Min dröm är att hälsa ska vara för alla och inte sitta ihop med plånboken.
Hur får man ihop bra mat med en tunn plånbok? Här gäller det att bestämma sig för vad du prioriterar.

Fakta nummer ett
. Det går inte att ta hänsyn till djuren, till miljön och köpa EKO om plånboken är tom. Och det är OKEY!

Fakta nummer två
. Om du tar hänsyn till din kropps behov av byggstenar kommer du långt. (Att slippa medicin är ett exempel på att ta hand om naturen och djuren <3 )

Fakta nummer tre
. Om du sen är snäll mot dig själv och tittar på att du GÖR i stället på allt du tycker att du borde göra men inte kan – ja då kommer ditt stress-system att vila och du får ännu större fördelar.


Min regel
:
Ditt bästa är alltid bra nog <3

Här kommer mina idéer. Hoppas ni alla fyller på med era idéer. Så gör vi en lång tråd med möjligheter för hälsa med en tunn plånbok.


Finns det? Jodå, visst finns det.

Vi måste ha i oss proteiner och det är oftast de som är dyra. Tidigare har vi ju fyllt ut med en massa billig pasta och billiga mackor.

ÄGG

Ägg ett bra och billigt alternativ. Det är inte bara omelett och kokta/stekta ägg du kan göra av ägg. Även pajfyllningar utan skal och äggstanning på grönsaker av alla former (t.ex. wokgrönsaker i påse). Du kan göra pannkakor, fröbröd och olika äggröror. Ägg är också ett av de nyttigaste valen. Härligt när det är så. Och ägg går att variera i det oändliga.
Stekt ägg med korv eller med stekt kassler. Dessa köttval är prisvärda och de behöver ju inte vara i stor mängd, Räcker med att de ger den där goda smaken. 5 stekta ägg och en korv. Däremot är korv oftast sämre för hälsan än rent kött.

KORV

Lidel har en massa bra och billiga korvar med minst 70 % kött. Både vanlig grillkorv och kryddkorvar. Ät dem med Cole Slaw eller gör en god korvomelett. Eller stekt ägg och stekta korvslantar. Eller en korvgryta med paprika, tomatpuré/passerade tomater, g
rädde, lök och svamp.

SILL

Kokta ägg med majonnäs, med smör, med sill, med makrill i tomatsås, med tonfisk. De två sista alternativen kanske inte alltid är så billiga men det är bra att ha snabbmat hemma och allt i burk håller ju länge. Enkelt att fixa till.

FRYSTA GRÖNSAKER

Gratänger. Gårdagens rester eller en påse wokgrönsaker. Krydda upp ägg och grädde och häll över. Köp en stor hushållsost. 1 kilo brukar kosta 49 kr kilot. Och hyvla över några skivor ost. In i ugnen.

GRÖNSAKER EFTER ÅRSTID

Köp grönsaker efter när de är billigast. Det bästa med det knepet är att du då får dem när de är som bäst! Frysgrönsaker i storpack brukar ha bra pris.

PROTEINER

Kassler, frysta kycklingfiléer och köttfärs finns nästan alltid till extrapris i storpack. Även svenskt. Dela upp och frys in. Glöm inte bort kycklinglever och kycklinghjärta. (Den sistnämnda är en enkel start för dig som tvekar på den så oerhört nyttiga inälvsmaten.)

KÖTTFÄRS

Köttfärs, speciellt fläskfärs, brukar gå att hitta till ett mycket bra pris. Tacos utan skal, köttfärssås med hackad gurka och hackad paprika till. Köttfärsbiffar eller köttfärslimpa. Servera med vitkålssallad typ pizzasallad, coleslaw eller med blomkålsmos. Vitkål brukar alltid vara billigt. Oerhört gott att steka. Bland det nyttigaste du kan äta.

TILLSKOTT

Mycket prisvärda tillskott och de har i stort sätt alltid erbjudande på sitt egna märke.
https://www.topformula.com/se/

TIPS FRÅN LÄSARE:

”Ta vara även på små rester. Ha en låda i frysen där du lägger alla kött och korvrester, när den är full så ta fram och stek ihop med lite lök och ha stekt ägg till blir ”pytt i panna”.”

”Överblivet blomkålsmos blir dagen efter ”potatisbullar”. Rör i ett ägg eller två i moset som blivit kvar och stek som ”potatisbullar”. Går att äta som de är elle kanske servera med skinka, bacon eller en god korv.”

”Lagra ost själv. Köp hushållsost för ca 39kr/kg och lagra oöppnad i sval rumstemperatur minst 6 månader. Vänd på osten var vecka. Öppna och ät en ljuvlig stark ost!”

”På tal om billigt, jag gör en rejäl sats vitkålsmos så att jag har i flera dagar, istället för blomkålsmos. Blomkål har ett kilopris på över 20 kr. mer än vitkål. Tillvägagångsättet är det samma, finstrimla eller kör i mixer, koka mjukt, mixa till mos med grädde och smör, krydda.”

”Allt frampartskött som bog, bringa, högrev, karré är ofta billigt under perioder. Kokas som pulled pork eller beef. Räcker länge och går att frysa om som tillagat.”

”Riv vitkål och använd istället för ris när du ska göra ”blomkålsris”. Oftast billigare.”

”Kål och köttfärsröra är jättegott; jag fräser först strimlad vitkål och låter den bli mjuk på svag värme samtidigt som jag fräser köttfärs tillsammans med lök (som köttfärssås). Sen blandar jag ihop allt i grytan, klart! Eller häll upp allt i en ugnsform, ost ovanpå och gratinera i ugnen.”

”Koka en hel kyckling, gör soppa på buljongen och ha resten av köttet i paj eller gratäng. Blir många portioner och du får den så viktiga benbuljongen på köpet.”

”Påminner mig om när vi var barn. Mamma brukade köpa 10-12 kycklingar på extrapris sedan hade vi matlagningsmaraton hemma: brösten blev schnitzlar, låren blev grytor, skrovet och vingarna blev soppa (sedan rensade vi alla benen och stekte det strimlade köttet med grönsaker till mammas version av ”kinamat”) osv. På 2-3 timmar hade vi färdiglagad mat för ca en månad i frysen.”

”Jag köper mycket med kort datum och fryser in. Kan ofta halvera kostnaden för kött på så sätt”

”Makrill i tomatsås är bra fisk med mycket omega 3. Gott att mosa ner i ett kokt ägg. Också gott att ha som omelettfyllning.”

”Ett billigt alternativ (i mitt fall just nu) är att äta upp det som redan ligger i frysen”

”Håll ögonen öppna efter Hellmans majonnäs när den är på extrapris. Jag har vid minst två tillfällen köpt den för 10kr/burk och den har lång hållbarhet.”

”Gör en låda med äggstanning på en stor påse fryst broccoli, Tina broccolin skär ev. i mindre bitar, strimla purjolök, vispa ihop 4 ägg och ungefär 3 dl grädde/crème fraiche, häll allt i smord form, krydda, riven ost över. 200 gr cirka 30 min.”

”Handla på morgonen. Då brukar köttavdelningen vara full av röda lappar och detsamma gäller för mejerier och förpackade grönsaker såsom påsar med sallad och spenat.”

MIN SLUTKLÄM

Sen får grädde och crème fraiche tyvärr komma till. OM du äter mejerier. Går inte att trolla med priset där. Men det går att välja bort. 

Drick vanligt vatten
. Många gillar gurkvatten, citronvatten, limevatten eller apelsinvatten.

Räcker kronorna inte till för nötter kan tillskott av magnesium & selen vara bra. Annars, ät en handfull sötmandel och 3-4 paranötter var dag så får du i dig allt du behöver.

Annas supersalt
är ett superbilligt och mycket bra alternativ till mineraltillskott och troligtvis till och med bättre.
Har du fler bra och billiga tips? Skriv gärna i kommentaren. Tackar och bugar på förhand.