Finns det? Jodå, visst finns det.

Vi måste ha i oss proteiner och det är oftast de som är dyra. Tidigare har vi ju fyllt ut med en massa billig pasta och billiga mackor.

Ägg ett bra och billigt alternativ. Det är inte bara omelett och kokta/stekta ägg du kan göra av ägg. Även pajfyllningar utan skal och äggstanning på grönsaker av alla former (t.ex. wokgrönsaker i påse). Du kan göra pannkakor, fröbröd och olka äggröror. Ägg är också ett av de nyttigaste valen. Härligt när det är så. Och ägg går att variera i det oändliga.

Stekt ägg med med korv eller med stekt kassler.  Dessa köttval är prisvärda och de behöver ju inte vara i stor mängd, Räcker med att de ger den där goda smaken. 5 stekta ägg och en korv. Däremot är korv sämre för hälsan än rent kött.

Lidle har en massa bra och billiga korvar med minst 70 % kött. Både vanlig grillkorv och kryddkorvar. Ät dem med Cole slaw eller gör en god korvomelett. Eller stekt ägg och stekta korvslantar. Eller en korvgryta med paprika, tomatpuré/passerade tomater, grädde, lök och svamp.

Kokta ägg med majonnäs, med smör, med sill, med makrill i tomatsås, med tonfisk. De två sista alternativen kanske inte alltid är så billiga men det är bra att ha snabbmat hemma och allt i burk håller ju länge. Enkelt att fixa till.

Gratänger. Gårdagens rester eller en påse wokgrönsaker. Krydda upp ägg och grädde och häll över. Köp en stor hushållsost. 1 kilo brukar kosta 49 kr kilot. Och hyvla över några skivor ost. in i ugnen.

Köp grönsaker efter när de är billigast. Det bästa med det knepet är att du då får dem när de är som bäst! Frysgrönsaker i storpack brukar ha bra pris.

Kassler, frysta kycklingfiléer och köttfärs finns nästan alltid till extrapris i storpack. Även svenskt. Dela upp och frys in.

Köttfärs, speciellt fläskfärs, brukar gå att hitta till ett mycket bra pris. Tacos utan skal, köttfärssås med hackad gurka och hackad paprika till. Köttfärsbiffar eller köttfärslimpa. Servera med vikålssallad typ pizzasallad , coleslaw eller med blomkålsmos. Vitkål brukar alltid vara billigt. Oerhört gott att steka. Bland det nyttigaste du kan äta.

Tips från Ethel:  ”På tal om billigt, jag gör en rejäl sats vitkålsmos så att jag har i flera dagar, istället för blomkålsmos. Blomkål har ett kilopris på över 20 kr. mer än vitkål. Tillvägagångsättet är det samma, finstrimla eller kör i mixer, koka mjukt, mixa till mos med grädde och smör, krydda.”

Makrill i tomatsås är bra fisk med mycket omega 3. Gott att mosa ner i ett kokt ägg. Också gott att ha som omelettfyllning.

Sen får grädde och crème fraiche tyvärr komma till.. går inte att trolla med priset där.

Drick vatten. Många gillar gurkvatten eller apelsinvatten.

Räcker kronorna inte till för nötter kan tillskott av magnesium & selen vara bra. Annars, ät en handfull sötmandel och 3-4 paranötter var dag så får du i dig allt du behöver. Annas supersalt är ett billigt och mycket bra alternativ till mineraltillskott, kanske till och med bättre.

Många säger att det blir så trist med samma mat jämt…. fast konstigt nog gällde det inte när vi åt pasta och mackor var och varannan dag. Konstigt. Ler stort!

Har du fler bra och billiga tips? Skriv gärna i kommentaren. Tackar och bugar på förhand