Först måste vi fastslå att det inte är farligt att vara i ketos.

Tidigare har det sagts att hjärnan föredrar glykos och att ketoner är ett reservbränsle. Nu börjar man diskutera hur rätt detta egentligen är.

Många börjar nu hävda att ketos egenligen är det naturliga valet för hjärnan. Jag har funderat och vet inte riktigt vad jag tror eller tycker. men det finns några kunskaper och till dem tillhörande tankar som är värda att ta hänsyn till.

Stor andel ketoner i blodet ökar välbefinnandet, minskar ångest och kan skapa en euforisk känsla. Detta är toppen i dagens stressade samhälle. Att få en kick på ett ofarligt sätt. Att må strålande. När ville kroppen skapa denna extraenergi? Var det dagligen för att stimnulera att äta lite? Eller som en extra puff att orka ”jaga” mat i tuffa svälttider. Denna kick upplever du också när du fastar. På tredje fjärde dagen kommer denna underbara känsla. Många städar hela huset och tolkar känslan som att fasta är bra för kroppen….

Förut minskade vi ångesten genom att höja serotoninet genom att äta söta saker. Nu kan vi minska ångesten genom att ta bort alla kolhydrater och koppla på ketonsystemet. Kan vi ha bytt en självmedicinering mot en annan?

Stor andel ketoner i blodet reducerar hungern. Detta är ju toppen om du vill gå ner i vikt. Du kan äta mindre och ändå vara helt nöjd. Många njuter av att bara behöva äta en gång per dag. Men är detta verkligen kroppens naturliga tillstånd? Hur överlevde vi svältperioder om vi var oitresserade av mat? Eller har vi alltid levt med fri tillgång på mat? Kan det vara så att eftersom stor hunger nästintill gör ont, att kroppen tog bort denna signal för att vi skulle orka aktivt söka efter mat?

Stor andel ketoner i blodet ökar koncentrationen. Även det en stor och härlig fördel i dagens samhälle. Men varför behövde vi detta förr? När våra signaler skapades för ren överlevnad. Var det tänkt att vi ska leva euforiskt och energiska alltid. Orkar kroppen det? Eller är det en reserv för att garantera överlevnad?

För att bygga ketoner behövs fett. Därför ökar fettförbränningen när behovet av ketoner ökar. Toppen för viktnedgång. Men strävar verkligen kroppen efter viktnedgång. Strävar den inte efter viktuppgång? Är inte överlevnad att alltid ha tillgång till energi samt ett lager av energi?

När kroppen saknar glykos så ökar glykoneogenesen. Varför gör den det om nu ketos är det naturliga och bästa valet för hjärnan? Varför finns glykoneogenesen över huvud taget i vårt system? (Glykoneogenesen är när kroppen bygger om aminosyror från proteiner till glykos, alltså blodsocker.) Varför bygga glykos av kött, fågel, fisk och ägg om hjärnan helst vill ha ketoner?

Mycket ketoner i blodet påverkar pH värdet i blodet. Men det gör inget för kroppen kan korrigera detta på ett fantastiskt sätt. Den gör som vi gör med våra sura sjöar. Den ”kalkar” blodet och skapar då ett normalt värde igen. Men varifrån får den ”kalket”? Några hävdar från det kalciumet vi äter, andra hävdar att det tas från skelettet? Vad är sant? Kanske båda… vad kommer det innebära om 20 – 25 år?

Nix, jag har inga svar men en massa funderingar. Men den slutsats jag kommer fram till (för egen del) idag med den kunskap som jag litar på, är att ketos är helt ofarligt men inget tillsånd som kroppen önskar som vardag. I så fall hade vi inte fått så mycket belöning från vårt överlevnadssystem (opiaterna) av att äta sött. Då hade naturligtvis våra signaler skapats för att undvika ett tillstånd där ketonerna minskar i antal. Hade vi varit skapta för att ständigt leva i ketos hade vi inte haft glykoneogenesen.

Jag kan dock se att ketos är ett förträffligt tillstånd att vara i. Euforisk, ångestfri, koncentrerad och nöjd.