Ja, hur är det nu med bacon. Är det vår naturliga kost med bra mättade fetter. Eller är det rena skräpmaten som till och med kan göra dig sjuk?

Både och tyvärr.

Fläsk och mättade fetter är vår naturliga kost. Men ännu mer ägg och skaldjur och vilt. Grisarna idag lever oftast inte riktigt som det är tänkt av naturen och det är inte alltid de får den optimala maten och växer långsamt utan antibiotika.

Men en utomhusgris som bökar omkring i jorden eller en köttbit från ett vilt vildsvin är helt ok. Men inte bara. Kroppen behöver variation. Ägg, fisk, vilt och fågel.

Fettet är tveklöst av en bra sort.

Men sen kommer rökningen, eller tillsatta rökaromer, nitriterna samt stekytan. De två sistnämnda är jätteproblem för hälsan. Det är lite kul att vi höjer Äkta vara och skäller på tillsatser OCH samtidigt höjer vårt bacon….

Stekyta är allt annat  är bra för oss. Tidigare var det mycket kokt kött som t ex kalops eller så var det söndagssteken som bara har stekyta på kanterna. Idag steker vi glatt hela köttbiten på alla håll och kanter.

Bacon för vikten är ett kanonval.
Bacon för hälsan är nog ett av våra allra sämsta val.

Äter jag bacon? Klart jag gör. Lite skit klarar kroppen. Men var dag? Och som ett kanonval? Nej, absolut inte. Men visst är det gott. Jättegott. Min favoriträtt är:

2 paket bacon i små bitar
10 champinjoner delade i 4 bitar
5 dl vispgrädde
paprikapulver

4 bitar skinnfri lax
Massor av riven ost

Sätt ugnen på 220 grader. Lägg laxbitarna i en ugnsfast form.
Knaperstek bacon i en stekpanna. Tillsätt champinjonerna och stek lite till. Häll i grädden och krydda. Låt koka ihop lite. Häll gräddblandningen över laxen. Toppa med riven eller hyvlad ost. Sätt in i ugnen 20 minuter. Njut med en sallad gjord på allt du gillar skuret i små små bitar. (Jag brukar hoppa över grönsalladen…)