(OBS! Socker i sig är inte giftigt. Det är när socker intas i en mängd så att blodsockret påverkas. Det är svårt att bli sjuk på lite och sällan.)
Dr. Nancy Appleton var en modig pionjär från USA, som tidigt vågade sätta ljuset på något så vardagligt – och samtidigt så kraftfullt – som socker. Hon såg vad många inte ville se: att för mycket socker inte bara handlar om hål i tänderna, utan kan påverka hela kroppen – från immunförsvar till inflammation och långtgående kroniska sjukdomar.
Hennes bok ”Lick the Sugar Habit” är personlig, ärlig och hoppfull – där hon berättar om sin egen resa från sockerberoende till frihet. Med boken ”Suicide by Sugar” tog hon det ett steg längre och lyfte fram forskningen som visar vad som händer i kroppen när vi dag efter dag matar oss med det vita pulvret.
Nancy förespråkade en naturlig kost – minimalt processad, utan tillsatt socker – och påminde oss om att lyssna på våra kroppar. Att hitta tillbaka till balans.
Genom sina böcker och föreläsningar har hon fått tusentals att ifrågasätta sitt sockerintag, känna igen signalerna från kroppen och börja ta sina första steg mot ett friskare, lugnare och mer stabilt liv.
Hennes arv lever kvar – som en vänlig men bestämd viskning i våra öron när vi står där med handen på godispåsen.
Sammanfattning av hennes arbete:
Socker kan försvaga immunförsvaret
Socker kan irritera mineralbalansen i kroppen
Socker kan orsaka hyperaktivitet, oro, sjuklighet och koncentrationssvårigheter hos vissa barn.
Socker kan orsaka dåsighet och nedsatt aktivitet hos vissa barn
Socker kan påverka barnens betyg i negativ riktning
Socker kan bidra till en höjning av triglyceriderna
Socker bidrar till sämre motstånd mot infektioner av bakterier
Socker kan orsaka njurskador
Socker kan orsaka krombrist
Socker kan orsaka kopparbrist
Socker hindrar kroppen från att ta upp kalcium och magnesium
Socker kan leda till cancer i brösten, underlivet, prostatan och ändtarmen
Socker kan orsaka cancer i tjocktarmen, särskilt hos kvinnor
Socker kan vara en riskfaktor för cancer i gallblåsan
Socker kan ge felaktigt fasteblodsocker
Socker kan försämra synen
Socker ger förhöjd serotoninnivå, vilket kan leda till trängre blodkärl
Socker kan orsaka hypoglycemi (för lågt blodsocker)
Socker kan orsaka sur mage
Socker kan öka adrenalinnivån hos barn
Sämre förmåga att uppta socker är vanlig hos folk med tarmsjukdomar
Socker kan påskynda åldrandet och orsaka rynkor och grått hår
Socker ger försämrad tandstatus
Socker orsakar övervikt och fetma
Högt sockerintag ökar risken för Crohn´s sjukdom och sår i tarmväggen
Socker kan orsaka inflammerad mag-tarmkanal
Socker kan orsaka ledbesvär
Socker kan orsaka astma
Socker kan orsaka candidiasis (överväxt av Candida Albicans i mag-tarmkanalen)
Socker kan leda till gallsten
Socker kan leda till njursten
Socker kan orsaka kärlkramp
Socker kan orsaka blindtarmsinflammation
Socker kan förvärra symptomen på multipel skleros (MS)
Socker kan indirekt orsaka hemorrojder
Socker kan orsaka åderbråck
Känsligheten för socker förstärks hos kvinnor som äter p-piller
Socker kan leda till tandlossning
Socker kan bidra till benskörhet
Socker bidrar till sur saliv
Socker kan leda till nedsatt insulinkänslighet
Socker kan hämma tillväxthormon
Socker höjer kolesterolhalten
Socker kan höja det systoliska blodtrycket
Socker kan ändra proteinstrukturen så att proteinupptagningen hämmas
Socker orsakar födoämnesallergier
Socker bidrar till uppkomsten av diabetes
Socker kan leda till blodförgiftning vid graviditet
Socker kan bidra till eksem hos barn
Socker kan orsaka hjärt-kärlsjukdomar
Socker kan förändra DNA-strukturen
Socker kan orsaka grå starr
Socker kan orsaka lungemfysem
Socker kan orsaka åderförkalkning
Socker kan orsaka bildande av fria radikaler i blodbanan
Socker sänker enzymernas förmåga att fungera
Socker försämrar vävnadernas elasticitet
Socker kan få leverceller att delas, vilket ökar leverns storlek
Socker kan öka fettmängden i levern
Socker förstorar njuren och kan orsaka sjukliga förändringar i den
Socker kan överbelasta och skada bukspottkörteln
Socker leder till vätskeansamlingar i kroppen
Socker kan orsaka förstoppning
Socker kan orsaka närsynthet
Socker kan skada kapillärväggarna
Socker kan göra att akillessenan blir skör
Socker kan orsaka huvudvärk, inklusive migrän
Socker kan orsaka försvagade delta-, alfa- och thetavågor i hjärnan, vilket kan försämra förmågan att tänka klart.
Socker kan orsaka depression
Socker kan öka insulinutsöndringen hos människor som äter sockerrik mat jämfört med dem som har en kost med mindre socker.
Socker ökar jäsningsprocessen i grovtarmens bakterieflora
Socker kan orsaka hormonobalans
Socker ökar blodplättarnas koaguleringsförmåga, vilket leder till blodproppar
Källor:
Sanchez, A., et al. ”Role of Sugars in Human Neutrophilic Phagocytosis,” American Journal of Clinical Nutrition. Nov 1973;261:1180-1184.
Bernstein, J., et al. ”Depression of Lymphocyte Transformation Following Oral Glucose Ingestion.” American Journal of Clinical Nutrition.1997;30:613. 2. Couzy, F., et al.”Nutritional Implications of the Interaction Minerals,” Progressive Food and Nutrition Science 17;1933:65-87.
Goldman, J., et al. ”Behavioral Effects of Sucrose on Preschool Children.” Journal of Abnormal Child Psychology.1986;14(4):565-577.
Scanto, S. and Yudkin, J. ”The Effect of Dietary Sucrose on Blood Lipids, Serum Insulin, Platelet Adhesiveness and Body Weight in Human Volunteers,” Postgraduate Medicine Journal. 1969;45:602- 607.
Ringsdorf, W., Cheraskin, E. and Ramsay R. ”Sucrose,Neutrophilic Phagocytosis and Resistance to Disease,” Dental Survey. 1976;52(12):46-48.
Cerami, A., Vlassara, H., and Brownlee, M.”Glucose and Aging.” Scientific American. May 1987:90.
Lee, A. T. and Cerami, A. ”The Role of Glycation in Aging.” Annals of the New York Academy of Science. 663:63-67.
Albrink, M. and Ullrich I. H. ”Interaction of Dietary Sucrose and Fiber on Serum Lipids in Healthy Young Men Fed High Carbohydrate Diets.” American Journal of Clinical Nutrition. 1986;43:419-428.
Pamplona, R., et al. “Mechanisms of Glycation in Atherogenesis.” Medical Hypotheses. Mar 1993;40(3):174-81.
Kozlovsky, A., et al. ”Effects of Diets High in Simple Sugars on Urinary Chromium Losses.” Metabolism. June 1986;35:515-518.
Takahashi, E., Tohoku University School of Medicine, Wholistic Health Digest. October 1982:41.
Kelsay, J., et al. ”Diets High in Glucose or Sucrose and Young Women.” American Journal of Clinical Nutrition. 1974;27:926-936.
Thomas, B. J., et al. “Relation of Habitual Diet to Fasting Plasma Insulin Concentration and the Insulin Response to Oral Glucose,” Human Nutrition Clinical Nutrition. 1983; 36C(1):49_51.
Fields, M.., et al. ”Effect of Copper Deficiency on Metabolism and Mortality in Rats Fed Sucrose or Starch Diets,” Journal of Clinical Nutrition. 1983;113:1335-1345.
Lemann, J. ”Evidence that Glucose Ingestion Inhibits Net Renal Tubular Reabsorption of Calcium and Magnesium.” Journal Of Clinical Nutrition. 1976 ;70:236-245. 13. Acta Ophthalmologica Scandinavica. Mar 2002;48;25.
Taub, H. Ed. ”Sugar Weakens Eyesight,” VM NEWSLETTER;May 1986:6 14. ”Sugar, White Flour Withdrawal Produces Chemical Response.” The Addiction Letter .Jul 1992:4.
Dufty, William. Sugar Blues. (New York:Warner Books, 1975). 16. Ibid. 17. Jones, T. W., et al. “Enhanced Adrenomedullary Response and Increased Susceptibility to Neuroglygopenia: Mechanisms Underlying the Adverse Effect of Sugar Ingestion in Children.” Journal of Pediatrics. Feb 1995;126:171-7.
Lee, A. T.and Cerami A. ”The Role of Glycation in Aging.” Annals of the New York Academy of Science.1992;663:63-70.
Abrahamson, E. and Peget, A.. Body, Mind and Sugar. (New York:Avon,1977.}
Glinsmann, W., Irausquin, H., and Youngmee, K. “Evaluation of Health Aspects of Sugar Contained in Carbohydrate Sweeteners. F. D. A. Report of Sugars Task Force.” 1986:39.
Makinen K.K.,et al. “A Descriptive Report of the Effects of a 16_month Xylitol Chewing_Gum Programme Subsequent to a 40_Month Sucrose Gum Programme.” Caries Research. 1998; 32(2)107- 12
Riva Touger-Decker and Cor van Loveren, “Sugars and Dental Caries.” Am. J. Clin.Nut. Oct 2003; 78:881-892. 22. Keen, H., et al. ”Nutrient Intake, Adiposity, and Diabetes.” British Medical Journal. 1989; 1: 655- 658.
Tragnone, A. et al. “Dietary Habits as Risk Factors for Inflammatory Bowel Disease.” Eur J Gastroenterol Hepatol. Jan 1995;7(1):47-51.
Yudkin, J. Sweet and Dangerous.. (New York;Bantam Books:1974), 129. 25. Darlington, L., Ramsey, N. W. and Mansfield, J. R. ”Placebo_Controlled, Blind Study of Dietary Manipulation Therapy in Rheumatoid Arthritis,” Lancet. Feb 1986;8475(1):236-238.
Powers, L. ”Sensitivity: You React to What You Eat.” Los Angeles Times. Feb. 12, 1985. Cheng, J., et al. “Preliminary Clinical Study on the Correlation Between Allergic Rhinitis and Food Factors.”
Lin Chuang Er Bi Yan Hou Ke Za Zhi Aug 2002;16(8):393-396. 27. Crook, W. J. The Yeast Connection. (TN:Professional Books, 1984).
Heaton, K. ”The Sweet Road to Gallstones.” British Medical Journal. Apr 14, 1984; 288:1103-1104. Misciagna, G., et al. American Journal of Clinical Nutrition. 1999;69:120-126.
Yudkin, J. ”Sugar Consumption and Myocardial Infarction.” Lancet..Feb 6, 1971;1(7693):296-297. Reiser, S. ”Effects of Dietary Sugars on Metabolic Risk Factors Associated with Heart Disease.” Nutritional Health. 1985;203-216.
Cleave, T. The Saccharine Disease. (New Canaan, CT: Keats Publishing, 1974). 31. Erlander, S. ”The Cause and Cure of Multiple Sclerosis, The Disease to End Disease. Mar 3, 1979;1(3):59-63.
Cleave, T. The Saccharine Disease. (New Canaan, CT: Keats Publishing, 1974.)
Cleave, T. and Campbell, G. Diabetes, Coronary Thrombosis and the Saccharine Disease: (Bristol, England, John Wrightand Sons, 1960).
Behall, K. ”Influence of Estrogen Content of Oral Contraceptives and Consumption of Sucrose on Blood Parameters.” Disease Abstracts International. 1982;431-437.
Glinsmann, W., Irausquin, H., and K. Youngmee. Evaluation of Health Aspects of Sugar Contained in Carbohydrate Sweeteners. F. D. A. Report of Sugars Task Force.1986;39:36_38.
Tjäderhane, L. and Larmas, M. “A High Sucrose Diet Decreases the Mechanical Strength of Bones in Growing Rats.” Journal of Nutrition. 1998:128:1807-1810.
Appleton, N. New York: Healthy Bones. Avery Penguin Putnam:1989. 38. Beck_Nielsen H., Pedersen O., and Schwartz S. “Effects of Diet on the Cellular Insulin Binding and the Insulin Sensitivity in Young Healthy Subjects.” Diabetes. 1978;15:289-296 .
Mohanty P. et al. “Glucose Challenge Stimulates Reactive Oxygen Species (ROS) Generation by Leucocytes.”Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Aug 2000; 85(8):2970-2973.
Gardner, L. and Reiser, S. ”Effects of Dietary Carbohydrate on Fasting Levels of Human Growth Hormone and Cortisol.” Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine.
Reiser, S. ”Effects of Dietary Sugars on Metabolic Risk Factors Associated with Heart Disease.” Nutritional Health. 1985;203:216.
Preuss, H. G. “Sugar-Induced Blood Pressure Elevations Over the Lifespan of Three Substrains of Wistar Rats.” J Am Coll of Nutrition, 1998;17(1) 36-37.
Behar, D., et al. “Sugar Challenge Testing with Children Considered Behaviorally Sugar Reactive.” Nutritional Behavior. 1984;1:277-288.
Furth, A. and Harding, J. ”Why Sugar Is Bad For You.” New Scientist.”Sep 23, 1989;44. 45. Lee AT, Cerami A. “Role of Glycation in Aging.” Ann N Y Acad Sci. Nov 21,1992 ;663:63-70. 46.
Appleton, N. New York:Lick the Sugar Habit. (New York:Avery Penguin Putnam:1988). 47. ”Sucrose Induces Diabetes in Cat.” Federal Protocol. 1974;6(97).
Cleave, T.:The Saccharine Disease: (New Canaan Ct: Keats Publishing, Inc., 1974).131.
Vaccaro O., Ruth, K. J. and Stamler J. “Relationship of Postload Plasma Glucose to Mortality with 19 Year Follow-up.” Diabetes Care. Oct 15,1992;10:328-334.
Tominaga, M., et al, “Impaired Glucose Tolerance Is a Risk Factor for Cardiovascular Disease, but Not Fasting Glucose.” Diabetes Care. 1999:2(6):920-924.
Lee, A. T. and Cerami, A. ”Modifications of Proteins and Nucleic Acids by Reducing Sugars: Possible Role in Aging.” Handbook of the Biology of Aging. (New York: Academic Press, 1990.).
Monnier, V. M. ”Nonenzymatic Glycosylation, the Maillard Reaction and the Aging Process.” Journal of Gerontology 1990:45(4 ):105-110.
Dyer, D. G., et al. ”Accumulation of Maillard Reaction Products in Skin Collagen in Diabetes and Aging.” Journal of Clinical Investigation. 1993:93(6):421-422.
Veromann, S.et al.”Dietary Sugar and Salt Represent Real Risk Factors for Cataract Development.” Ophthalmologica. Jul-Aug 2003 ;217(4):302-307.
Monnier, V. M. ”Nonenzymatic Glycosylation, the Maillard Reaction and the Aging Process.” Journal of Gerontology. 1990:45(4):105-110.
Schmidt A.M. et al. “Activation of receptor for advanced glycation end products: a mechanism for chronic vascular dysfunction in diabetic vasculopathy and atherosclerosis.” Circ Res.1999 Mar 19;84(5):489-97.
Lewis, G. F. and Steiner, G. “Acute Effects of Insulin in the Control of VLDL Production in Humans. Implications for Theinsulin-resistant State.” Diabetes Care. 1996 Apr;19(4):390-3 R.
Pamplona, M. .J., et al. ”Mechanisms of Glycation in Atherogenesis.” Medical Hypotheses. 1990;40:174-181.
Ceriello, A. “Oxidative Stress and Glycemic Regulation.” Metabolism. Feb 2000;49(2 Suppl 1):27- 29. 59. Appleton, Nancy. New York; Lick the Sugar Habit. (New York:Avery Penguin Putnam, 1988).
Hellenbrand, W. ”Diet and Parkinson’s Disease. A Possible Role for the Past Intake of Specific Nutrients. Results from a Self-administered Food-frequency Questionnaire in a Case-control Study.” Neurology. Sep 1996;47(3):644-650
Cerami, A., Vlassara, H., and Brownlee, M. ”Glucose and Aging.” Scientific American. May 1987: 90. 62. Goulart, F. S. ”Are You Sugar Smart?” American Fitness. Mar-Apr 1991: 34-38
Yudkin, J., Kang, S. and Bruckdorfer, K. ”Effects of High Dietary Sugar.” British Journal of Medicine. Nov 22, 1980;1396
Nash, J. ”Health Contenders.” Essence. Jan 1992-23: 79_81.
Grand, E. ”Food Allergies and Migraine.”Lancet. 1979:1:955_959. 72. Michaud, D. ”Dietary Sugar, Glycemic Load, and Pancreatic Cancer Risk in a Prospective Study.” J Natl Cancer Inst. Sep 4, 2002 ;94(17):1293-300.
Schauss, A. Diet, Crime and Delinquency. (Berkley Ca; Parker House, 1981). 74. Christensen, L. ”The Role of Caffeine and Sugar in Depression.” Nutrition Report. Mar 1991;9(3):17-24.
Cornee, J., et al. ”A Case-control Study of Gastric Cancer and Nutritional Factors in Marseille, France,” European Journal of Epidemiology. 1995;11:55-65. 77. Yudkin, J. Sweet and Dangerous.(New York:Bantam Books,1974) 129.
Reiser, S., et al. “Effects of Sugars on Indices on Glucose Tolerance in Humans.” American Journal of Clinical Nutrition. 1986:43;151-159.
Reiser,S., et al. “Effects of Sugars on Indices on Glucose Tolerance in Humans.” American Journal of Clinical Nutrition. 1986;43:151-159.
Molteni, R, et al. “A High-fat, Refined Sugar Diet Reduces Hippocampal Brain-derived Neurotrophic Factor, Neuronal Plasticity, and Learning.” NeuroScience. 2002;112(4):803-814.
Monnier, V., “Nonenzymatic Glycosylation, the Maillard Reaction and the Aging Process.” Journal of Gerontology. 1990;45:105-111.
Frey, J. “Is There Sugar in the Alzheimer’s Disease?” Annales De Biologie Clinique. 2001; 59 (3):253-257. 84. Yudkin, J. ”Metabolic Changes Induced by Sugar in Relation to Coronary Heart Disease and Diabetes.” Nutrition and Health. 1987;5(1-2):5-8.
Blacklock, N. J., ”Sucrose and Idiopathic Renal Stone.” Nutrition and Health. 1987;5(1-2):9-12. Curhan, G., et al. “Beverage Use and Risk for Kidney Stones in Women.” Annals of Internal Medicine. 1998:28:534-340. 87. Journal of Advanced Medicine. 1994;7(1):51-58.
Ceriello, A. “Oxidative Stress and Glycemic Regulation.” Metabolism. Feb 2000;49(2 Suppl 1):27- 29. 90. Postgraduate Medicine. Sept 1969:45:602-07.
Moerman, C. J., et al. “Dietary Sugar Intake in the Etiology of Biliary Tract Cancer.” International Journal of Epidemiology. Ap 1993;2(2):207-214.
Quillin, Patrick, “Cancer’s Sweet Tooth.” Nutrition Science News. Ap 2000. Rothkopf, M.. Nutrition. July/Aug 1990;6(4).
Lenders, C. M. “Gestational Age and Infant Size at Birth Are Associated with Dietary Intake