Gelatin/kollagen är inte värkstillande. Gelatin/kollagen minskar inte värken. Gelatin är en byggnadssten för kroppen med extra mycket glycin som många kroppar saknar.

Brist ger värk!

Gelatin är kokt kollagen. Så har du värk på grund av gelatinbrist, alltså kollagenbrist så kommer värken försvinna för att din kropp nu kan bygga det den behöver för att må bra.

Har du värk av inflammation eller värk på grund av ett överbelastat nervsystem kommer gelatin troligtvis inte fungera.

Fungerar vatten? Ja mot vad? Vatten fungerar mot törst, men vatten fungerar inte mot hunger.

Fungerar gelatin? Ja gelatin fungerar mot kollagenbrist och mot glycinbrist men inte mot inflammationer.

Så gelatin verkar vara mycket bra vid artros och andra ledproblem.

Inflammationen kan öka vilket då ökar värken så kombinera med omega 3-tillskott om du vet eller tror att du även har inflammatorisk värk.

Gelatin (glycin) fungerar vid kramp då det är kramplösande. Men de fungerar inte om du har kramp på grund av magnesiumbrist.

Gelatin (glycin) kan hjälpa dig att sova bättre. Men är du för stressad finns inget gelatin i världen som kan kompensera det. Tänk dig att du ska torka dig torr med en handduk. Det fungerar kanon om du står blöt på poolkanten. Men handduken räcker inte till att få dig torr om du är kvar i poolen….

Så gelatin (såsom alla tillskott) gör inget i sig. men brist på gelatin gör en massa dumt – som känns. Exempelvis det byggs nu för lite brosk i en led. Detta gör ont. Gelatinet skapar möjligheten för kroppen att bygga brosk. Och med brosk gör leden nu inte ont.

Ett tillskott fungera bara om du tar bort en brist som du har. Tillskottet gör ingen egen pluseffekt. Vilket betyder att gissar du rätt så får du effekt. Gissar du på fel brist så händer inget för just dig.

Sen kan det vara att du behöver göra fler saker än en – handduk är bra för att torka sig torr – men inte om du stannar kvar i situationen (poolen) som gör dig dyngsur.

Vad äter upp brosket i leden?

Omega 6 (prostaglandiner) – så byt margarin mot smör. Ta bort alla oljor. Och undvik spannmål, soja och halv- o  helfabrikat.

Högt blodsocker genom AGE-kompexet – så ät inte fler kolhydrater än att du kan hålla ett stabilt blodsocker inom rampen för 4-6 mmol/L. Du vet att du har ett stabilt blodsocker om du är mätt på din måltid i ca 4 timmar. (Behöver du mellanmål efter ca 1,5-2,5 timme så har ditt blodsocker påverkats negativt och hjärnans krav på mellanmål är för att kompensera och försöka stabilisera detta.)

Vad skapar inflammationer?

Högt blodsocker, omega 6 samt gluten.

Vad behöver kroppen för att kunna bygga om gelatinet till kollagen?

Vitamin C och mineraler. (Så 1/2 kilo grönsaker, kanske 1 tsk askorbinsyra samt 1 tsk supersalt)

Allt sitter ihop. Kroppen fungerar inte på en detaljkunskap.

Allt är som ett domino. Peta i en enda så påverkar du allt. Att grotta ner sig i detaljer gör livet lätt, men det funkar sällan.

Allt sitter ihop 😉