Vad är nu bäst? Ska jag mäta min fettprocent? Köpa dyra specialvågar? Eller kanske gå iväg och betala för att någon gör det åt mig?

Nja. Använd det sunda förnuftet och en spegel. Är du en stillasittande lat soffpotatis så har du säkerligen en urusel fettprocent. Är du duktig på att promenera och att träna var vecka så är den men all säkerhet helt ok. Så var det klart.

Sen var det vikten. Titta dig i spegeln. Är du tjock? Eller är det bara en volang vid byxkanten? Är det värt att göra något åt det eller ska du acceptera din kropp och njuta av annat än bantning?

Många BLIR tjocka när de kollar sitt BMI. Jag till exempel. Eftersom jag tränar så mycket så blir ju jag alldeles för tung för min längd. Slutar jag träna så min muskelmassa förtvinar så får jag ett bättre BMI… fast inte tror jag att jag blir smalare och mer hälsosam.

Sen är det midjemåttet. Ju mer jag tränar min rygg desto större midjemått får jag. Vissa människor har en naturlig midja, andra inte. Vissa är långa och därmed större. Andra korta och ALLA mått blir då mindre. Nja, jag är nöjd med mina 91 cm, även fast måttet SKA vara max 88 cm. Jag äter så bra som jag har ork till, tränar i massor och har en platt mage. Ska jag verkligen bry mig om att måttet är TRE cm för mycket?

Är du tjock så vet du om det!
Är du otränad så vet du om det!

Det finns dock En sak som kan vara bra att kolla. Är ditt fett ytligt dallerfett eller skadlig och ohälsosam bukfetma? Lägg dig på golvet på rygg. Flyter din mage ut åt sidorna är den mest ful, inte så farlig. MEN står den rakt upp, trots att du ligger på rygg, ja då vet du att det är det farliga bukfettet. Det bör du TA BORT!

Sen är det alltid kul att kunna mäta resultat. Måttband eller dina för små favoritbyxor är ett bra mått. Mät dig var vecka eller prova byxorna var vecka, så känner du framstegen. Härligt!

Gällande bukfettet finns också ett bra enkelt knep att mäta resultat. Lägg dig på rygg. Lägg en bok på högsta delen av magen som sticker upp. Mät med linjal från golvet till bokens nederkant. Detta mått vill du sen ska minska. Nej, det finns sen inget mått du ska nå fram till. Du vill komma till den nivån att när du lägger dig på golvet så är det inget som sticker upp….

PS! Släng vågen – den ljuger!