Om du inte äter det kroppen behöver kommer du att få brister och troligtvis sen bli sjuk.

Vi kan också dränka kroppen och på det sättet skapa problem.

När vi dränkte kroppen i kolhydrater och underåt på fett enligt tallriksmodellen fick vi, till dags datum, ett skrämmande resultat. Halva svenska befolkningen är överviktiga. Minst 300 000 diabetiker typ II, troligtvis upp emot en halv miljon med ”mörkertalet”  inräknat. Hjärt- och kärlstatusen är katastrof… ja, visst minskar dödligheten nu, men är det på grund av bättre mat eller på grund av bättre piller?

Vetenskapen granskades och vi såg att den rekommenderade kosten inte hängde ihop med vetenskap utan med politik, omtanke om tredje värden, pengar och prestige. Vad behöver då kroppen? Vad mår vi bäst av?

GI blev ett stort begrepp för ca 7-8 år sen. Många blev mycket bättre och friskare. Men många problem fanns kvar. GI räckte inte hela vägen. Ett steg framåt, men ett för ltiet steg. Många har problem med hårda fibrer som fullkorn och kli. Mångas magar förblev problemmagar. Gluten fanns kvar – ett stort problem.

Väldigt många, där fanns jag, märkte också att med GI kosten kunde vi inte riktigt hålla suget ifrån oss. Vi åt ända saker som vi inte ville. Kändes som att karaktären inte räckte till. Eller att kolhydratberoendet helt enkelt var för stort. Vi dränkte oss fortfarande i kolhydrater och glömde fettet.

Dags för en ny djupdykning i vetenskapen. Jodå, sockerberoende finns. Och det triggas av mycket mer än socker. Mitt problem var så kallade nyttiga flingor, frukt och grovbröd.

Nu dök LCHF upp. Jag hade inget namn på det då men mitt matval hamnade där. Fortfarande var hela mitt fokus på vad behöver kroppen och vad mår den bäst på! Näringsfysiologi är en viktig kunskap.

Vi fungerar alla på samma sätt men vi tål olika mycket. Det finns de som mår bra på tallriksmodellen. Nja… fel av mig. Rättelse, de finns de som är smala på tallriksmodellen. De som kan hantera lite av allt. Däremot träffar jag många av dessa som sover dåligt, är trötta och hängiga, behöver mellanmål för eftermiddagströtthet, besvärliga magar, huvudvärk mm. Så visst hade även smalisar vunnit i hälsa på att minska kolhydraterna. Men i alla fall… det finns de som upplever att det är ok med en kolhydratsdränkning av kroppen…

LCHF blev för mig ett underbart val. LCHF med kunskap.

Allt som är bra och nyttigt kan dock sen överdrivas. Så fort du mår bra av något betyder det inte att du mår ännu bättre om du ökar mängden. Och här måste vi tänka till. Vi måste undvika att skapa nya problem. Tänk på att det tar många år innan kroppen mår dåligt. Vi måste ta hänsyn till allt. inte bara kolhydrater, fett och proteiner. Vi måste titta på magnesiumbalansen, folsyra, selen mm. Glömmer vi finliret kommer kroppen att råka ut för nya problem.  Något somkanskew kommer att ge våra ”motståndare” en hel del belägg för sin kritik. DET vore oerhört synd.

Kolhydrater är inget gift. Vi har ätit det i alla tider. Kolhydrater har alltid varit en bristvara så vår sug efter kolhydrater är enormt. MEN om vi dränker hjärnan och kroppen i kolhydrater så blir vi INTE piggare och mer koncentrerade. Det vet vi!

(Snabba kolhydrater som socker till och med sänker vårt immunsystem drastiskt)

Men varför tror vi att om vi överdriver kunskapen åt andra hållet – att vi skulle blir piggare och friskare då?. Många har nu blivit kolhydraträdda och försöker äta minimalt med kolhydrater… varför skulle vi nu helt plötsligt få pluseffekter? Bara för att vi mår mycket bättre när vi minskar betyder det inte att vi skulle må strålande om vi tar bort!

Grönsaker äter vi för de vattenlösliga fibrernas skull. För att det ger färg och variation till den goda maten. För att det är gott och friskt när det knaprar…. Grönsaker äter vi också för C vitaminens skull, eftersom den fattas i kött och fett. Mörkgrönsagrönsaker äter vi för folsyrans skull. Och kanske även för sakers skull som vi inte ens känner till ännu… Växtdelar har varit vår naturliga föda längre kött. En tanke värd att tänka.

Nötter äter vi för våra mineralers skull, ex magnesium. För alla vattenlösliga fibrers skull. För att de innehåller ett bra fett. (Enkelomättat) Och för att många tycker att nötter är evinnerligt gott.

Mejeriprodukter är i så fall de kolhydrater vi bör jaga. Det är inte naturlig kost. Mejeriprodukter har inget speciellt som vi inte kan få på annat vis, men många uppskattar dem i alla fall.

Vi pratar om att vi inte behöver äta kolhdrater för de är inte essentiella. Helt sant. Men mättat fett är inte heller esentiellt…  och det ska vi äta. Vi får inte heller glömma kunskapen om längden på de mättatade fettsyrorna. Mättat fett och mättat fett är inte samma sak. Redan nu börjar vi uppmärksamma kokosnötet. Det kommer mer kunskap i ämnen. Lovar 🙂

Vi får inte bli fanatiska och glömma kunskap som näringsfysiologi och evolution. Vi får inte bli prestigefulla och kolhydratskrämda.

Min rekommendationer (grundstarten som jag sen fininställer för individen) ligger på 5E% Kh och då finns nötter och grönsaker med.