Ja, detta än nog ett av få tillfällen där det inte finns en enkel kanonlösning. Det finns inget på ett kondis eller våra ”kaffehus” som är ok-val. Jo, ibland kan du ha tur och de säljer små söta 70%-iga mini chokladbitar.

Men sen kan man också fråga sig, fikar vi för att vi är hungriga eller för fikandets skull, alltså att sitta och prata med en vän?

Är du hungrig är fiket helt enkelt fel ställe att vara på. Gå till en restaurang i stället.

Är du ute efter det trevliga sällskapet så ta en stor kopp kaffe, toppa med sockerfri grädde om det finns eller lite skummad mjölk och på med kanel och njut av vännen. Äta kan du göra sen.

Gör det enkelt. Det går att hitta problem i allt. Eller ursäkter för att slippa ta tag i kolhydratberoendet.

Vill du göra undantag, så gör det. MEN du måste du räkna in konsekvenserna. Du kan inte både ha kakan och äta kakan. Vill du stå still så ät små dumheter ibland. Vill du gå ner i vikt så välj bort dem. 3-4 undantag i veckan brukar räckar för att stoppa viktminskningen för den besvärliga kroppen. 1 nyttigt extraval utan hunger per dag brukar ha samma verkan.

Det är ju det som är vår framtida nyttiga livstil. Bra vardagsmat med något extra var dag samt några små undantag var vecka. Detta är inte viktminskningsval utan mycket bra hälsoval. Viktminskning kräver oftast mycket mer.