Finns det? Jodå, visst finns det.
Vi måste ha i oss proteiner och det är oftast de som är dyra. Tidigare har vi ju fyllt ut med en massa billig pasta och billiga mackor.
Ägg ett bra och billigt alternativ. Det är inte bara omelett och kokta/stekta ägg du kan göra av ägg. Även pajfyllningar utan skal och äggstanning på grönsaker av alla former (t.ex. wokgrönsaker i påse). Du kan göra pannkakor, fröbröd och olka äggröror. Ägg är också ett av de nyttigaste valen. Härligt när det är så. Och ägg går att variera i det oändliga.
Stekt ägg med med korv eller med stekt kassler. Dessa köttval är prisvärda och de behöver ju inte vara i stor mängd, Räcker med att de ger den där goda smaken. 5 stekta ägg och en korv. Däremot är korv sämre för hälsan än rent kött.
Lidle har en massa bra och billiga korvar med minst 70 % kött. Både vanlig grillkorv och kryddkorvar. Ät dem med Cole slaw eller gör en god korvomelett. Eller stekt ägg och stekta korvslantar. Eller en korvgryta med paprika, tomatpuré/passerade tomater, grädde, lök och svamp.
Kokta ägg med majonnäs, med smör, med sill, med makrill i tomatsås, med tonfisk. De två sista alternativen kanske inte alltid är så billiga men det är bra att ha snabbmat hemma och allt i burk håller ju länge. Enkelt att fixa till.
Gratänger. Gårdagens rester eller en påse wokgrönsaker. Krydda upp ägg och grädde och häll över. Köp en stor hushållsost. 1 kilo brukar kosta 49 kr kilot. Och hyvla över några skivor ost. in i ugnen.
Köp grönsaker efter när de är billigast. Det bästa med det knepet är att du då får dem när de är som bäst! Frysgrönsaker i storpack brukar ha bra pris.
Kassler, frysta kycklingfiléer och köttfärs finns nästan alltid till extrapris i storpack. Även svenskt. Dela upp och frys in.
Köttfärs, speciellt fläskfärs, brukar gå att hitta till ett mycket bra pris. Tacos utan skal, köttfärssås med hackad gurka och hackad paprika till. Köttfärsbiffar eller köttfärslimpa. Servera med vikålssallad typ pizzasallad , coleslaw eller med blomkålsmos. Vitkål brukar alltid vara billigt. Oerhört gott att steka. Bland det nyttigaste du kan äta.
Tips från Ethel: ”På tal om billigt, jag gör en rejäl sats vitkålsmos så att jag har i flera dagar, istället för blomkålsmos. Blomkål har ett kilopris på över 20 kr. mer än vitkål. Tillvägagångsättet är det samma, finstrimla eller kör i mixer, koka mjukt, mixa till mos med grädde och smör, krydda.”
Makrill i tomatsås är bra fisk med mycket omega 3. Gott att mosa ner i ett kokt ägg. Också gott att ha som omelettfyllning.
Sen får grädde och crème fraiche tyvärr komma till.. går inte att trolla med priset där.
Drick vatten. Många gillar gurkvatten eller apelsinvatten.
Räcker kronorna inte till för nötter kan tillskott av magnesium & selen vara bra. Annars, ät en handfull sötmandel och 3-4 paranötter var dag så får du i dig allt du behöver. Annas supersalt är ett billigt och mycket bra alternativ till mineraltillskott, kanske till och med bättre.
Många säger att det blir så trist med samma mat jämt…. fast konstigt nog gällde det inte när vi åt pasta och mackor var och varannan dag. Konstigt. Ler stort!
Har du fler bra och billiga tips? Skriv gärna i kommentaren. Tackar och bugar på förhand
25 svar
Strömming är billigt och nyttigt och går att göra jättegoda strömmings-plättar av som inte smakar bara strömming och som inte har några ben kvar:
Drag skinnet av 400 g strömmingsfilé (det är jätteenkelt att göra), lägg fileérna i en mixer och tillsätt ett ägg, en liten röd lök i bitar, 1.5 tsk salt, 1 krm svartpeppar, 2 dl grädde och mixa till en slät smet. Klicka ut smeten och stek plättarna i smör.
Våga prova, de är jättegoda och barnvänliga.
tack för massa bra tips och inspiration!
Färska alfalfagroddar, på ica kostar de runt 20-lappen. Desamma med blåbär, sockerärtor, zucchini och aubergine.
Eller varför inte rotfruktsblandning?
Då kan du ju alltid göra en god soppa eller rotfrukter i ugn! 🙂
Tack för en himla massa bra tips!
Själv äter jag mycket ägg… tycker det är såååå gott.
Trevlig söndag!
Tack för alla tips. Jag har också upptäckt den bra korven på Lidl och deras grekiska yoghurt är kanon. netto har en dansk grovmalen leverpastej med 5 kh/100 g, som är jättegod (skär en grov skiva och ät till morgonens stekta ägg och du håller dig garanterat mätt) Nu till lite tips, jag gillar fisk och det går ofta att köpa till extrapris. Låter den ofta småkoka i grädde med en skvätt hummerfond, vill jag lyxa till det lite så lägger jag till några räkor. Fisk kan också stekas i mycket smör eller ugnbakas under ett täcke av krossade tomater. Till all fisk serverar jag äggsallad, dvs ägg mosat med lite kaviar och grevkisk yoghurt. Äter också mycket gravad och rökt lax. Maten går att variera i det oändliga, det gäller bara att komma in i tänket.
Ja, det var ju det där med alla äggen då. Jag tål inte ägg, men äter LCHF. Tycker det är svårt att göra bra mat, just utan ägg.
Ingen kan heller säga vad jag ska ha istället. Inga tips. Bara… synd att du inte tål ägg. Jag önskar så att jag faktiskt kunde smälla i mig ägg. Vet hur de smakar. Gott.
Ät fisk, kött och fågel i stället 🙂
Stekt kassler med smält ost på.
Ost och skinrullar.
Kycklingtärningar med fetaost.
Tonfisk blandat med creme fraiche.
Ostkex. (Grädda små rivna osthögar i ugn)
Ostbröd med frön och lite keso.
”Ojämna skivor” av skinka, pastrami, salami och nötkött brukar ICA sälja ut för en sisådär 29kr/kg. Oftast är de knappt ojämna..
Tonfisk på burk är nyttigt för en billig peng.
Fina oljor och nötter tycker jag för övrigt är värt att investera i. Visst, det kan tyckas vara dyrt ibland, men det är så pass energirikt, nyttigt och gott – så det är värt varenda krona!
En god röra som jag bara älskar till äggen är:
en burk tonfisk (i vatten, som naturligtvis ska bort), 0,5 dl creme fraiche, 0,5 dl majonnäs, finhackad purjo efter smak (jag har ca 3 cm) och salt och peppar – såååå gott och ganska billigt
Strömming är billigt och nyttigt och gör man plättar av dem så slipper man benen också.
Mixa:
400 g strömmingsfileer (klipp bort fenorna och dra av skinnet)
1 ägg
1 liten röd lök
1.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl grädde
Klicka ut plättar och stek i smör. Våga prova, du blir inte besviken – jag lovar.
Är på min första lchf-vecka och känner mig både piggare och lättare!!
Eftersom jag ännu inte fattat att jag inte äter så stora portioner som tidigare (blir ju fort mätt nu) så blir det lite rester……Blomkålsmosen blandade jag med ägg och lite husk och smaksatte med curry, stekte till plättar och bacon till, mumsigt värre.
Ps.Ser fram emot din föreläsning i slutet på maj som jag blivit inbjuden till. Ds.
Dessa listor är verkligen sådant som gör att man öppnar upp ögon och sinne för vad man äter!!
Kul att du skrev om det här med att äta/inte äta samma mat 😉 gjorde jag oxå precis 😉
http://frokennilssonskok.blogspot.com/
Hej!
Har för några veckor sen börjar med LCHF för att bli av med mitt hemska sockerbehov och även köpt din fantastiska LCHFbok! Något jag saknar är stuvade makaroner och stuvad potatis… Idag lagade jag fläsk och till det ville jag ha stuvad blomkål..men jag visste inte riktigt hur jag reda det, eftersom jag inte vågade reda med vetemjöl eller någon majsstärkelse… Testade med lite husk med det blev som en slemmig hinna så tillslut hällde jag ut allt och kokade bara blomkålen i grädde.. det blev väldigt rinnigt.. finns det något man kan reda med???, för jag är så sugen på stuvning!
Hej Anna! Hur är det nu med silverpaketen med kokosfett? Just nu säljer ICA Kvantum där jag bor för 10 kr/st till skillnad mot hälsokostens dyra varianter. Men på paketen står ju att det är härdat fett, betyder det att silverpaketen inte är okej?
/Helén
Tack e tack för all inspiration, vitkålsmos, har bara inte tänkt på att det går att göra på samma sätt som blomkålsmos…!!, börjar bli lite trött på riven vitkål stekt i smör eller rapsolja. Tack för alla tips i kommentarerna.
Ines jag brukar använda fhiladelfia ost i såser och mos jätte bra 🙂
tack så mycket marita! ska testa det!:)
så många bra tips jag har fått när jag har läst igenom de flesta sidor:))
Anna, Jag var på din föreläsning i har Uddevalla och blev så inspirerad med dessa energibarn så boken är utlånad i omgångar. Vad ger vi barnen i förskolor och skolor? Äter barn bara makaroner till lunch och sedan ska sitta still för att lyssna på saga, så är det inte konstigt att det kryper extra mycket i kroppen…..
JAg har svårt att äta så mycket ägg och har fortsatt med havregrynsgröt till frukost men har tagit bort det mesta av kolhydraterna och mår toppen.. Nu fick jag tips på keso till frukost så det blir nästa steg.
Tackar för alla tips:))
Lever, speciellt kycklinglever är billig och nyttig mat.. och gott!
Zepp köper man kycklinglevern frusen eller?
Finns frusen men jag köper alltid färsk, finns bland kycklingen!
Det fina med just kycklinglever är att det är hart när omöjligt att misslyckas, den blir inte stenhård om man skulle titta bort några sekunder.
Gör man en gryta för hela familjen rekomenderar jag svamp, lök och bacon i grytan.
Är det ingen som tänker tanken på KRAV-märkta varor?? Billigt & billigt men vad är det ni äter egentligen? Det är som sagt mycket dyrt att vara sjuk så varför inte lägga lite mer slantar på bättre OCH mera etiska varor? Danska korvar, kött från Nya Zeeland eller Argentina, har ni inte en smula miljö-och tänk om djurhållningen osv?
Blir mörkrädd. Man KAN tänka på sig själv samtidigt som man tänker på andra aspekter! OCH jag har själv usel ekonomi pga. sjukskrivning men VÄLJER var de få pengarna går till!
Jätte bra skrivet! Tänkte precis detsamma ?
Fokus nummer ett är nog att få mat på tallriken för visa. men ni båda har helt rätt. Underbart om vi kan ta en större hänsyn.
Däremot finns det bra närproducerat som odlas eller föds upp med respekt för både djur och miljö men där bonden inte har råd att sätta KRAV-märket på. Det är inte gratis och du får det inte för att du gör rätt. Det kostar en hel del.
Just detta inlägg skapades av en fråga från en person med mycket begränsad ekonomi som skulle byta billig pasta med smör, 5 kronersnudlar och pommestallrik till riktig mat.
Ibland får man gå ett steg i taget. Tyvärr.
Och inte KRAV betyder inte per automatik dåligt.
Jag håller dock med er. Tänk om alla kunde äta rätt, ekologiskt, ansvarsfullt och måttligt. Det hade varit underbart.
Vem har sagt att valen skulle vara ”Danska korvar, kött från Nya Zeeland eller Argentina”?
Det finns de som har ännu mindre i plånboken än vår sjukpenning.
Men din tanke håller jag med om till 100%. Klart alla vill ta ansvar. Och drömmen är att alla kunde.