Öppnade ögonen och så var den här dagen förstörd? Lite ont i magen? Spänd över axlarna och känner att det där gråa lilla skitmolnet ovanför ditt huvud, kommer att följa dig hela dagen? (Ja, ni har väl sett i serietidningar hur solen gassar från en klarblå himmel, men en stackare har ett grått moln över bara just sitt huvud. Ler underfunderligt)

Kan valet av mat göra någon nytta? Skada? Mmmm, tyvärr eller kanske ska jag säga; ja som tur är. Jag vet inte. För det första är vi olika, brukar hitta två tydliga grupper. De som slutar äta när det mår skit. Lustigt nog är det oftast de som redan är smala. Och de som börjar tröstäta i massor när hängigheten kommer. Ja, och naturligtvis är det de som oftast redan kämpar med sin vikt.

Tror inte att detta är en tillfällighet.

Vad vill vi tröstäta på? En bit kycklingfilé? Nä, tror inte det. Till 99% är det kolhydrater. Många kvinnor väljer choklad men allt bröd i olika former går alldeles utmärkt. Den sista lilla procenten är fett, vispgrädde och ost brukar där dyka upp. Men jag kommer att stanna vid kolhydraterna.

De fungerar nämligen som antidepp medicin. OCH de fungerar jättebra. Tyvärr. Jag kommer nämligen att fokusera på oss som redan kämpar med vikten OCH som tröstäter när vi mår dåligt. Som då blir ännu ledsnare när vi ser att vågen smiter uppåt mitt i allt elände.

Kolhydrater och så speciellt de söta (inklusive bröd) påverkar serotoninet i hjärnan. Enkelt kan vi förklara det med att nivåerna av serotoinin påverkar hur vi mår. Så med kolhydrater kan du må bättre. Ja, jag vet, nu blir det ännu tydligare hur jag kan säga att socker (kolhydrater) kan vara beroendframkallande.

OCH varför vi äter mer än vi hade tänkt trots att vi vill gå ner i vikt. De får ju oss att må bra. De får ångesten att lindras. Mycket effektivt. På kort sikt. Du behöver snabbt fylla på mer och mer.

Tror att bara insikten om hur kroppen tillsammans med kolhydraterna fungerar kan ge en och en annan aha upplevelse och skapa eftertanke.