Dagens fundering!
 
Ju mer jag läser om virus desto mer förstår jag att vi inte vet och kan. Vissa forskare ser virus som en städpatrull som håller arterna på jorden friska och hälsosamma. Andra att det är en sjukdom som invaderar och infekterar.
 
Du som följer mig vet att jag landar i att naturen är smartare än alla forskare tillsammans.
 
Låt oss hypotetiskt landa i att virus är något bra och städar upp då och då bland alla oss levande ting på som bor på jorden. Vad händer om vi inte städar och vi förökar oss svaga och med dåligt immunsystem, vad händer då?
 
Hur många hade vi varit på jorden om spanska sjukan inte hade dödat 50 till 100 miljoner människor (1918-1920)? Den gången var det unga som dog. Antalet döda motsvarar 3–6 procent av världsbefolkningen, som då bestod av 1,6 miljarder människor. (Källa Wikipedia).
 
Sorgen när någon du känner dör är inget jag förringar. Men om vi pratar om omtanke för samhället och vår jord, vad händer om en art, kaniner, människor, råttor eller rävar, får undantas från naturens lagar?
 
Virus känns mer och mer som en omtänksam städare. Den städar bort trasiga, förgiftade och elaka celler & bakterier. De räddar livet på oss betydligt oftare än det stjäl livet från oss.
 
Vi behöver kanske ta ansvar för att inte ha för många trasiga, förgiftade och elaka celler. Och idag, i ett av världens rikaste länder, så har vi den lyxen. Alla av oss!
 
Värre är det på platser på jorden med brist på mat, smutsig natur och inget friskat vatten.
 
(Vänligen läs inte in frågor som jag inte skrivit. Eller syften som inte finns. Jag tänker i nya banor och då behöver vi stanna på ämnet annars blir tråden ohållbar och rörig.)