Varför motionerar vi? Ja, det finns många anledningar, men att räkna kalorier och motionera för att blir smal är nog inte en av de bästa.

Ju mer du rör på dig desto hungrigare blir du och vi vet att hunger startar fettinlagring. Men träning är ändå fantastiskt bra. Av flera anledningar.

Träning gör att du känner hunger och mättnad tydligare. Mycket bra när du ska hitta just din kropps nivå. Konditionsträning gör att du får en bättre syresättning. Kanon eftersom det krävs syre för en bra fettförbränning. Styrketräning gör att du får större muskelmassa vilket gör att du får större kolhydratförråd och därmed blir mer kolhydrattålig. Detta gör att att du enklare kan variera din mat.

Men träning gör så mycket mer. Träningen plockar mekaniskt ner kortisol i din kropp. Du kan alltså ta bort de negativa effekterna av stress genom träning. Vila bort kortisol fungerar också och är tyvärr det de flesta av oss väljer. Att jag skriver tyvärr är för att det går långsamt och hur effektiv är vilan när du är sönderstressad? Träning är överlägset bäst. Vilken form? Jo, den du tycker om.

Träning gör dig hög. Ja, det är sant. Men då krävs mer än en promenad. Löpning är ett bra exempel på när endorfiner frisätts i större mängder. Det har till och med ett namn ”Runners high”.  Vad gör då dessa hormoner? Jo, förutom att du mår kanon så har de lindrande effekt på depression och smärta.  Men här gäller det att koppla på sunt förnuft och balans. 1-2 mil är bra. 3-4 mil är mest slitage, mjölksyra, förhöjd kroppstemperatur och försjunkna diskar i ryggen…

Man har också visat att motion kan bromsa alzheimer, men här är forskarna bara i början av denna spännande upptäckt.

För oss som ändå hela tiden tänker på vikt. Kom ihåg att träning kommer att ÖKA din vikt eftersom muskler väger tyngre än fett. Tänk också på att tränade muskler blir inte mindre, de blir större. Men hellre att det kommer fram en tränad kropp när fettet försvinner, än en sladdrig otränad kropp.

Kan alla träna? Klart du kan! Alla kan träna efter sin förmåga. Det finns vattenträning och sitt-träning för dig med skadade fötter, knän eller höfter. Det finns golv/matt-träning för dig med dålig balans eller en otymplig kropp. Det finns natur att promenera eller springa i för dig som inte gillar svettiga lokaler. o s v. Alla kan hitta någon form av rörelse.

Vilken är din favoritform?