Vad är epegenitik? Vad är genetiskt?

Dessa är extremt viktigt att skilja på. Läkemedelsindustrin vill att du inte ska kunna det och den vill att du tror att båda typerna är genetiska och du är ett offer och drabbad. Epigenitik betyder att du har förmågan att kunna. Du har en on-knapp som du kan sätta på ON genom dina val i livet. Du har förmågan eller du kan kalla det en svaghet om du vill (själva genen finns). Din mamma och mormor och hennes mamma hade en ”sjukdom”. Du säger ”det ligger i släkten”. Då har du troligtvis förmågan att också skapa dig denna. OM du lever på samma vis och triggar din ”svaghet”. Du kan också med kunskap välja att inte trycka på ON. Dessa kallas ofta multifaktoriella sjukdomar. Du behöver svagheten (förmågan) OCH en skadlig livsstil som trycker på ON-knappen.

Jag har både diabetes typ 2 och fetma i mina gener – de är alltså epigenetiska. Jag kan, men jag måste trycka på ON. Det betyder att jag får vara överdrivet försiktig med kolhydrater. För alltid. Men jag kan också välja att inte trycka på knappen och förbli frisk, men det betyder nej tack till mackor och kanelbullar för alltid. Jag väljer.

Genetiska sjukdomar är de du får oavsett vad du gör. Blödarsjukan är en av dessa. Sicklecellanemi, Alpers sjukdom, Kearns-Sayres och Down syndrom är några. Dessa kommer från mutationer i arvsmassan på olika vis. Du kan inte slippa blödarsjukan genom din livsstil. Den är genetisk. Piller-industrin vill att du ska blanda ihop dessa. För om du trycker på din ON-knapp så blir du deras kund för resten av ditt liv. Och du känner dig drabbad för det är ju ”genetiskt” och ”min mamma hade det också, och hennes syster med”. Det underbara är att du kan, om du vill, påverka detta. Men det kan, som i mitt fall, innebära att du får offra lite av något du tycker om. Just i mitt fall är det mjöl, macka, socker och kanelbulle. Och jag som älskar pannkaka, Snickers och just nybakade kanelbullar. Men jag får välja. Tjock och sjuk med pannkaka eller frisk, pigg, stark, glad utan pannkaka?