Jag har till min stora glädje fått en massa mail med frågor om barnens mat och hur man ska nå fram till skola/förskola. Visst skulle jag vilja ändra allt på en gång och direkt börja servera bra mat. Men det är inte realistiskt. Motståndet mot fett fortfarande för stort, rädslan för att släppa tallriksmodellen och tyvärr är det också en ekonomisk fråga. Sorgligt men sant.

I stället försöker jag trycka på ett fåtal men oerhört viktiga delar. Ett steg i taget (även om det är frustrerande). Men jag tror att möjligheten att lyckas på detta vis är oerhört mycket större.

 

Vad lyfter jag då fram?

1. Nummer ett tveklöst (och det kostar inte en krona) – är att ALL mat och ALLA kryddor självklart ska vara glutamatfria.

2. Lägg till (inte byt ut) Bregott (eller liknande) så barnen i alla fall kan välja själva. Då kan de som vill äta gul skokräm enligt Livsmedelsverket fortsätta att göra det, men vi som vill äta naturligt kan lära våra barn att välja nyttig kost.

3. Jaga inte ris, pasta och potatis (tyvärr) utan jaga alla dessa mackor! Barn med ”myror ibrallan” samt barn med ont i magen ska inte äta stora mängder mjöl och absolut inte äta gluten. Gör förslag på bättre mellanmål och ta bort mackorna på lunchen. Tänk på att glutenfria alternativ är riktiga värstingar – majsmjöl och potatismjöl. Det är inte människonmat och absolut inget vi ska ge till barn!

4. För barn med ont i magen ska alla fullkornsprodukter bort. Hårda fibrer kan skapa problemen.

5. Sen är min personlig dröm att mjölken byts mot vatten. De insparade pengarna hade kunnat läggas på bättre riktig mat! Varför ska barn dricka sig mätta när vi inte har någon matbrist i Sverige längre?  Vatten är vår naturliga dryck. Mjölksockret laktos ställer till det för en del. Mjölkproteinet kasein är ett jätteproblem för barn med koncentrationsproblem och ”myror i brallan”.  Mjölk är ett problem för alla med övervikt. Mjölkproteinet vassle påvekar insulinet. Vatten är perfekt för alla. MEN ska nu mjölken i alla fall vara kvar, se till att den är fullfet. Gärna gammeldags, fast det går nog aldrig igenom 🙂 Detta för att de ska bli mätta snabbare på drickandet och inte få i sig så mycket. Samt att de ska slippa tillsatta kemiska vitaminer som A och D vitamin. Vi vill alltid äta vitaminer i sin naturliga form.

Sen hoppas jag på att alla vi föräldrar serverar en bra frukost och en bra middag. Den totala delen skräp för barnen blir då ganska så liten. Och forhoppningsvis kan vi sen ta några steg till gällande maten på dagis, skola och fritids. Här behövs nog en massa tålamod.

Lycka till! Och kämpa vidare!