Missa inte Gunnar Lindgrens spännande Nyhetsbrev. Här kommer en liten del ur brevet som jag fick den 11 juni.

Ipad-arbetare förgiftade av Hexan 
 
Rapport
Publicerad 9 maj 2011 – 18:49
Uppdaterad 9 maj 2011 – 21:58

Över 100 arbetare på en fabrik i Kina har blivit förgiftade när de har tillverkat produkter åt elektronikgiganten Apple.
Ämnet det handlar om heter n-hexane och kan enligt läkare ge obotliga skador på nervsystemet. Trots att arbetarna drabbas av ständiga återfall vägrar både Apple och den lokala fabriken att hjälpa dem att få den vård de kräver.
Samtidigt skördar Apple framgångar världen över och säljer årligen miljontals exemplar av sina produkter, som exempelvis Iphone och Ipad.

– Jag svettas mycket från både fötter och händer, säger en arbetare till Aktuellt. Varje dag känner jag mig trött och på nätterna får jag kramp i benen. Mitt tillstånd blir allt sämre.

N-hexane är billigare än alkohol

Enligt flera arbetare vid fabrikerna tillverkas mellan 90 och 95 procent av Iphone 4 och Ipad 2 på företaget Wintek, en underleverantör till Apple.
– För tre år sedan bytte vi från alkohol till n-hexane för att torka av skärmarna, berättar en arbetare om arbetet med att montera ihop Apples telefoner. N-hexane är billigare än alkohol, men vi visste ingenting om att det kunde vara giftigt.

”Vill du ha hjälp får du också sparken”

Trots att läkare som undersökt arbetare från fabriken menar att de behöver mer vård påstår Wintek själva att de anställda är friska. Arbetarna har visserligen erbjudits ytterligare en summa pengar för vård, men då måste de också skriva på ett kontrakt där de avsäger sig alla eventuella framtida krav orsakade av hälsoproblem – och man får inte heller jobba kvar.

– Den anställde som vill få denna engångskompensation av företaget måste också samtidigt säga upp sin anställning, förklarar en representant för Wintek för SVT.

Inget svar från Apple

Några av de förgiftade arbetarna har också författat gemensamma brev direkt till Apples ledare Steve Jobs, utan resultat. Inte heller kontakter med fackföreningen eller den lokala myndigheten för arbetsmiljösäkerhet har resulterat i någon hjälp för arbetarna. Tvärtom blev arbetarna hotade och varnade att inte fortsätta tala med utländsk media.
________________________

Hexan i livsmedel

Det är en av de stora gåtorna varför hexan, s k extraktionsbensin, får användas i tillverkningen av livsmedel och får förekomma som förorening i olika produkter. Detta behöver tillverkaren inte ange, medan olika betydligt mer harmlösa s k livsmedelstillsatser måste deklareras. Hexan är en baskemikalie i flera branscher. Här är några exempel på hur hexan används och därmed i vilka produkter de kan finnas:

1. När man utvinner olja ur frön vid fettindustrin AarhusKarlshamn AB (AAK) 
2. När man utvinner sojaprodukter (sojaolja, sojaprotein, sojalecitin m m)
3. När man utvinner fytosteroler (ur timmer eller soja) av den typ som finns i Becel
4. När man tillverkar kakaosmör
5. När man tillverkar avfettade vetegroddar, som finns i vissa frukostflingor
6. När man tillverkar avfettade proteinprodukter och mjöl
7. När man tillverkar ”naturliga” aromer

Vill Du ha Nyhetsbrevet till din mail? Klicka HÄR!