Här är en sammanfattning av det nya ProPoints-systemet från en av mina läsare och kommentarer från mig i blått:

Till skillnad från det tidigare Points-systemet, som byggde på fett- och kalorimängd i ett livsmedel, bygger det nya ProPoints-systemet på fett-, protein-, kolhydrat- och fibermängd i ett livsmedel. Man matar in värdena (oftast per 100 g) i en kalkylator, anger portionsstorlek (ex 30 g) och får sedan veta hur många PP ett visst livsmedel innehåller i angiven mängd. Bara tanken att mata in min portionstorlek i gram i en kalkylator får mig att få rysningar. HUR ska jag skapa mig en livsstil om jag ska VÄGA all min mat?

Ett exempel: 1 tsk olivolja ger 1 PP. För 1 PP får du dubbelt så mycket (2 tsk) strösocker. Och hur tänker de då? Känns som att de helt glömt bort hälsan.

Precis som tidigare är det så att ju mer fett ett livsmedel innehåller, desto högre poängantal. Därför rekommenderar VV mjölk med max 0,5 % fetthalt, lättfil, lättfraîche och ädelgrädde alt sina egna produkter som Viktväktar-fraîche med 2% fetthalt. Vi ska alltså välja bort det som skapar mättnad och ökar fettförbränningen.

Nytt sedan ett par år tillbaka är DuoVal Protein och DuoVal Kolhydrater. Det innebär att du kan äta en valfri mängd protein- eller kolhydatrika livsmedel utan att mäta eller väga dem. Till DuoVal Protein hör kyckling-, kalkon-, fläsk- och oxfilé, mager vitfisk, tonfisk i vatten, skaldjur, ägg och linser, bönor och kikärter. Till DuoVal Kolhydrater hör ris, pasta, potatis, vissa grova brödsorter, Bran Flakes och annan müsli utan nötter. Jag som lyckades äta mig riktigt fet på grovbröd utan smör och Bran Flakes med lättfil. Här har vi ju riktiga insulinfällor som för många skapar ett hemskans sug.
”I valfri mängd” är vad det står i kursmaterialet, men många konsulenter ger rådet till personer som har svårt att gå ned i vikt att inte vara för generösa med DuoVal Kolhydrater. Här blev jag faktiskt lite glad. Tänk att de äntligen börjar förstå att kolhydraterna är boven i dramat. Däremot verkar det fritt fram för DuoVal Protein. Låter som ett bra val. Svårt att överäta på proteiner och det är ju inte de som lockar när suget tar över.

För att ge konkreta exempel på hur det fungerar:

Ett ägg ger 2 PP. Om jag äter två ägg blir det 4 PP att räkna in i den dagliga ransonen. Om jag äter fem ägg blir det dock inte 10 PP utan bara 5PP eftersom DuoVal Protein ger 5 PP. Jag förstår inte HUR de kommit fram till denna logik. Men blir samtidigt lite glad att du nu äntligen får äta ägg…

En halv dl okokt pasta (ca 1,5 dl kokt) ger 4 PP. Om jag väljer att äta den dubbla mängden blir det inte 8 PP, utan bara 7 PP som gäller för alla kolhydratrika livsmedel. Än en gång så haltar logiken. Varför skulle det vara mindre påfrestande att vräka i sig kolhydrater? Varför ska du vinna på att äta mycket? Här hade jag självklart tagit chansen till att äta mycket för lite poäng.En förutsättning för att kunna utnyttja DuoVal är att jag äter ett visst livsmedel under en och samma måltid. Om jag använder fem ägg i frukostomeletten blir det således 5 PP för äggen, men om jag äter två ägg till frukost, två till lunch och ett till kvällen blir det totalt 10 PP för äggen den dagen.

Det går att kombinera DuoVal Protein med DuoVal Kolhydrater, dvs äta valfri mängd ris OCH valfri mängd kycklingfilé vid en och samma måltid för 12 PP (7+5). Visst är det skönt att vi inte längre ska svälta, men det går inte att äta och lyda sina signaler gällande mättnad om vi samtidigt äter kolhydrater eftersom de gör så vi kan överäta. Därmot är det svårt att överäta protein tillsammans med fett då kroppen svarar med ett illamående om du äter mer än kroppens behov.

Nytt är också att all färsk frukt numera ger 0 points. Tidigare var det points på bl a banan, papaya, ananas, körsbär och mango, men det är som sagt borttaget nu. HÄR kom den stora fettfällan. Fruktos är den sockerart som enklast byggs om till fett och lagras. Frukt skapar också ofta ett enormt sug som lindras med mer frukt…

Det låter imponerande vid en första anblick att man får äta fler PP än vad man tidigare fick äta points, men då får man inte glömma bort att många livsmedel blivit ”dyrare” med det nya systemet.

För många tar det lång tid att hitta rätt nivå för att kunna gå ner i vikt, och en del – som jag – upplever att de måste gå hungriga för att kunna gå ned i vikt, och då ger man förr eller senare upp. Att gå ner är det enkla. Att inte gå upp i vikt på denna kost är i det närmaste omöjligt. Enligt VV så är det BARA 80% som misslyckas och går upp igen. Japp 8 av 10. Och det är bara av de som lyckas gå ner i vikt. Tänk sen alla som hoppar av INNAN de nått målvikten. Hade de funnits med så hade siffrorna varit ännu värre.

Ett annat problem är att VV fortsätter förutsätter att man väljer lättprodukter framför helfeta alternativ. Om jag äter turkisk yoghurt med hög fetthalt och hackade nötter och mandlar till frukost kommer jag lätt upp i mer än 1/3 av mitt totala dagsintag, och då skall jag kunna äta något som innehåller fett till frukost och middag också. Därför väljer många viktväktare lättprodukter (särskilt VV:s egen fettfria fruktyoghurt ger mig rysningar, kolla bara innehållsförteckningen) och frukt till mellanmål för att inte överskrida pointskvoten och kunna gå ner i vikt. Hualigen. Ja VVs innehållsförteckningar är rena skräckhistorien.

Ett annat problem med VV, oavsett vilka ändringar de gjort i programmet, är att de inte tar hänsyn till hur olika livsmedel påverkar kroppen. Det är lätt att stirra sig blind på pointantalet och välja livsmedel utifrån det, och inte utifrån hur ett livsmedel påverkar insulinproduktionen och fettinlagringen. Man kan t.ex. sätta i sig ganska många Viktväktarkakor, fulla med socker och transfetter, för ett fåtal poäng, och kanske tycka att VV är jättebra eftersom man kan äta sötsaker och ändå gå ner i vikt. Framför allt är det frestande att välja VV-kakor eller VV-godis i stället för en halv avokado med fet fyllning om man bara är ute efter att jaga poäng. Frågan är bara hur hälsan påverkas på lite längre sikt, och hur pass bestående viktminskningen blir? Jag behöver inte skriva något här. Du har sammanfattat det hela perfekt. Jag bara nickar och håller med. Jag önskar alla hade den insikten som du visar på här. HUR påverkar olika livsmedel kroppen? En oerhört viktig fråga. Tack för att du berättade om VV.