I kroppen finns en massa gungbrädor/balansbrädor. Många glömmer dessa och tror att mycket eller lite samt bra eller dåligt gäller.

Jag är övertygad om att det snarare är balansen som gäller. Och tyvärr är det inte så lätt att det ska vara en balans på 50/50. Utan just den perfekta balansen (kvoten) för just dessa ämnen på rätt plats i kroppen.

Tanken började när diskussionen kom igång om lycin och arginin. Enkelt förklarat, en låg dos av lycin i förhållande till argnin i CELLEN skapar möjlighet för herpes att bryta ut.

Och då blev många rädda för arginin. Men arginin är ju oerhört viktigt för oss. Och det är inte arginin som skapar herpesutbrott. Utan obalans mellan lycin och arginin i cellen. Inte i maten utan i cellen.

Att öka lycin låter som en smart idé. Att undvika att överdosera arginin låter som en smart idé, men att undvika arginin låter dumt. Ingen vill ha för lite arginin.

Homeostas – alltså kroppens balans är än en gång det vinnande konceptet. Hur ser då balansen ut mellan lycin och arginin? Jag vet tyvärr inte, kan inte hitta den optimala kvoten någonstans. kanske någon som kan?

I alla fall, jag tänkte ta upp några fler balansbrädor så vi inte missar kunskapen om att ”allt hänger ihop”. Har ni fler balansbrädor så lägg gärna till i tråden så lägger jag in det i ett inlägg på bloggen så har vi det samlat och sparat 😉

lycin – arginin
(Balansen viktig för att slippa herpesutbrott)

histaminer – antihistaminer
(Balansen är viktig för vårt immunsystem. Ex på antihistaminer i kosten är vitamin C och Mg. Missa aldrig dessa.)

omega 3 – omega 6
(Balansen är viktig för ditt inflammatoriska system, för blodets tjocklek, kärlens smidighet, luftrör, smärta och uthållighet.)

kalcium – magnesium
(Ät aldrig kalcium utan magnesium)

natrium – kalium
(för blodtrycket & aktionspotentialen)

kalcium – magnesium
(för muskelfunktionen)

aktivitet – vila
(gäller både fysik och det mentala. Du kan inte vila dig till starka muskler utan träning. Du kan inte träna dig till starka muskler utan vilan mellan. Samma gäller livet. Du kan inte vila dig pigg och glad utan aktivitet. Du kan inte få energi och glädje om du aldrig vilar)

sympatiska nervsystemet – parasympatiska nervsystemet
(se ovan)

svavel – zink
(andedräkten)

zink – koppar
(allt)

selen – tungmetaller
(har du inte selenbrist så skadar inte tungmetaller din kropp på samma sätt)

zink – vitamin D
(för att aktivera D)

zink – albumin
(zink behöver albumin för sin transport)

Ska fylla på med mer… men hinner inte just nu. Hjälp mig gärna.

Och så de som hjälper varandra:
Järn och vitamin C

Sen får vi inte glömma de som motverkar (hämmar) varandra. Hög dos går oftast inte att uppnå med kost, bara med kosttillskott och kopparspiral.

Järn (hög dos) minskar upptaget av zink
Koppar (hög dos) minskar upptaget av zink
Kalcium (hög dos) minskar upptaget av zink
Zink (hög dos) minskar upptaget av kalcium
Zink (hög dos) minskar upptaget av koppar
Kalcium (hög dos) minskar upptaget av järn
Kalcium (hög dos) minskar upptaget av magnesium
Magnesium (hög dos) minskar upptaget av järn
Fytinsyra (bönor, fullkorn) hämmar zink
Högt intag av D kan skapa brist på magnesium

Hjälp mig fylla på 😉

Komplicerat? Ja, det är faktiskt syftet med detta inlägg. Att visa att allt i kroppen hänger ihop. Så att bara läsa att ditten och datten gör si eller så stämmer mycket sällan i verkligheten trots att det är sant.

För all detaljkunskap förstörs av alla samband.
Allt hänger ihop. Drar du i snöret på en sprattelgubbe så sprattlar hela gubben. Tillför du ett ämnen så påverkar de 10 andra som i sin tur påvekar 10 andra <3

Vi behöver allt alla dagar alltid.