Varför har vi fått för oss att allt som är torrt och tråkigt ska vara nyttigt? som till exempel myten med knäckebröd. Varför skulle det vara nyttigare än vanligt mjukt bröd? Varför ska skorpor vara ett bättre val än kanelbulle?

Vad har man tagit bort? Jo, vattnet! Och det har väl aldrig varit onyttigt med vatten?

Tyvärr är det inte bara en feltanke. Det är till och med tvärt om. Knäckebröd och skorpor är VÄRRE än det mjuka valet. Du skapar nämligen problem genom tillverkningen/tillagningen. En nyttig råvara kan du göra onyttig, eller som i detta fallet till och med farlig, genom hur du tillagar produkten.

Överbakta kolhydrater har en massa akrylamid i sig. Med största sannolikhet påverkar akrylamid cancer i bröst, äggstockar och livmoder samt skadar nerver, arvsanlag och fortplantningsförmågan.

Överbakta kolhydrater hittar vi i flingor där värst bovarna är Fitness, Rice Krispies och Cheerios. Vanliga havregryn är de som klarar sig bäst. Vi hittar akrylamid i kex och kakor med riskakor, kex av alla de sorter och digestivekex som toppbovarna.

Sen kommer vårt knäckebröd som marknadsförarna som väl fått oss att tro att det är ett bra val. Tänk att vi lyssnar på marknadsförare och faktiskt TROR på dem. För några år sen var det ju inne att säga att ”JAG påverkas minsann inte av reklam, jag gör mina egna val…” Så fel vi hade.

De två tyngsta akrylamidvalen är Wasa Sport och Ryvita Råg Knäckebröd. Alla chips och alla popcorn är hemska källor till akrylamid. Klyftpotatis och pommes likaså… Jodå, företagen arbetar på att minska halterna av gifterna, men varför äta gift överhuvudtaget?

Lite kul att konstatera är att HUR du än tittat på ämnet kost, så verkar rekommendationerna att öka fettet och minska kolhydraterna stämma. Spelar ingen roll från vilken sida du väljer att vinkla det. Vilket syfte du vill uppnå eller vilken sjukdom du vill minska symptomen för… det blir hela tiden samma slutsats!