Jag har ju pratat ”Gungbrädor” och balanser i i kroppen tidigare. Och nu blev det aktuellt igen. Jag har en grupp på FB som heter Gelatin och Möjligheter. 
 
Fokus i denna grupp har varit ledvärk och lösningar genom ökat intag av gelatin. Några jublade och några fick problem. Och jag blev nyfiken. 😉
 
Kanske inlägget jag gjorde i den gruppen kan vara intressant även här på bloggen. Här kommer det:
 
Hela kroppen, allt är balanserade gungbrädor. Och alla ska vara balanserade samtidigt. Men ökar du på ett ämne som behövs någonstans kan du skapa obalans i en annan gångbräda någon annanstans.
 
Just där tror jag vi är just nu. Hos er alla som får ökad värk av gelatin/kollagen/buljong.
 
Plus att några försöker måla om huset med en skruvmejsel. Hos er där inget händer.
 
Du sökte dig till kunskapen om gelatin för att du har värk.
 
Men har du inflammatorisk värk eller stressrelaterad värk där nerv-ändtrådarna är överbelastade så hjälper inte byggnadsstenar som ska laga en led, ledband, brosk, senor mm. Inget händer för kroppen får något som inte går att bygga bort just din värk med. Andra former av värk behöver andra lösningar.
 
Ibland fastnar vi i sjukvårdens tänk. Värk, alltså symptomen, tas bort med värkstillande.
 
Gelatin, kollagen och benbuljong är inte värkstillande. De är byggnadsmaterial för att bygga bort ett problem i kroppen som orsakar värk.
 
Vi måste ändra våra tankar och hamna i friskvårdens tänk. Värk är en symptom, en signal på något som är fel. Vad är fel? Där finns lösningen för att få bort signalen – värken.
 
Värk är ingen sjukdom. Men din sjukdom/obalans skapar värk.
 
Vi utgår nu från att du har värk på grund av kollagen och GAG-brist. Exempelvis artros. (Som också kan utvecklas till artrit, som betyder inflammation)
 
Vi tillsätter alla byggnadsstenar. Kroppen lagar och justerar och din led mår bra och värken minskar eller försvinner. (Beroende på hur stor skada som hunnit ske under alla åren kroppen saknat viktiga byggnadsstenar)
 
Men vi tillsätter förutom byggnadsstenarna; glycin, lysin, GAG, svavel mm ÄVEN histamin.
 
Så vi räddar en gungbräda. Byggnadsstenarna för leder.
 
Men vissa tippar en annan gungbräda, den med histamin/antihistamin. Ni som ligger precis på gränsen och ni som kanske redan hade en tippad gungbräda kommer hamna här.
 
Ni som har en stabil histamin/ antihistamin-gungbräda märker ingenting. Och lyriskt njuter av fördelarna.
 
Sen finns det hundratals till gungbrädor som kan påverkas. Men just nu försöker jag få ihop dessa två system. Det är detta dominosystem där allt påverkar allt och allt hänger ihop som gör det så svårt och vi reagerar så olika på samma sak.
 
Många väljer nu att ta bort byggnadsmaterialet för lederna. Vilket i längden kommer skapa problem. Men ja, att ha histamin-överskott är ännu större problem.
 
Så mitt förslag här är att öka naturliga antihistaminer allt vad du kan, minska histamin-rik mat utan överdrift. Och efter några månader prova lägga på en liten dos buljong i sin vardag. Att långsamt försöka hitta balans på båda gungbrädorna.
 
Så snart du har histamin-problem så gäller för din hälsa att du är 100% glutenfri. Jag hade också rekommenderat 100% E330-fri.
 
Naturliga antihistaminer är magnesium, vitamin C och min nya kunskap, thaibasilika.
 
Gruppen är inte en LCHF-grupp, men som ni vet så lever jag efter LCHF. En balanserad nivå med alla näringsämnen. Till och med så Livsmedelsverket var imponerade när de gjorde beräkningar på en veckomeny från mina kokböcker.
 
Fast det var inte detta jag skulle skriva, ha ha. Utan… till er som äter LCHF och som läst på nätet att det går kanon att leva på biff och bea och att grönsaker inte behövs. Här ser vi ännu en feltanke. De som skriver så kan bara en gungbräda (och just där stämmer påståendet) men glömmer flera mycket viktiga gungbrädor.
 
Just denna med histamin/antihistamin.
 
Men även en med Folsyra/ homocystein och grönsaker/tjocktarmsmiljön och magnesium/ 300 olika kroppsfunktioner och.. ja massa fler fast de tar vi en annan gång.
 
Vi behöver allt alltid alla dagar och allt hänger ihop och påverkar varandra.