De flesta har tyvärr en lite brist på folsyra. Det är sisådär bra. Folsyran behövs för att göra homocysteinet ofarligt.

Homocystein bildas när du äter kött. Det är blodproppsbildande. har du tillräckligt med folsyra byggs homocysteinet om till någon som inte påverka blodproppsbildning. Kanonbra. Men då är ju brist på folsyra desto sämre….

Spännande extrakunskap är också att för mycket homocystein kan öka risken för nedstämdhet och depression… benskörhet påverkas även den negativs av samma anledning. Demens finns med bland det som det forskas om gällande homocystein och folsyra. Så även här är folsyran viktig. Och som jag inledde med, de flesta i Sverige har en liten brist.

Folsyra är en av få tillskott jag brukar rekommendera att ”fuska” med. Alltså ta i pillerform. Annars vill jag att du ska äta dig till kroppens behov med mat.

Hur får du då i dig folsyra på naturlig väg? Ja, för det första får den inte värmas upp, för den är mycket värmekänslig. Så vi pratar råa råvaror.

Papaya är en bra källa. Men vi som inte kan äta frukt för att det triggar sockersuget får istället välja gröna ärtor, broccoli, brysselkål, jordnötter, sparris och spenat.

Öka gröna grönsaker. Ät lite jordnötter var dag och kanske ”fuska” med tillskott….
Välj då folat. (L-5-metylhydrofolat)