som jag lyfter upp som ett inlägg:

”Hej Anna,

Jag undrar om du vet varför många – inklusive jag själv – går ner jättemycket i vikt med Viktväktarna första gången vi är med, men sedan går vi upp allt igen (och lite till) och andra, tredje gången osv är det som förgjort? Då är det som om kilona sitter som gjutna och VV hjälper inte längre. Finns det någon fysiologisk förklaring?

Hälsningar från en annan Anna”

Svar till Anna: Visst är det så. Det är den klassiska bantningsfällan. Först dra vi ner på kalorierna. Kroppen är inte beredd på detta. Förstår inte vad som händer. Tappar en massa reservbränsle. (Fett) Och vi tror metoden fungerar.

Så fort det kommer mat igen så lagrar kroppen allt vad den kan…. ifall det blir svält igen. Vi har nu skapat en otrygg kropp, en kropp som prioriterar spara och lagra! (och det blir det ju vanligtvis en ny ”svält” eftersom vi ”bantar” istället för att byta livsstil.)

Dags för en ny omgång på kalorimetoden. Läs: ”Äta för lite”. (PS! Något som tyvärr många inom LCHF nu börjat med. Nu ska vi svälta och jaga kolhydrater…)  Nu är kroppen lite mer bereddd och sänker sin förbränning, så viktminskningen går lite långsammare. Men du går fortfarande ner…

och sen upp! (Inte ditt fel, har inget med karaktär att göra. Du håller bara på att skapa dig den omöjliga kroppen. En kropp som sätter överlevnad före spegelbilden.)

Så kör vi det här några varv. Kroppen blir mer och mer expert på att anpassa sig till svälten. Mer och mer försvarsinriktad på att behålla fettreserverna. Mer och mer inställd på att lagra. Mer och mer duktig på att spara på energin. Och vi tror att ”metoden” fungerar, det är bara vi som har så dåiga karaktär…  Vi försöker måla om ett hus med skruvmejsel och skäller på oss själva för att vi inte kan.

Till slut så anpassar sig kroppen supersnabbt vid varje kostförändring och nu går du inte ner ett gram med samma kunskap som bara för 10 år sen klippte 10 kilo på 10 veckor. Du måste nu också äta väldigt lite mellan bantningsperioderna eftersom kroppen nu har en normalt låg förbränning. Du går nu lätt upp i vikt, känns ibland som kilona ökar bara man tittar på något gott. Du upplever att du äter lite men går ändå upp.

Och samtidigt har du oerhört svårt att gå ner i vikt. Det spelar ingen roll vad du gör. Det händer inget. Nu tar många pulver som en sista desperat åtgärd. Några får resultat men fördjupar ju bara fällan och problemet och kör den metoden några varv, tills inte ens det fungerar. Kroppen är nu en överlevnadsexpert på mycket lite energi.

Och HÄR kommer de flesta och ber mig om hjälp. Skratt. Nu är det dags för LCHF 🙂

För vissa blir kroppen direkt lugn av att vi äntligen äter och släpper några kilon. Men för det flesta tar det upp till ett år att ”laga” kroppen igen. Kroppen ska bli lugn och trygg igen. Vi håller inte på att svälta till döds. Det finns mat. Vecka efter vecka och månad efter månad.

När kroppen är trygg kommer viktminskningen. Men tyvärr har många fått för sig att LCHF är en metod, så kommer inte viktminskningen inom några veckor så suckas det om att ”den här metoden passar inte mig” eller ”den fungerar inte på mig”. Och sen ska det börja ”meckas”. Ner med kolhydraterna, upp med fettet, ner med fettet, ner med kalorierna, nollning, ät lite, äte mycket. En otrygg kropp lär sig nu att även kompensera LCHF.

Jag brukar då fråga: ”Vad fungerar på din kropp?” Men jag tror du redan vet svaret jag får…. ”inget!”

Vi som sitter i bantningsfällan måste lära oss att äta igen. Skapa lugna rutiner som håller år efter år. DÅ först kan vi gå ner i vikt. Det finns ingen metod som fungerar!

En enormt stor fördel med lågKOLHYDRATkosten är dock att vi äntlilgen kan äta oss mätta UTAN att gå UPP i vikt. Bara att stå still har ju blivit ett problem. Vad underbart att faktiskt ha stoppat viktökningen. Jag kommer aldrig att bli ett endaste kilo fetare. Men så tänker alldeles för få.

Du måste kunna äta 4 måltider per dag och ha en stillastående stabil vikt för att kunna gå ner i vikt. Varför? jo det visar på en trygg kropp med hög förbränning. Du måste även kunna hålla dina rutiner utan undantag månad efter månad. Detta är ingen bantningsmedtod du kör stenhårt i några veckor. Du ska hålla på i ca 30 år….