Ibland ja och ibland nej. ACT ALP har inget med tyckande att göra. ACT ALP är vår biokemi, vår näringsfysiologi, vår hjärna och våra hormoner. Det spelar ingen roll vad vi tycker – vår kropp tickar på som den alltid gjort i 200 000 år. Allt är redan bestämt och sen får vi göra det bästa av det. Ditt bästa är alltid gott nock. Alltid. I ACT ALP är vi snälla mot oss själva.Kommer du få de svar du vill? Nej troligtvis inte. Oavsett vad vi tycker kommer kroppen och dess hormoner fungera som de brukar i alla fall.

Tyvärr finns det till och med forskning på att de som äter helt fel, t ex på natten blir mer sjuka än de som äter på dagen. Kroppen kan helt enkelt inte hantera kost på natthormoner.

Det finns forskning på at de som tuggar mellan måltiderna får problem med tunntarmen och sitt näringsupptag.

Det finns forskning på att saknas näringsämnen så minskar din ämnesomsättning. Och ämnesomsättningen styr alla motorer i din kropp, t ex den som ger dig livsenergi.

Det finns forskning på ätbeteenden och beroenden. Hjärnan triggas (oftast) lika mycket av tanken, synen, doften, smaken som av den faktiska kemiska substansen. Och så vidare… Jag som budbärare för denna biokemiska kunskap och forskning vill inte bli höra att jag saknar ödmjukhet. Jag har inte skapat vår kropp, jag har inte skapat våra hormoner och jag har inte ens skapat forskningen. Jag är bara en budbärare för vår biokemi.
Alla mina svar ni får är biokemiska – och inte alltid vad vi önskar höra. Och alla kan och kommer inte göra helt rätt. Och det behövs inte heller. Men om vi vet vad kroppen önskar så kan vi göra det bästa av det.
Och ditt bästa är enligt ACT ALP alltid gott nock.
Om någon uppfattar att den får skuldkänslor för att personen inte kan göra 100% rätt då har vi en självkänsla- och självmedkänslafråga att hantera. Denna har inget med ALP att göra och det är omöjligt att lösa ett psykologiskt dilemma i en FB-grupp med fokus på något helt annat. Däremot arbetar vi med ACT, coachning och att vara självsnäll. Får du de svaren du vill? Läs mer i boken. Sid 18-19 och sidorna 10-14. Det finns ännu mer i kurserna där vi arbetar med detta sätt att tänka i 12 veckor.
Jag kan inte ge dig eller någon annan ett ohälsosamt fel svar för att man ska ”må” bättre i tanken. Många ber om ett godkännande för att det ska vara tillåtet att göra “fel”. Det är inte ödmjukt och omtänksamt om det kommer från mig eller någon annan i gruppen. Att godkänna “fel” är att se till att personen aldrig lyckas. Vill du göra andra val är det alltid ok. Men du väljer vilka val du kan göra utan negativa konsekvenser för dig. Det kan ingen annan svara på.
Gör jag alla rätt? Självklart inte.
Gör jag mitt bästa? Japp.
Duger det? Till 100%
ACT ALP arbetar med att vara just självsnäll och inte ta åt sig fakta personligen. Fakta är en sakfråga. Skuld och skam är en personfråga.
I ACT ALP arbetar vi med kost, hälsa och energi – sakfråga. Den kan aldrig bli personlig om man inte misstolkar kunskap som personangrepp som betyder att man inte duger om inte allt är 100% korrekt.
I ACT ALP arbetar vi med att vara självsnälla. Ditt bästa är alltid gott nock. Du duger alltid – även i diket med lera upp till midjan och choklad runt munnen. Tycker du att dikeskörningar är jobbigt?

Gå med i en kurs. Där får du stöd och pepp i 12 veckor.

Läs mer HÄR

Och det bästa med ACT ALP. När alla gör sitt bästa – så funkar det. Trots att vi då har 1000 olika små lösningar överallt.
Människan är ett av jordens tåligaste djur tillsammans med kackerlackor och råttor. Vår kropp kräver aldrig 100% rätt.
Västvärldens ungdomar äter idag 84% fel och överlever.
Med ACT ALP och en hälsosam livsstil räcker troligtvis 80% rätt. Och här kommer det individuella in. Vad behöver du och vad kan du lägga dina 20% på? Alla gör olika val. Vissa tvingas bestämma dessa efter livet och andra gör valen frivilligt. Men det funkar.
Det viktigaste är hur vi tänker.
Hur vi behandlas oss själva och vårt självprat.
Vad vi gör mellan måltiderna.
Hur vi mår.
Vad vi väljer att lägga vår tid på.
Ju gladare vi är desto bättre mår vår kropp.
Ju tryggare vi är desto bättre mår vi.
Hoppas dessa långa rader förklarar att jag inte djävlas, är arrogant eller vill någon illa.
Jag kan dock inte svara det alla vill höra för då kommer inte många att lyckas. ACT ALP vill väl men är burdust ärligt – det är därför det är så unikt. Det är därför det fungerar!