Vad gäller för vitaminer och mineraler? Vilka värden ska man uppnå? Vad har vi brist på? Går det att äta allt vi behöver i mat?

Svåra frågor med många många olika svar.

Vilka mängder är det optimala? Vad är RDI (rekommenderat dagliget intag) och ODI (optimalt dagligt intag)?

I faktan finns en satt siffra som ska ätas. I min värld är den troligtvis ganska så olika från person till person. En stressad person behöver mer vitaminer, en tränande person mer magnesium och antioxidanter, en person med värk behöver med omega 3, en person med mörk hy behöver mer vitamin D osv.

Sen är det upptaget i tarmen. En person som har en helt fungerande mage tar ju upp betydligt mer av maten än en person med en icke fungerande mage.

Så, hur långt är ett snöre? Är det överhuvudtaget bra att ha en rekommenderad mängd som gäller för alla? Ska alla ha storlek 38 i skor? Blir det inte fel för de flesta att följa genomsnittet?

Nästa tänke är, vad har vi brist på? Har vi brister om vi mår strålande?  Om vi har brister och känner det, bör symptomen upphöra när bristen försvinner? Ska vi äta i förebyggande syfte? Vad skapar överdos? Påverkar mineralerna varandra? Kan vi skapa brist genom att överdosera fel mineral? Vem bestsämmer värdet för brist? Producenterna av pillerna?

Och så min sista fråga, går det att äta allt genom mat? Vi läser ju hela tiden att vitaminerna i maten är så förstörda. På vilken mat har de mätt? Varifrån tror de att vi får vitaminerna? Grönsaker eller ägg och nötter? Och är det sen omöjligt för att vi äter LCHF eller för att vi äter tallriksmodellen?  

Ja, som sagt massor med frågor men ännu fler svar på var fråga. Olika svar 🙂 För här är det oerhört mycket tyckande och ganska så lite fakta.

Vad har jag gjort för val baserade på min kunskap?

Jo, jag är ganska så pillerrestriktiv (och har alltid varit). Visst var maten av bättre kvalité tidigare men vi åt också betydligt mindre. Jag anser inte heller att det är grönsakerna som är vår primära vitaminkälla, förutom för vitamin C och folsyra. Ägget innehåller alla vitaminer förutom C, har verkligen ägget blivit lika dåligt som våra grönsaker?

Min uppfattning är också att brister märks (fast det är inte helt sant). Så mår du på något sätt inte känns bra, gissar på en brist, tar ett piller så bör du efter ett tag må bra igen. Annars var det inte rätt brist du gissade på.  

Jag mår strålande, är aldrig sjuk och har inga hälsoproblem. Är jag trött så vilar jag. Jag har dock en hel del hyperenergi, strukturerad rörighet i hjärnan och en hel del andra ADHD symtom, av denna anledning tar jag oemga 3 (när jag kommer ihåg). När jag tränar mycket och hårt får jag ibland kramp, då tar jag tillskott av magnesium under en period, för jag kan inte lägga på mer nötter (triggas då).

Nästa tanke är, den forskning som vi litar på, är den gjord på oss som äter fett eller är den gjord på tallriksmodellare? Kommer resultatet vara användbart om den görs på en befolkning som undvikit fett i 30 år (skapar brist på fettlösliga vitaminer som t e x D)? Kommer resultatet vara användbart på oss som inte äter gluten (vi har bättre upptag i tarmen) och som inte äter fullkorn (vi få då bättre upptag av mineeraler)? 

Fick en länk som först upprörde. Livsmedelsverket hade glömt en massa (som vanligt, smart sätt att presentera fakta. Hm tycker mig känna igen detta från Ancel Keys….) Men sen tänkte jag till ett steg till. Stämmer artikeln överhuvudtaget på oss inom LCHF.

Äter vi verkligen motsvarande en tallriksmodellare och kan vi då använda oss av deras uppmätta brister och resultat? Är det rimligt? Vad säger forskningen? ”Klart vi kan!” Men jag är inte helt överens med den tanken. Eller snarare, jag är inte med alls!

Här kommer artikeln http://www.tf.nu/nyhet/vilseledande-om-vitaminer-och-mineraler/
Vad tycker du? Jag tittar närmare på den i morgon. Får se om vi kommer till samma slutsats 🙂