Nästa gång du blir anklagad för att ”Du och ditt företag vill bara tjäna pengar!” så stanna upp och ställ motfrågan:

”Hur tjänar ett företag pengar?”

Genom att tjäna andra?

Genom att hjälpa andra?

Genom att lura andra?

Genom att lösa ett problem?

Genom att lova något?

Det är tyvärr lätt att börja försvara sig. Något som bara blir fel och som borde vara helt onödigt. Alla arbetar väl för en lön, eller?

Att tjäna pengar är inte fel eller fult. I så fall är alla illa ute som inte går till jobbet gratis…

Det som är fel och fult är att ljuga och lova saker som inte stämmer.

Men är det verkligen fel och fult att hjälpa andra? Tjäna andra? Och lösa ett problem som kunden har?

Sen finns det vissa som arbetar för pengar, för rikedom och för att uppnå en budget. Men om det görs med en bra produkt så kanske det inte spelar någon roll, eller? (Fast ja, då finns en risk att kunden och produkten kommer i andra hand, det håller jag med om.)

Jag har ADHD och några klassiska dilemman med ADHD är pengar, tid och ”belöningar” långt fram i tiden. Jag kan inte känna pengars värde. På riktigt. Jag har flertal gånger gett bort större summor, även till människor jag inte känner, för att de behövde. Helt utan konsekvensbedömning. Jag är urusel på tid och kalender och jag vill ha ”belöningen” här och nu.

Det gör att jag (och många med ADHD) arbetar för glädjen, utmaningen och stimulansen ”här & nu”. Vilket betyder att jobbet i sig är det belönande. Att hjälpa, att lösa problem, att skapa och att bidra. Det betyder också att jag och många med mig har jobbet som fritidsintresse och arbetar alltid, även på en söndag. Men upplever inte att vi jobbar jämt. Snarare att vi alltid utövar vår hobby, även på arbetstid…

Personligen har jag ingen budget, ingen handlingsplan, ingen affärsplan och inga mål. På riktigt. Och har aldrig haft. Jag jobbar bara på impuls, glädje, nyfikenhet, omtanke och drivet att lösa problem. Vilket innebär att jag stormtrivs, hjälper andra och får skapa nytt var dag. Passar mig perfekt.

”Du och ditt företag vill bara tjäna pengar!”

Nja, mer korrekt hade varit att säga ”Du och ditt företag vill tjäna pengar!” Ta bort ordet ”bara”. För det jag egentligen drivs av är hjälpa andra och utmaningen av kreativ problemlösning. Men jodå, jag behöver lön, trygghet och spara till pensionen. Så ja, jag vill ÄVEN tjäna pengar.