men svårt. Ju mer jag lär mig desto fler faktorer påverkar och förstör min tydliga logik.

Ämnet som jag är inne på nu är mjölkproteiners påverkan på barn med neuropsykiatriska funktionshinder. Mest forskning och kunskap verkar finnas innom ADHD och autism. Mjök-proteinet som är mest spännande är kasein.

Har du ett barn med ADHD, asperger eller autism? Har du märkt någon skillnad om kosten innehåller mjölk eller inte? Jag samlar på mig andras erfarenheter. Verkligheten är mer sann än forskning. Men bra forskning ger en hel del fantastiska förklaringar.

Det brukar ju inte vara faktan som är fel utan hur den sen ska tolkas.

Kasein är ett protein. Proteiner byggs av aminosyror. Är det få aminosyror kallas det inte protein längre utan det heter peptid. Hos barn med tex autism ombildas stor del av dessa till kasomorfin. Det kanske det gör hos oss andra också, det vet jag inte. Men det påverkar i alla fall de med autism på ett sätt som vi vill undvika.

Är du nyfiken kan du läsa mer om BMC-7, A-1 mjölk och A-2 mjölk.

Hur jag än vänder och vrider på kunskapen så kommer jag bara till en slutsats. Alla våra Energibarn bör undvika att dricka mjölk. Det är i alla fall värt att prova och utvärdera. (I alla fall så länge vi har A-1 mjölk i våra kyldiskar)

Tycker energibarnen om mjölk? Ja, oftast. Det gör de flesta barn. Det kan ha att göra med att kaseinet även ombildas till beta-kasomorfin-7. Japp, en sorts morfin. Det forskningen ännu inte har bevisat är mjölk därför faktiskt gör oss mindre smärtkänsliga och ger oss ”kickar”.

Skratt. Japp, ibland lyser näringsnörden igenom. Förlåt. Jag återkommer till Energibarn och våra älskade skitungar mer framöver.