Det finns några frågor som ofta dyker upp. Här kommer en som jag lyfter från kommentarerna:

”Hej! En enkel fråga….Om man har högt kolesterolvärde. Kan jag ändå äta fett i massor? Täpper inte det till mina blodkärl?
Carina”

Den person som jag litar kunskapsmässigt bäst på inom detta ämne är Uffe Ravnskov. Läs mer på http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm och bilda dig din uppfattning. Är du sen mer nyfiken eller oroad så köp hans underbara bok ”Fett och kolesterol är hälsosamt”.

Jag skulle vilja sammanfatta det som att har du högt kolesterol bör du verkligen minska på kolhydraterna och öka på fettet. Alla typer av fett.

Alla typer av fett betyder bara naturliga fetter som t ex smör, grädde, avokado, nötter och fet fisk. Vi ska alltid undvika industriellt konstgjorda fetter som margariner, härdade fetter och transfetter. Vi ska även undvika oljor som inte är tänkta som människoföda. Ex majsolja och solrosolja.

Bild: kolesterol