Var LCHF sååå bra i början och nu bara fungerar det inte?

Jojo-LCHFare?
Har du varit on off on off på LCHF så är detta tyvärr en helt naturlig följd. Du har utbildat din kropp på att motstå och viktminskning.
 
Viktminskning är ju evolutionärt en katastrof. Vår kropp är skapt för att klara av naturens skiftningar utan att tappa för mycket i vikt. Så oavsett teknik, LCHF, fasta, kaloriräkning mm så lär sig kroppen efter ett antal gånger hur den ska undvika att gå ner i vikt.
 
Alla vi som var med i VV på 80-90-talet känner till denna funktion alldeles jättebra. Första gången rasar man, andra lite mer trögt och 10e gången så händer ingenting. (Och är du undantaget som bekräftar regeln så grattis. Men det normala är detta.)
 
VV eller LCHF i detta läge spelar ingen roll. kroppen lär sig. Men det är inte om er som detta inlägg handlar.
 

Leptin

Det är om dig som gick ner med LCHF, lyckades, stannade kvar vi kosten och nu märker att vikten smiter upp oavsett vad du gör. Du provar nu allt och inget fungerar. Det är äggfast, fasta, superduperstrikt, 16/8, 5:2 och så lite mer äggfasta… men inget fungerar.
 
Jag brukar bara skriva fakta men ibland tänker jag utanför ramarna och funderar över sammanhang som jag inte kan hitta faktan för. Funderingen är dock ALLTID grundad i biokemin och evolutionen.
 
Här kommer min hypotes:
 
Vi började på LCHF. Blodsockret stabiliserade sig. Så även insulin. De med insulinresistens läker långsamt ihop men är för alltid känsliga.
 
Tyvärr och som tur är. är insulin och leptin (mättnadshormon kopplat till fettmängd på kroppen) bästisar.
 
Vi börjar med som tur är: nu kan leptinresistensen långsamt läka.
 
Men ”tyvärret” kommer troligtvis skapa problem. Den totala mängden leptin blir konstant låg med strikt LCHF.
 

Leptin och funktionerna

Leptin har inte bara mättnadsfunktionen – vilket dock kan skapa lite problem. Du blir nu mer hungrig och får svårare och svårare att hålla dig till menyn som du har bestämt dig för.
 
Men det stora problemet är leptinets funktion till fettförbränning OCH vilken signal den skickar till din hjärna om hur mycket fett som finns på din kropp.
 
Lågt leptin betyder nämligen att du är smal och perfekt enligt hjärnan. Lågt leptin betyder att du är på väg att svälta ihjäl och kroppen gör ALLT den kan för att spara och lagra. Och här går du inte ner ett gram i vikt. (Trots att du kanske har 10-20-30 kilo kvar för kroppen tror att du är på väg att dö av undervikt!)
 
OM, vilket jag tror, att leptinresistensen inte till 100% läkt ut så har vi nu för lite leptin som kroppen inte lyssnar på. (Så funkar ju insulin och alla andra hormonresistenser i kroppen så varför inte även leptin?) Kroppen tror alltså att du är smal på svältgränsen!
 
Så ett ständigt lågt insulin som enligt biokemin skapar ett ständigt lågt leptin är nog en enorm fälla för alla som vill gå ner i vikt.
 
Strikt, carnevore, UFO, nollning, NCHF, äggfasta mm verkar vara en fälla de lux tyvärr.
 
Är det skillnad på män och kvinnor? Tveklöst! Då LCHF är en hormonell viktminskning är det en enormt stor skillnad då det som skiljer en man mot en kvinna absolut mest är vår fördelning av hormoner.
 
Plus att kvinnan har betydligt större mängs naturligt underhudsfett än en man.
 
Så om min hypotes stämmer, vilket jag tyvärr är ganska så övertygad om, så kommer betydligt fler kvinnor ha problem med detta än män.
 
Och nej, inom biokemin så är det aldrig 100%. ALDRIG! Så ja det finns några av er som detta inte gäller för. Precis som det finns några som mular i sig mackor och pasta och aldrig blir verken feta eller sjuka. Inlägger handlar inte om er.
 

Leptin och lösningen

Lösningen? Vi vet inte än. Det vi har skapat under de senaste 10 åren har ju evolutionärt aldrig hänt. Vi har aldrig valt bort kolhydrater under samma tid som vi har en övervikt.
 
Och tvingades vi fasta (svälta) och bara äta kött och fett så var de när vi var smala, kanske farligt smala och då gjorde kroppen precis det jag berättat om och vi överlevda.
 
Och gick inte ner ett gram….
 
Lösningen… ja vi VET att den INTE är fasta och noll Kh då detta bara ökar problemet.
 
Jag (och fler med mig) GISSAR på ca 20 gram Kh och 3 måltider är en del av lösningen.
 
Det verkar vara 2 olika falanger gällande Kh. Vissa säger ät alla på morgonen. Andra säger ät alla på kvällen. Och eftersom båda får resultat så kanske det inte spelar någon roll?