Vi tittar vidare på histamin. Eller ännu hellre på DAO. Enzymet som ska ansvara för att vi inte får för mycket histamin.

För lite är också katastrof. Lagom och balans vinner igen. Och det är detta som gör det så svårt. Hur får vi till lagom?

Jo låt kroppen sköta det hela. Men vi måste hjälpa till genom att låta kroppen kunna sköta det hela. Inte överdosera och samtidigt bidra med alla byggnadsstenar.

Men det räcker inte fullt ut. Vi måste också låta kroppen kunna sköta det hela.

DAO är ett enzym som har till uppgift att se till att det int bekommer in för mycket histamin från tarmen (maten vi äter) och in i kroppen.

Alla kroppsvätskor minskar vid stress och oro. Så ett liv med stress och oro ser till att du har för lite DAO.

Fokus ett: att skapa ett liv där du får plats och mår bra och där du är trygg och hittar återhämtning. Nej, det är inte lätt, men vad är alternativet? Och vi behöver inte komma 100% hela vägen, ofta räcker några små steg i taget.

Kortisol är vårt stresskydd. INTE ett stresshormon. Utan ett skydd mot stress. Så vid stress och oro behöver du bygga mer kortisol.

Kortisol byggs av progesteron.

Men… progesteron behövs för att hålla nivåerna av DAO på en bra och hög nivå. Brist på progesteron skapar brist på DAO.

Så stresshantering i olika former så du behöver mindre skydd av kortisol gör att det finns mer progesteron och mer DAO.

För mycket östrogen minskar DAO. Bönor, linser, ja baljväxter generellt tillsammans med mejeriprodukter ökar östrogenet som minskar DAO.

Så kanske är det ett bra val att välja bort största delen av balväxter, eller kanske allt och att minska eller välja bort mejeriprodukter?

”Bara stress” finns inte. Stress och oro är mycket skadligt för kroppen. Den påverkar både hormoner och enzymer.

En lite knorr på slutet. För att bygga om energilager-hormonet T4 till aktivi energi i form av T3 så behövs progesteron.

Har du stressat eller oroat dig under lång tid har du troligtvis byggt kortisol av progesteronet och känner dig nu energilös för du kan inte omvandla T4 till energi… och då minskar DAO ännu mer. Ja, allt annat också – för allt hänger ihop.

Och till dig som skrev att du inte visste var du ska börja – allt i kroppen är ju kaos och du mår jättedåligt. Lovar att det kommer ett inlägg direkt adresserat till dig <3 Det finns en lösning. Det går. men det tar tid och kräver tålamod.