Varför funkar båda? Eller har den ena sidan fel? Det är ju två ytterligheter! Nej, det är ganska enkelt. För vem och varför gäller som vanligt. Och vad är orsaken? Grundproblemet är inflammation och inflammation kommer inte från en sak utan en massa små som fyller din bägare. När bägaren är full kommer en droppe som får allt att rinna över. Ge inte den droppen hela skulden. Så varför funkar två ytterligheter?
 
Jo för båda minskar bägaren en aning och båda kommer därför att minska på inflammationen och du mår bättre. Kanske bättre än på många många år och så tror du att du har hittat lösningen.
 
**Varför mår de som går över till vegetarisk/vegansk kost så bra?**
Först och främst är det ångestdämpande på grund av att det är tillåtet att småäta och du kommer åt serotonin genom kolhydraterna. Bara frukt & grönt skapar kontroll, enkelhet och ofta avsaknad av hunger. Perfekt om man vill dämpa och dölja ångest & ätstörning under en period.
 
Men kanske, kanske hade det varit smartare att ta hand om grundproblemet i stället för att dölja det?
 
Jo, de föder och göder sina bakterier i tjocktarmen. Glad biotika ger en glad hjärna och ett fungerande immunsystem. Och när bakterierna äter fibrerna så “bajsar” de sen ut smörsyra (butyrat) som i sig är antiinflammatorisk. De stödjer levern med (nästan) allt den behöver för att avgifta kroppen. De stödjer och hjälper njurarna med sina arbetsuppgifter. De äter en massa vatten vilket är supernyttigt. En glad lever kan nu avgifta kroppen och på det sättet bygga mindre inflammation. Kroppen tackar och bugar. Och de mår initialt toppen.
 
MEN! De överbelastar kroppen med oxalater. De saknar byggstenar såsom glycin, kollagen, EPA & DHA. Tyvärr är människan ett av de tåligaste djuren på jorden så det tar tid innan kroppen inte orkar kompensera för detta. Vad kommer då sen? Inflammation, ledvärk, hjärndimma och diffus värk.
 
**Varför mår de som går över till Carnivore så bra?**
Först och främst så är det ångestdämpande och minskar därför stressen. Carnivore skapar kontroll, mätbarhet och ketoner. Perfekt om man vill dämpa och dölja ångest & ätstörning under en period. Men kanske, kanske hade det varit smartare att ta hand om grundproblemet i stället för att dölja det?
 
Jo, de slipper de belastande oxalaterna och alla lektiner (växtgifter). Och inflammationerna minskar.
 
De fylls av ketonkroppar som skapar värkfrihet, ohunger & eufori. Ketonkroppar är i sig antiinflammatoriska. De äter rätt omega 3 (EPA & DHA) som är en viktig del i vårt antiinflammationssystem. De äter kollagen och massa nyttiga fetter.
 
MEN! De överbelastar kroppen med homosytein. De saknar vitamin C, B9 och den så viktiga bakteriematen. Vad kommer då sen? Inflammation, hjärndimma och blodproppar. Tyvärr är människan ett av de tåligaste djuren på jorden så det tar tid innan kroppen inte orkar kompensera för detta. Vi är skapta för blandmat. Du äter som du vill. Bara du vet vad du väljer så att du väljer och inte bara följer med en trend.
 
**Varför är människan en blandätare?**
 
Vi har tänder och käkar för vegetabilier. Och vi är beroende av vitamin C och fibrer. Men vi har för kort tunntarm för att vara vegetarianer. Vi är så dåliga på att vara vegetarianer så vi kan inte ens äta gräs. Vi har en sur magsäck och en tarm gjord för näringsrik kost. Proteiner är näringsrikt och behöver sur magsyra. Och vi är beroende av kollagen och rätt omega 3. Men vi behöver B9, C och fibrer. Vi är dåliga på att vara carnivore för vi kan inte bygga dessa själv.
 
Vi behöver båda. Vi är blandätare.
Det vi inte är, är allätare. Vi ska inte äta spannmål, mejerier eller baljväxter. Vi ska absolut inte äta sojaprodukter. De är nya molekyler för vår kropp. de skadar vår kropp, erbjuder fel byggstenar eller triggar vårt immunförsvar till att försvara sig mot de nya molekylerna. Ny hittepåmat som propud och spenatsmoothies är katastrof. Den ena erbjuder skada (nya molekyler) och den andra erbjuder inflammation (överdos av naturliga molekyler – oxalater). Ät artegen kost, i artegen mängd och artegen form. Paleo utan daddelkakor och annan hittepåmat, där man tappar artegen mängd, är ett bra val.
 
Eller – Ät ACT ALP!