Hur mycket fett äter vi egentligen?

Vi äter inte hur mycket fett som helst.

Vi äter så mycket fett vi vill!

Stor skillnad. Ta ett paket smör och en sked. Vräk i dig. Nja, det går inte. Blockera nu mättnaden med havregryn och socker, smaksätt med lite kakao. Fram med skeden… japp, nu kan du äta betydligt mer.

Det är denna naturliga mättnad som vi inom LCHF använder. Vi undviker att blockera mättnaden med snabba och söta kolhydrater. Vi slutar äta vid en normal mängd.

Ni som äter kolhydrater i större mängd tänker dock tanken att vi äter som ni känner. Det gör vi inte. Vi äter som vi känner. Alltså, snabbt en behaglig mättnad.

Samma sak vid ostbrickan. Vad önskar många till? Jo något som blockerar mättnaden. Päron, vindruvor, marmelad, kex eller röd paprika. Annars blir man snabbt mätt och upplever en stabbighet vid överätande av osten. Vi äter några bitar av den goda osten, blir snabbt mätta, njuter av att vara nöjd och slutar där.

Kan man inom LCHF äta så mycket fett man vill? Japp, för man vill inte äta så mycket!

(OBS! Har du brist på mättnadshormonet CCK så fungerar detta inte. Eller om du får en belöning av full mage – oxitycin, då fungerar det inte heller och du måste äta med kunskap och inte på känsla!)

Foto: Jenny Grimsgård