Ja, ni som följt mig ett tag vet att jag är ganska så restrektiv med tillskott. Inte emot, men försiktig.

Vissa saker, speciellt mineraler, påverkar andra delar i kroppen som ett domino. Och om vi överdoserar (eller underdoserar) så är det en massa andra saker som händer i kroppen. Och där fattas vi mycket kunskap, om vi någonsin får den fullt ut. Vi är ju olika och lever olika vilket betyder att mängden vi behöver av olika saker är olika. Och olika saker påverkar oss olika mycket.

Nu ska jag dock inte snöa in på det resonemanget nu. Istället ska jag lyfta gurkmeja, med egenskaper så bra att inte ens jag kan blunda. Det jag tycker om är att du äter det som krydda och gurkmeja går i stort sett inte att överdosera. (Om du inte får för dig att köpa kapslar och skölja ner dem.) 

Vad är det då som jag tycker om?
Jo, det är en mycket kraftig antioxidant. Mycker mer kraftig än våra vitaminer. Och den tål uppvärning vilket är bra i matlagningen. Antioxidanter minskar åldrandets hastighet genom att oxidationen minskas i hastighet.

Oxidation är när ett delat äpple blir brunt. När fettet härsknar. När metall (ex järn) rostar. Allt detta händer i kroppen hela tiden. Vi kan öka på hastigheten eller hjälpa till att sänka hastigheten på detta.

Ett bra sätt att öka på är att äta mjöl och socker. Riskakor, popcorn och cornflakes.

Ett bra sätt att minska oxidationen är att äta antioxidanter. De bästa hittar du i kryddor, örter, svamp, bär och kakao samt i kaffe och te. (Och i rödvin)

Gurkmejan står i toppklass. En helt vanlig krydda. Det är den som ger curry sin fina gula färg och det är den fina färgen som är antioxidanten.

Men gurkmeja är även antiinflammatoriskt. Häftigt! Många av våra sjukdomar och vår värk idag beror på för mycket inflammatoriska processer i kroppen.

Du kan välja att öka de inflammatoriska processerna med bröd, margarin, solrosolja, majsolja och färdigmat. (omega 6)

Eller minska de inflammatoriska processerna med fet fisk (omega 3), ingefära och gurkmeja.

Hur mycket gurkmeja ska du då äta? Här du problem smed värk så är 3 tsk (Samma som 1 msk = 6 gram) en rekommenderad dos, annars någonstans mellan 1-3 tsk per dag. Vad som passar för dagen. Gurkmeja smakar inte mycket men gör all mat gul. (För er som tycker att den smakar, ta mycket mindre så smaken försvinner men gör det i stället oftare)