Santa Maria har en kryddblandning (Chicken & Steak) som bl.a. innehåller gurkmeja. Övriga ingredienser är enbart kryddor, inga tillsatser. Själv använder jag den till det mesta.
Men kan göra en dekokt på gurkmeja och ingefära att ta som medicin med sked. Så här har jag tagit min gurkmeja:
3½ dl vatten, 3 tsk malen ingefära, 3 tsk gurkmeja.
Kokas upp snabbt, låt dra 30 minuter, silas.
Förvaras i kylskåp, hållbart i 14 dagar.
Dosering: 2 tsk före varje måltid under 14 dagar
Smakar himla egendomligt, men iom att man tar det som man gör, så försvinner smaken från munnen ganska fort. Och det går ju att dricka efteråt
Jag tar gurkmejan i vatten, sväljer hastigt, grimaserar illa och belönar jag mig med en bit ost eller nåt annat som tar bort smaken. Förresten har jag läst att gurkmejan ska ätas tillsammans med svartpeppar så jag har i en nypa. Detta förfaringssätt är väl inget att rekommendera egentligen men jag tycker att effekterna av gurkmejan uppväger besväret!
Gurkmeja är ju en väsentlig krydda i paella, dock är paellan väl inte så LCHF vänlig så den innehåller ris, kunde man kanske göra en paella på något annat än ris?
Gurkemeie er jo en vanlig ingrediens i karryblandinger 🙂
Prøv å kryddre maten med gurkemeie, cumin (taco-smaken), chili.. og salt. Bland evt. med litt kokosmelk for fettets og smakens skyld. Virkestoffene i gurkemeie sies å bli mer lettopptagelige når de er oppvarmet, og også når de spises sammen med chili..
På min sommerferie i Frankrig læste jeg i franske dameblade, hvor gurkemeje også er ”det nye sort”. Et tip var at tage noget godt havsalt, som man bruger til daglig og blande 1 tsk gurkemeje heri. Så får man både glæde af gurkemejens gode egenskaber og man får sat lidt farve på sin mad bare ved at salte den 🙂
Hej Anna!
Har suttit nu ikväll och bläddrat igenom din nya kokbok, och jag älskar den! =) Allt verkar så gott och jag vill bara gå ut i köket och börja laga mat! Även infodelen i början är bra, du förklarar allt på ett så enkelt och intressant sätt.
Tack för en underbar bok och för dina superintressanta inlägg på din blogg! =)
Gurkmeja är ju så gott som smakneutralt – det kan röras ned i princip vad som helst och den andra smaken tar bort den lilla ”torrhet” som gurkmejan har: ALLA såser, ALLA grytor, ALLA oljor, köttfärs, senap, ketchup, remoulad, majonäs, tonfisk i olja, salladsdressing. Förmodligen kan man ha i en halv tesked i kaffe också, men det har jag inte testat än. 🙂
Peter Andersson: Gurkmejan från typ Santa Maria eller Knorr är smaklös… och blekare än ekologisk gurkmeja som man köper på lösvikt… den smakar urk…och kraftig lukt/doft dessutom.
Den lär vara nyttigare enligt en del, men jag har ingen aning om hur det förhåller sig.
Det verkar som en del inte riktigt ”uppfattar” gurkmejans smak och försöker hävda den är ”smakneutral” – så är inte fallet för alla, jag känner dess smak genom *allt* oavsett vad den stoppas i och jag tycker *inte* om den.
Hör man till de som inte tycker den smakar så mycket, ja då är det nog inget problem att få i sig, hör man till de (som jag) som känner dess smak genom allt (och det inkluderar de som omnämns smaka mindre från knorr och santa maria) är det nog ganska kört att få i sig den genom mat om man inte tycker om den, tyvärr.
Den är även anledningen till att jag inte kan med att äta ”vanlig” curry. Lukten ger mig migrän och smaken ger mig kväljningar.
Varje morgon gör jag en grundomelett på 3 ägg och 1 dl grädde, med burkkryddor ca 2 tsk gurkmeja, en halv-1 tsk ingefära, knappt krm koriander, 1 krm herbamare örtsalt. Äter den naturell eller blandar i broccoli eller matrester.
Har hittat Flaviola flytande kryddor på nätet, bla har de gurkmeja. Någon som prövat? Jag skickade ett mail för att få reda på mer, men inte fått något svar
Om man starkt ogillar gurkmeja tycker jag man ska lyssna på sin kropp och inte försöka tvinga i sig det. Har lite i bakhuvudet nånstans att färgämnet curcumin är lite omdiskuterat (engelska för gurkmeja är nog curcuma eller liknande förresten) men kan ha fel.
Jag gillar smaken av gurkmeja i allt möjligt men tycker den behöver balanseras med något syrligt. Någon var inne på citron. Jag lagade en gryta i dag med tomatbas, mycket gurkmeja, örtkryddor och en del balsamvinäger.
Vi brukar göra en (pasta)sås med fisk och gurkmeja. Man skivar morötter och hackar lök. Fräser på i smör och kryddar med ordentligt med gurkmeja (enligt originalreceptet ska det vara tomatpuré också, men jag tycker att det blir godare utan). Häller på lite buljong/vatten och lägger i grovt tärnad fisk (t ex sej eller annan torskfisk) och låter sjuda tillls fisken är klar. I med ordentligt med grädde och låt koka upp lite snabbt.
Fort går det och gott blir det. Serveras alltså med pasta för den som vill ha. 🙂
Når jeg er forkjølt eller har en infeksjon lager jeg te med skivet gurkemejestang, ingefærskiver og litt lime / sitron.
Og så smaker det mye bedre enn te du får kjøpt i butikken…
Og har du stjerneanis og kanel sammen med blandingen, blir det så godt! 🙂
Jag har Gurkmeja som en av de viktigaste ingredienserna i min ”morgonshot”.
Häll upp ett halvt glas tomatjuice.
Spetsa med några tryck på tuben med tomatpuré.
Häll i en liten hög med:
Spiskummin
Kanel
Gurkmeja
Kryddnejlika
Paprika
Cayennepepar
Chilipulver
Vitlökspulver
Ingefära
Svartpeppar
Oregano
Toppa med en rejäl slurk olivolja
Rör om
mitt knep är att blanda en egen krydda med 1 msk curry, 1 msk chili eller paprika eller 50/50 av det, och 1 msk gurkmeja.. en upphottad curry som inte smakar bara gurkmeja.. sen är det bara salt och peppar som behövs till..
Ta 1krm gurkmeja+ 1 krm ingefära +lite honung + och citrosaft i en kopp /mugg häll i kokande vatten och rör om drick detta varje morgon i samband med frukost eller helst före frukost.
Jag tar en tesked gurkmeja och en matsked Potatismjöl (resistent stärkelse) lite svartpeppar i ett glas med C vitamin brus. Det är bästa sättet för mig att kamouflera Gurkmeja smaken som jag har problem med.
33 svar
Gurkmeja passar i de flesta wokrätter (riktigt bra med kanel, kardemumma vitlök)
Santa Maria har en kryddblandning (Chicken & Steak) som bl.a. innehåller gurkmeja. Övriga ingredienser är enbart kryddor, inga tillsatser. Själv använder jag den till det mesta.
I pannkakor/plättar är det lätt att röra ned någon tesked gurkmeja vilket också tillför färg till rätten. Uppskattas av barnen.
Men kan göra en dekokt på gurkmeja och ingefära att ta som medicin med sked. Så här har jag tagit min gurkmeja:
3½ dl vatten, 3 tsk malen ingefära, 3 tsk gurkmeja.
Kokas upp snabbt, låt dra 30 minuter, silas.
Förvaras i kylskåp, hållbart i 14 dagar.
Dosering: 2 tsk före varje måltid under 14 dagar
Smakar himla egendomligt, men iom att man tar det som man gör, så försvinner smaken från munnen ganska fort. Och det går ju att dricka efteråt
Jag tar gurkmejan i vatten, sväljer hastigt, grimaserar illa och belönar jag mig med en bit ost eller nåt annat som tar bort smaken. Förresten har jag läst att gurkmejan ska ätas tillsammans med svartpeppar så jag har i en nypa. Detta förfaringssätt är väl inget att rekommendera egentligen men jag tycker att effekterna av gurkmejan uppväger besväret!
Golden milk är gott. Har ett recept på min blogg i det här inlägget:http://ulrika-yogaskriva.blogspot.com/2010/04/pa-mattan-igen.html
Dagligen? Nä det har jag inget recept för, men jag brukar ha det i köttfärsrätter (tänk tacokrydda, med gurkmeja och spiskummin).
Gurkmeja är ju en väsentlig krydda i paella, dock är paellan väl inte så LCHF vänlig så den innehåller ris, kunde man kanske göra en paella på något annat än ris?
Paella kan med fördel göras på fint riven vitkål istället för ris. Stek i smör tillsammans med lite salt, saffran och gurkmeja.
Tack för det tipset på Paella, Per. Låter riktigt gott, måste provas.
Mitt tips är smörstekt köttfärs med gurkmeja, hittas i min blogg om du söker på favoritfrukost 😉
jeg ”lurer” bare krydderet inn i feks pastasausen
Gurkemeie er jo en vanlig ingrediens i karryblandinger 🙂
Prøv å kryddre maten med gurkemeie, cumin (taco-smaken), chili.. og salt. Bland evt. med litt kokosmelk for fettets og smakens skyld. Virkestoffene i gurkemeie sies å bli mer lettopptagelige når de er oppvarmet, og også når de spises sammen med chili..
På min sommerferie i Frankrig læste jeg i franske dameblade, hvor gurkemeje også er ”det nye sort”. Et tip var at tage noget godt havsalt, som man bruger til daglig og blande 1 tsk gurkemeje heri. Så får man både glæde af gurkemejens gode egenskaber og man får sat lidt farve på sin mad bare ved at salte den 🙂
Hej fra Jane
Hej Anna!
Har suttit nu ikväll och bläddrat igenom din nya kokbok, och jag älskar den! =) Allt verkar så gott och jag vill bara gå ut i köket och börja laga mat! Även infodelen i början är bra, du förklarar allt på ett så enkelt och intressant sätt.
Tack för en underbar bok och för dina superintressanta inlägg på din blogg! =)
Gurkmeja finns även i kapselform, den heter då Fortodol. Dyrt som f*n men man slipper smaken!
Gurkmeja är ju så gott som smakneutralt – det kan röras ned i princip vad som helst och den andra smaken tar bort den lilla ”torrhet” som gurkmejan har: ALLA såser, ALLA grytor, ALLA oljor, köttfärs, senap, ketchup, remoulad, majonäs, tonfisk i olja, salladsdressing. Förmodligen kan man ha i en halv tesked i kaffe också, men det har jag inte testat än. 🙂
Citron och gurkmeja brukar gå bra ihop i såser.
Peter Andersson: Gurkmejan från typ Santa Maria eller Knorr är smaklös… och blekare än ekologisk gurkmeja som man köper på lösvikt… den smakar urk…och kraftig lukt/doft dessutom.
Den lär vara nyttigare enligt en del, men jag har ingen aning om hur det förhåller sig.
Det verkar som en del inte riktigt ”uppfattar” gurkmejans smak och försöker hävda den är ”smakneutral” – så är inte fallet för alla, jag känner dess smak genom *allt* oavsett vad den stoppas i och jag tycker *inte* om den.
Hör man till de som inte tycker den smakar så mycket, ja då är det nog inget problem att få i sig, hör man till de (som jag) som känner dess smak genom allt (och det inkluderar de som omnämns smaka mindre från knorr och santa maria) är det nog ganska kört att få i sig den genom mat om man inte tycker om den, tyvärr.
Den är även anledningen till att jag inte kan med att äta ”vanlig” curry. Lukten ger mig migrän och smaken ger mig kväljningar.
Har man inte det problemet, så grattis.
Jag föredrar att ha i den i kalla såser, med creme fraiche, jag tycker smaken när den upphettas är äcklig!
Varje morgon gör jag en grundomelett på 3 ägg och 1 dl grädde, med burkkryddor ca 2 tsk gurkmeja, en halv-1 tsk ingefära, knappt krm koriander, 1 krm herbamare örtsalt. Äter den naturell eller blandar i broccoli eller matrester.
Har hittat Flaviola flytande kryddor på nätet, bla har de gurkmeja. Någon som prövat? Jag skickade ett mail för att få reda på mer, men inte fått något svar
Är det nån som vet på rak arm vad gurkmeja heter på Engelska??
Cheers=)
Turmeric.
Om man starkt ogillar gurkmeja tycker jag man ska lyssna på sin kropp och inte försöka tvinga i sig det. Har lite i bakhuvudet nånstans att färgämnet curcumin är lite omdiskuterat (engelska för gurkmeja är nog curcuma eller liknande förresten) men kan ha fel.
Jag gillar smaken av gurkmeja i allt möjligt men tycker den behöver balanseras med något syrligt. Någon var inne på citron. Jag lagade en gryta i dag med tomatbas, mycket gurkmeja, örtkryddor och en del balsamvinäger.
Vi brukar göra en (pasta)sås med fisk och gurkmeja. Man skivar morötter och hackar lök. Fräser på i smör och kryddar med ordentligt med gurkmeja (enligt originalreceptet ska det vara tomatpuré också, men jag tycker att det blir godare utan). Häller på lite buljong/vatten och lägger i grovt tärnad fisk (t ex sej eller annan torskfisk) och låter sjuda tillls fisken är klar. I med ordentligt med grädde och låt koka upp lite snabbt.
Fort går det och gott blir det. Serveras alltså med pasta för den som vill ha. 🙂
Tillsätt gurkmeja i bulguren. Det blir en fin färg och bra smak. Varför inte lite nötter och russin i också så blir det medelhavskänsla!
Når jeg er forkjølt eller har en infeksjon lager jeg te med skivet gurkemejestang, ingefærskiver og litt lime / sitron.
Og så smaker det mye bedre enn te du får kjøpt i butikken…
Og har du stjerneanis og kanel sammen med blandingen, blir det så godt! 🙂
Jag har Gurkmeja som en av de viktigaste ingredienserna i min ”morgonshot”.
Häll upp ett halvt glas tomatjuice.
Spetsa med några tryck på tuben med tomatpuré.
Häll i en liten hög med:
Spiskummin
Kanel
Gurkmeja
Kryddnejlika
Paprika
Cayennepepar
Chilipulver
Vitlökspulver
Ingefära
Svartpeppar
Oregano
Toppa med en rejäl slurk olivolja
Rör om
Häll i dig och svälj, Skölj ner med té.
Gott? Njae. Nyttigt? Mycket troligt!
mitt knep är att blanda en egen krydda med 1 msk curry, 1 msk chili eller paprika eller 50/50 av det, och 1 msk gurkmeja.. en upphottad curry som inte smakar bara gurkmeja.. sen är det bara salt och peppar som behövs till..
Ta 1krm gurkmeja+ 1 krm ingefära +lite honung + och citrosaft i en kopp /mugg häll i kokande vatten och rör om drick detta varje morgon i samband med frukost eller helst före frukost.
Jag tar en tesked gurkmeja och en matsked Potatismjöl (resistent stärkelse) lite svartpeppar i ett glas med C vitamin brus. Det är bästa sättet för mig att kamouflera Gurkmeja smaken som jag har problem med.