något och bli evinnerligt rika på vår rädsla.

En annan fråga… Becel har ju funnits på markanden i många många år nu, likaså dessa statiner (kolesterolmedicinen). Är vi alla nu äntligen friska och fria från hjärt- och kärlsjukdommar? Jasså inte, varför det då? Kan det vara så att vi provar fel sak? Om och om igen. Och trots att det inte fungerar så försöker vi igen. Bäst av allt är att vi förväntar oss ett annorlunda resultat vid den trettioelfte försöket med samma sak…

Finns det då ingen som forskar på detta som INTE säljer oss något? Jo, det finns det som tur är. Läs med på
www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm

Sen kommer journalisten Anna Bäsén med lite goda råd om hur man ska med små förändringar förlänga sitt liv i tio år. Hon har använt några råd från en professor…. och ALLT en professor säger måste ju vara sant… 😉

1. Sluta röka – (här är vi överens. Ganska så självklart)
2. Sluta stressa, försök att koppla av. (låter bra, men hade inte alla gjort det om man kunde?)
3. Maten…. och NU kommer det roliga. Samma gamla vanliga mantran upprepas utan att någon ifrågasätter!!!!

Ät inte mer än din kropp behöver. Bra! Då är ju LCHF ett kanonval eftersom vår kropps signaler nu fungerar. Och tallriksmetoden helt fel eftersom vi äter vissa näringsämnen i så stor mängd att kroppen inte kan ta upp dem – kolhydraterna!
Ät en allsidig kost. Vad är det? Låter bra, men jag tror att alla tolkar den meningen olika. De blir bara svammel. Lite av allt? Lite av flugsvamp? Riskakor? Smör?
Minst 400 gram frukt och grönt om dagen. Vad ska kroppen med frukt till? Jo, den allra bästa sockerarten för fettinlagring är fruktos, så alla ni med undervikt BÖR äta frukt för att gå upp några kilo. Frukt ÄR nyttigt, frukt är kanonbra viktuppgångsmat. 400 gram grönt däremot låter kanonbra för alla. En hel del folsyra, lite C vitamin och en massa vattenlösliga fibrer. Toppen!
Dra ner på de mättade fetterna och transfetterna. Dessa två fetter är så långt ifrån varandra de kan komma. Varför sätta dem i samma mening. Mättade fetter är det som finns i allt levande, den sortens fett som finns till stor del i vår bröstmjölk. Ska ammande mammor nu bli oroliga? Skapar verkligen kroppen något till våra nyfödda som ska undvikas? Kan amning verkligen skapa hjärt och kärlsjukdomar? NEJ, självklart inte. Så ÄT mättat fett.

Transfetter, de industriellt tillverkade är däremot en stor fälla. Finns i en hel del produkter tyvärr.
Ät fisk ofta. Japp, då var vi överens om slutklämmen.

4. Motion. Rör på dig. (Klart att vi ska. Vi är skapta för rörelse!)