Visste du att kolhydrater fungerar som ångestdämpande”?

Det går att självmedicinera på dessa. de fungerar. Kortsiktigt. Och när kroppens tålighet ökar och ökar så är det bara att öka kolhydraterna.

Biverkning: Många blir tjocka eller eviga bantade.

Visste du att ketonkropparna är ångestdämpande?

Annas-Vykort[5] kopiaDet går att självmedicinera på dessa. De fungerar nästan ännu bättre. Kortsiktigt. Och när kroppens tålighet ökar och ökar så kan kroppen till slut inte hänga med. Du behöver till slut mer medicin än kroppen kan/får bygga.

Biverkningar: Många går ner i vikt och sen upp igen när ”tröstätandet” tar över igen.

Visste du att endorfiner är ångestdämpande?

Det går att självmedicinera på hård träning. Det fungerar och i mindre dos är det riktigt bra val. Och när tåligheten ökar och ökar så är det bara att träna hårdare och mer. Till slut tar timmarna eller kroppen slut och du kan inte bygga den mängd ”medicin” du behöver.

Biverkningar: Snygg kropp, stark kropp och till slut kanske en överbelastad trasig kropp med ständiga förkylningar.

Visste du att det går att sätta ihop alla dessa?

Det går att skapa en coctaileffekt. Noll kolhydrater, fasta och hård tuff träning… och när du inte orkar så faller du igenom på kolhydrater (det kan vara mandelbröd och yoghurt)… för att börja om på måndag.

Biverkningar: Fixerat ätbeteende, stort kontrollbehov, ökad oro, jojobantning, periodvis håglöshet, upplevelse av misslyckande och en stor irritation på alla som minsta lilla hotar eller ifrågasätter denna tillvaro och detta livsstilsval.

Om det är ångest och oro som skapar din viktkamp så är det svårt att lyckas med denna i bakfickan hela livet.

Att leva med en tidsinställd bomb i fickan är oerhört stressande.

Är du sen sockerberoende på detta och minsta lilla fall skapar en kaskad av belöning – ja, då är det ännu viktigare att ångesten och oron arbetas bort?

Jag valde terapi. Tog mig många år. Hade tur att göra det när jag var 25-35 år. Jag har räknat ut att det kostar mig 10 öre per dag att må bra idag, om jag lever tills jag är 80 år. (Annars blir det lite dyrare.)

Alla lösningar finns kanske inte på tallriken, även om vi är många som gärna vill det och letar där.