Jag ställde för länge sen frågor till carnivore-gänget. Det blev en hög aktivitet i grupperna 🙂 Mina frågor sägs vara översatta till engelska och skickade till carnevoregrupperna i USA.
 
Fram tills i går har de varit obesvarade. I går fick jag ett trevligt mail. Men fortfarande inga svar. Här kommer mitt svar tillbaka:
 
”Hej!
Tack för att du hör av dig. Du är den första. Trots att mitt inlägg är översatt till engelska och tydligen skickat till grupper i USA.
 
I materialet du skickade mig hittar jag inte svaret på mina frågor tyvärr. Och jag tror att det är så illa att dessa saknas carnivore.
 
Vid 100% kött får man i sig under 100% RDI av följande mikronutrienter:
 
• Folat – sant, men okunnigt och fel. 😉 Det finns tillräckligt så länge du inte hättar upp köttet då B9 snabbt förstörs i värme. Så i biten du äter finns inte mycket kvar. Gissar på att alla inte äter allt kött rått?
 
• Vit C – absolut inte om du inte bara lever på rå lever. Få gör nog detta. Så siffrorna är fakta men inte sanna. C tål inte heller uppvärmning så rå lever. Binjurar innehåller också lite, men de går nog inte ens att köpa. Hur gjorde inuiterna? Jo, de åt just lever och binjurar samt maginnehållet på fisken – som är vegetabilier. De åt också späcket från Narvalen som faktiskt innehåller en hel del C. Få i Carnevoregänget äter narvalsspäck 😊
 
• Jod – sant om du äter skaldjur. Inte mycket jod i en köttbit. Så, så här långt gäller rå lever, råa binjurar och en massa skaldjur – är det så carnivoregänget äter? Tyvärr tror jag inte det.
 
• Kalcium – 800 mg är rekommenderat per dag. Men jag håller med dig, dessa siffror ger jag inte heller mycket för. Men låt de vara ett riktmärke. 100 gr bacon 0,9% av RDI. Sill 7-10%. Entrecote 0,9%… det kommer bli tufft att klara detta. Äggula 18% och äggvita 1,4%
 
• Magnesium – det vet vi av erfarenhet att det inte räcker. Bara kolla in både LCHF-grupper och Carnivoregrupper. Mg är delaktig i 300 olika enzymprocesser som nu inte kan gå för full motor. Hur påverkar denna underkapacitet om 20 år? Mg är också en viktig byggsten i hjärnans signalsubstanser och när det häftiga och positiva effekterna av ketos & kontroll inte längre känns, hur mår man då?
 
Vid 50/50 kött & ägg får man i sig under 100% RDI av följande mikronutrienter:
• Vit C – inkorrekt.
• Kalcium – inkorrekt.
• Magnesium – inkorrekt.
 
För att få i sig 100% RDI vitamin C:
• Gul paprika 37g (1.6g Kh)
• Röda vinbär 57 g (5g Kh)
• Grönkål 64g (3.6g Kh)
• Broccoli 92g (2.8g Kh)
 
Första frågan blir, varför behövs dessa om man precis ovan ”bevisat” att detta behov är tillfredställt av kött och ägg? Min ADHD-hjärna slår bakut av logik som inte håller. Den röda tråden får inte brytas för då är det ett grundläggande fel. Bara att denna finns med visar på att någon kunskap hänger i luften.
 
Sen om du bara väljer dessa för vitamins C skull – hur blir det med fibrer? Klorofyll? Pektin? Samt alla antioxidanter och runt 10 000 fytonutrienter? Många som skapar nya sätt att äta glömmer att det finns så mycket mer i mat än vitaminer och mineraler. Förenklingen gör att det blir en massa fel. Veganerna gör samma.
 

Essentiellt eller inte?

Ja, det är nog också en feltanke. En stor fet feltanke tyvärr. Bara för att kroppen kan betyder det inte att den hinner och att den gör det. Glycin är ett exempel (fast det är inget problem för Carnivoregänget så länge man gör benbuljong av lederna. Glycin är ett vegan-dilemma.)
 
I alla fall. Glycin är inte essentiellt och ändå har de flesta brist på detta. För våra kroppar (levern) hinner helt enkelt inte med att konvertera allt den kan & bör. Kroppen har fått för många arbetsuppgifter idag och dygnet tar slut. Och var dag börjar kroppen om från ruta 1. Samt om det inte är essentiellt – vad behöver du äta extra av från de essentiella byggstenarna för att kunna bygga de icke essentiella byggstenarna som behövs? Ja, tar man bort nödvändiga delar av kosten blir kunskapen att äta extremt svår.
 
För att få i sig 100% RDI Kalcium:
 
• 50-70g Hårdost (0.4-0.56g Kh) – full av kasein. Vill vi det? Även om det går? Men ja, denna är nog enkel att lösa. Jag ska inte vara omöjlig 😉
 
• Kosttillskott – Här faller logiken för mig igen. Varför prata tillskott när man precis ”bevisat” att kalcium gick att få i sig till 100%?
 
För att få i sig 100% RDI Magnesium:
 
• 30-50g Paranöt (1.44-2.4g Kh) – Här lyser okunskapen igenom. Du väljer paranöt för selen. Inte för magnesium. Då väljer du mandel, solroskärnor (om du accepterar omega 6 nivån i dessa) samt pumpakärnor.
 
• Kosttillskott – Här faller logiken för mig igen. Varför prata tillskott när man precis ”bevisat” att magnesium gick att få i sig till 100%
 

Exempel:

 
• Blandfärs 760g – Hur ska carnivoregänget hålla homocysteinet på en hälsosamt nivå?
• Ägg 440g (8st) – Helt ok.
• Smör 200g – Hur orkar lymfsystemet detta på en kvinna i klimakteriet? Och ja, det kan funka i många, många år innan kroppen ger upp. Vi människor är bland världens mest tåliga djur tillsammans med råttor och kackelackor. Men det finns tyvärr en gräns för oss med. Och ännu mer tyvärr – det brukar ta 15-25 år innan det händer.
• Gul paprika 40g – Vår biotika kommer sakna fibrer. Och saknar de fibrer kommer din tarm sakna byturat. Och sen är det bara en tidsfråga innan tarmen inte orkar. Och nu har jag bara tagit upp en liten bråkdel av allt som går förlorat.
 
Jag har sett carnivore-diskussioner om att ”bakterierna i tarmen inte är så viktiga. Vi har ju bakterier i hela kroppen”… Att besvara detta skulle ta flera A4-sidor. Men kort svar – mer fel än så här kan det inte bli. Och på denna kunskapsnivå går det inte att bygga en hållbar hälsosam kost.
 
”Men jag mår så bra!” – Ja det gör man initialt av fler anledningar.
 
1 Kontrollen och enkelheten. Kontroll är ångestdämpande.
 
2 Ketonerna speciellt BHB som ger ångestdämpning, är smärtstillande, skapar ointresse för man (ger kortsiktigt ett avslappnat förhållande till mat – sockerberoende älskar detta tillstånd), eufori och energi. Ja, vem vill inte må så? Men tåligheten ökar, som för alla droger. Att byta ett sockerberoende mot ketonberoende kommer tyvärr inte hålla.
 
Och sen en fråga till? Hur ska kroppen kunna bygga bufferten för blodet för att bibehålla syra/bas-balansen? Utandningen och koldioxid? Ja, den står för 70% av systemet (i en vanlig omnivorakost) men absolut inte allt. Njurarna står för resten. Andningen fixat inte de tyngre syrorna, bara de flyktiga. På detta måste vi ha koll på att lymfsystemet och den extracellulära vätskan har inget buffertsystem. Hur löser man kroppens balans?
 
Jag är inte ute efter att bråka. Jag får uppriktigt inte ihop varken Carnivore eller vegankosten. De som förespråkar dessa saknar kunskap om det som ligger utanför vitaminer och mineraler. Och det är en enormt stor kunskap som man hoppar över – på båda sidorna.
 
Insulin är också ”bästis” med leptin – hur kommer detta påverka i långa loppet? (här ser vi redan nu problemen vilket jag jobbar med i ALP)
 
Insulin är är inte ett gift men kroniskt högt insulin är katastrof. Utan insulin så dör du.
 
Vad gör då insulin? Ex.
Påverkar lipoproteinlipas
Katekolaminerna och insulin balanserar mot varandra.
Vilket i sin tur betyder att insulin påverkar nervsystemet.
Styr DNA-replikationen.
Styr proteinsyntesen.
Påverkar aktiveringen av många av kroppens olika enzymer.
Minskar nedbrytning av dina muskler.
 
Och mycket viktigt: Minskar autophagy.
Autophagy är en ordnad och nödvändig nedbrytning och återvinning av olika cellkomponenter.
 
Insulin gör oerhört mycket mer. Viktiga saker i kroppen. Vad händer när vi har lågt insulin i 20-30 år?
 
Vi bör äta animaliska proteiner och vegetabilier.
Och fram till jag får övertygande kunskap om att ovan punkter går att lösa så håller jag fast vid att starkt avråda från carnivore (och att vara vegan/vegetarian)”