”Jag gör allt rätt och inget händer” eller ännu värre ”Jag gör allt rätt OCH GÅR UPP I VIKT!!!
 
”Vad gör jag för fel?”
 
Ja, troligtvis gör du inget fel.
 
Och jag bara tjatar om ”tålamod” i alla mina inlägg! Ler med glimten i ögat. Medan du vill hoppa på fasta, äggfasta, fettkaffe…
 
Men samtidigt: Jag HAR förståelsen för frustrationen och besvikelsen. Ja, även hopplösheten som brukar vara en stor del av känslorna.
 
Det är en massa människor som byggt extremt envisa kroppar genom åren . extremt envisa kroppar! I stort sett bara kvinnor.
 
Kvinnor med höga krav på sig själv och går in för viktminskningen med full kraft, strikt, kontrollerat och med stor nogrannhet.
 
Och ju tuffare vi är , ju längre vi håller ut – desto duktigare blir kroppen på att stå still.
 
Jag börjar med ”tålamod” för det brukar vara en ingrediens som fattas. ”Gör jag rätt och är nogrann så SKA jag ha mätbara mål. Så fungerar ju allt annat i livet”… men så har man en kropp som inte lyder.
 
Vad gör man då? Jo, tyvärr blir ännu duktigare och lämpar ännu hårdare och blir ännu striktare. Och här har du fällan!
 
Du äter lite totalt sett över dagen och har gjort så i många många år. Ofta både 10 och 20 år. Förr var det kalorisnålt med mycket sallad och knäckebröd. Nu är det kolhydratsnålt och ofta näringssnålt då fettet fått ta överhand.
 
Vad har vi då för hinder för viktminskning?
 
#1 Kortisolen på grund av krav, stress och besvikelse.
 
Vilket gör att kravet att gå ner i vikt, att vågens besvikelse och att kontrollen över att göra fel kan vara anledningen till att du inte lyckas.
 
#2 En kropp som under många år levt på för lite energi och nu gjort detta till sin normalnivå/ normalförbränning.
 
Vilket betyder att äter du ännu mindre, ännu striktare och ännu mer näringsfattigt så gör du kroppen ännu mer rädd och envis.
 
#3 En kropp som inte är viktstabil eftersom den ständigt strävar efter att öka sitt intag och även sina reserver.
 
(Kroppen struntar i att det har reserver. Får den för lite mat vill den öka reserverna även om du väger 30 kilo för mycket.
 
#4 Och om sömnen är dålig är även detta en stor anledning till att viktminskningen uteblir. För lite sömn ökar ditt hungerhormon.
 
Och för vissa:
”Varför går jag UPP i vikt när jag nu gör som du säger Anna?”
 
Ja, lägger du nu till ordentligen med mat så kroppen ska ÖKA sin förbränning, släppa sitt motstånd och skapa lugnet som vi behöver för viktminskning, så finns en stor risk för att kroppen börjar med att lagra allt den bara kan.
 
”Äntligen kommer mat, äntligen är svälten över, lagraaaaa!
 
Men ganska snart, 1-2 veckor, så lugnar sig kroppen. Och efter 4 veckor är dessa kilon borta igen och NU börjar viktminskningen för de flesta.
 
MEN – Vad gör de flesta om de går upp 1 kilo eller inget händer?
 
Jo, de allra flesta minskar ner på maten igen, striktar till, väljer fettfasta eller äggfasta och stannar i sin bantningsfälla.
 
Tyvärr finns bara en väg ut. Acceptera en viktökning på ca 1-3 kilo (det är ganska mycket på kläder tyvärr) och bara mal på. Lägg fokus på hur du mår, slappna av, sov lite mer och släpp kontrollen.
 
Eller, välj att fortsätta banta, räkna, väga som du gjort i alla år tidigare – och kampen fortsätter och de flesta kommer aldrig i mål.
 
Vill du lära dig mer? Vill du äntligen lyckas? Har du en omöjlig och envis kropp?