Fick den spännande frågan vad det är för skillnad på GI och låginsulinkost.

Lågt glykemiskt index är inte antalet kolhydrater utan just hastigheten. GI-metoden är inte samma sak som lågt glykemiskt index men jag kommer skriva GI för det går snabbare.
 
GI är ett mått på hur snabbt 50 gram kolhydrater blir till blodsocker. Alltså alltid 50 gram kolhydrater. Inte livsmedlet.
 
Det betyder ca 1 macka eller knappt 1 kilo morötter. Redan här ser vi att GI kan vara svårt att använda. Det är lätt att äta en macka på fastande magen med ingenting till på 15 minuter. Det är betydligt svårare att äta 1 kilo råa morötter på fastande mage men ingenting till på 15 minuter.
 
För detta är nämligen förutsättningen för att mäta GI. Och nu ser vi snabbt att GI-metoden inte håller. Det går inte att jämföra GI och GI. Man måsta naturligtvis ta hänsyn till mängden kolhydrater också.
 
GI är i alla fall att du äter 50 gram kolhydrater på 15 min på fastande mage utan någonting till. Först har du fått äta 50 gr glukos för att ha ett jämförelsemärke. Denna får alltid 100 i GI-värde. Sen jämför man i % med andra saker en och en. (Blodprov var 125 minut i 120 minuter)
 
1 kilo morot kommer upp i ca 78% av blodsockervärdet som ren glukos gör och får därför GI 78.
 
Det är snabbheten på 120 minuter.
 
Efter den tiden har vi ingen aning om vad som händer. Då släcks lamporna och försökspersonerna går hem.
 
Detta ”räddade” fruktos som ju måste byggas om till glukos i levern först och detta tog mer tid och hamnade utanför ”forskningen”. Oups. Det var först senare man upptäckte att fruktosen skadade oss, levern och skapade inflammatoriskt AGE vid överdos. Så sockra och söta aldrig med fruktos i någon form. Agavesirap och kokossocker är värstingar.
 
Du VILL ha lågt GI, för kroppen älskar långsamt.
 
Låginsulinkost är ju INGA eller FÅ kolhydrater.
 
Men sen måste vi lägga till kunskap till GI-listorna. Nummer ett, det finns två listor. En med bas i glukos som jag tog upp ovan. Och en i bas på vitt bröd, tyvärr. Dessa ger helt olika listor.
 
Och stirrar du dig blid på listorna tror du snabbt att morot är ”farlig” men mörk choklad och MnMs är bra.
 
Men du kan inte jämföra 1 kilo morot med ingenting till och några bitar choklad.
 
Så här kommer kunskapen in och evolutionen.
 
Vi vill äta kolhydrater i form av artegna kolhydrater såsom nötter, grönsaker, rotfrukter plus frukt & bär som krydda om du vill, kan och tål.
 
Vi vill välja bort nya kolhydrater såsom spannmål, socker och mejeriprodukter.
 
Mjölk till exempel är ju så snabb att den används när en diabetiker typ 1 är på väg in i koma på grund av för lågt blodsocker (på grund av övermedicinering av insulin).
 
ACT ALP går up på att äta kolhydrater av artegen typ som inte skadar oss, inte skapar kroniskt högt blodsocker och skapar an balanserad naturlig nivå av insulin.
 
Varför vill jag inte skapa för lågt kroniskt insulin? För det har så många andra arbetsuppgifter än bara blodsockret.
 
Vad gör då insulin?
Ex.
Bästis med leptin
Påverkar lipoproteinlipas
Katekolaminerna och insulin balanserar mot varandra.
Vilket i sin tur betyder att insulin påverkar nervsystemet.
Styr DNA-replikationen.
Styr proteinsyntesen.
Påverkar aktiveringen av många av kroppens olika enzymer.
Minskar nedbrytning av dina muskler.
Minskar autophagy.
Autophagy är en ordnad och nödvändig nedbrytning och återvinning av olika cellkomponenter.
 
Insulin gör oerhört mycket mer. Viktiga saker i kroppen.
 
Hur många känner vi som blev sjuka, tjocka och fick högt blodsocker av morötter? Ändå har ”rotfrukter” blivit boven.
 
Låt oss ta bort spannmål, baljväxtrer, mejeriprodukter, socker och alla nya hittepå-produkter.
 
Artegen kost i artegen mängd i artegen form. Nu är det svårt eller omöjligt att bli sjuk och de flesta blir friska eller i alla fall oerhört mycket bättre.
 
Men ja, enstaka personer kommer behöva tippa över lite åt ett håll såsom detox eller kur under en kortare tid som 3-6 månader. Båda hållen funkar beroende på vad du behöver.